Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merFör Åklagarmyndighetens del innebär regeringens förslag att myndigheten 2020 får ungefär 60 miljoner i anslagsökning samt ytterligare 30 miljoner för pris- och löneomräkningar, det vill säga sammanlagt 90 miljoner kronor mer än 2019. Det är något mer än vad Åklagarmyndigheten begärt för 2020 och den aviserade högre nivån blir nu utgångspunkt i myndighetens verksamhetsplanering för det kommande året. I beräkningarna för de medel som yrkats för 2020 ingår en fortsatt ökad nettorekrytering.
Ökningen motiveras med att Åklagarmyndigheten ska kunna bibehålla och utveckla kvaliteten och effektiviteten i verksamheten. Regeringen konstaterar att det skett förbättringar i den samlade utrednings- och lagföringsverksamheten, men att nivån på uppklaringen fortfarande inte är tillfredsställande.
Länk till budgetproposition 2020 på regeringen.se
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer