Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs mer
– Det här är en efterlängtad lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet. Den innebär att domstolarna kan få bättre underlag och att målsägare och vittnen i vissa fall kan få slippa komma till domstolen när berättelsen redan är lämnad vid ett videoförhör, säger vice överåklagare Magnus Johansson. Han leder arbetet med att ta fram den rättsliga vägledningen till åklagare för att använda tidiga förhör.
Skälet till att riksdagen har justerat lagen är att handläggningen av framförallt stora brottmål ska bli mer modern, flexibel och effektiv. Tidigare har främst inspelade videoförhör av barn använts som bevisning i rätten. Andra vittnen och målsägare har som huvudregel behövt närvara i domstolen för att lämna sin berättelse igen. Det som sagts då är det som domstolen har haft som underlag för sitt beslut och uppgifter som lämnats i förhör under förundersökningen har inte tillmätts så stor betydelse.
– Lagändringen gör sannolikt att färre målsägare och vittnen tar tillbaka eller ändrar sitt vittnesmål eller utsätts för påtryckningar att göra det, säger Magnus Johansson.
Förhoppningen är att lagändringen gynnar de inblandade och samtidigt skapar en snabbare process.
– När uppgifter lämnas under rättssäkra former i så nära anslutning som möjligt till händelsen blir bevisningen bättre. Ju mindre påverkade förhörspersonerna är av sin omgivning eller av att minnet sviker, desto bättre. När man kan åberopa videoinspelade förhör från förundersökningen, som man vet hur lång tid de tar att spela upp, är det också lättare att planera för en huvudförhandling i domstolen eftersom målsägare och vittnen antingen inte behöver närvara alls eller bara behöver närvara för att svara på kompletterande frågor. Domstolarna får också ett bättre och mer tillförlitligt underlag för domen, säger Magnus Johansson.
Syftet är inte att få andra, utan mer sanningsenliga, uppgifter.
– Vi menar att en viktig följd av de nya reglerna är att incitamentet minskar att påverka vad vittnen har sagt. Vi lyfter av trycket på målsäganden och vittnen.
– Åklagare, men också försvarare för den delen, kan nu använda tidiga förhör som bevisning. Även förhör som är inspelade före den första januari 2022 kan användas som bevis i domstolen. Domstolen beslutar om det är lämpligt att använda ett inspelat polisförhör som bevisning i det aktuella målet. Parterna i processen har fortfarande möjlighet att, precis som tidigare, kalla vittnen och målsägare för att ställa kompletterande frågor vid förhandlingen. Men det viktiga är att de tidiga uppgifterna är säkrade och kan presenteras för rätten som ett eget bevismedel. Vi har förhoppningar om en effektivare process, minskad press på förhörspersonerna och domar som i än högre grad grundar sig på vad som verkligen har hänt, avslutar Magnus Johansson.
Lagändringen som handlar om tidiga förhör trädde i kraft 1 januari 2022.
Åklagarmyndighetens rättsliga vägledning (RäV 2021:23) om de nya reglerna om tidiga förhör finns att läsa här.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer