Aktuella pressmeddelanden
Februari
-
Hovrättsförhandlingar om mord i Huskvarna inleds
Torsdag den 7 mars inleds rättegången i Göta hovrätt i det uppmärksammade ärendet där en man misshandlats till döds i en park i Huskvarna den 7-8 augusti 2018. Åklagaren kommer att vara tillgänglig för media efter första och sista rättegångsdagen.
Läs merTorsdag den 7 mars inleds rättegången i Göta hovrätt i det uppmärksammade ärendet där en man misshandlats till döds i en park i Huskvarna den 7-8 augusti 2018. Åklagaren kommer att vara tillgänglig för media efter första och sista rättegångsdagen.
Den 7 mars kl. 9.00 inleder Göta hovrätt förhandlingen med yrkanden och sakframställan. Sista förhandlingsdagen med pläderingar är planerad till 20 mars, med en reservdag den 21 mars. Målnummer Göta hovrätt B 262-19 Kontakt Kammaråklagare Linda Schön är tillgänglig en kortare stund för media på plats i hovrätten efter att första och sista förhandlingsdagen har avslutats. Exakta tider är på förhand inte möjligt att ge. Åklagaren har inga möjligheter att vara tillgänglig och svara på frågor andra tider än dessa. Pressmeddelande vid överklagandet 18 januari 2019 Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Lägesrapport med försvunnen kvinna i Avesta
En kropp som bedöms vara kvarlevorna efter den försvunna kvinnan i Avesta anträffades några mil norr om Gävle fredag den 22 februari.
Läs merEn kropp som bedöms vara kvarlevorna efter den försvunna kvinnan i Avesta anträffades några mil norr om Gävle fredag den 22 februari.
Kroppen har förts till Rättsmedicinalverket i Uppsala för undersökning för att fastställa dödsorsaken och fastställa identiteten. Undersökningen beräknas vara klar under vecka 9.Utredningenfortsätter nu med bland annat förhör och tekniska undersökningar. Ansvarig åklagare, kammaråklagare Ida Axelsson, kan inte lämna någon ytterligare information för tillfället. Mer information lämnas i ett pressmeddelande när det är möjligt. Målnummer i Falu tingsrätt: B 533-19 Kontakt Frågor från media hänvisas till presstjänsten vid Polisregion Bergslagen, 010-569 46 00. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Pressinbjudan: Åklagarmyndigheten bjuder in till medieseminarium om den nya sexualbrottslagstiftningen
Den 1 juli 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslag. I den nya lagstiftningen är frivillighet utgångspunkten, dvs. finns det inte samtycke till sex så är det olagligt. Dessutom har det införts ett nytt brott: oaktsam våldtäkt.
Läs merDen 1 juli 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslag. I den nya lagstiftningen är frivillighet utgångspunkten, dvs. finns det inte samtycke till sex så är det olagligt. Dessutom har det införts ett nytt brott: oaktsam våldtäkt.
Vad innebär den nya lagen för åklagarnas arbete och hur jobbar åklagarna med den? På seminariet redogör vi för hur lagstiftningen har förändrats och vi går igenom begrepp som används. Seminariet riktas främst till journalister, ledarskribenter och krönikörer som bevakar rättsområdet. Det här är ett kunskapshöjande seminarium för media där vi med hjälp av avslutade ärenden ger exempel och beskriver hur arbetet går till. Pågående förundersökningar kommer inte att diskuteras eller kommenteras. Medverkande Kammaråklagare Debika Ray Berghog Kammaråklagare Christina Voigt Tid och plats Torsdag 7 mars kl. 9 - 11. Kaffe och macka finns från 8.45. Åklagarmyndighetens huvudkontor, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr. Anmälan Hör gärna av dig till pressansvarig Annika Collin om du har frågor om seminariet, 010-562 50 15. Anmälan görs till [email protected]. Senast måndag den4 mars vill vi att du anmäler dig. Begränsat antal platser. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
En person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige
En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen som leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.
Läs merEn person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen som leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.
Personen greps under ett möte i centrala Stockholm på tisdagskvällen den 26 februari. Gripandet skedde med stöd av Polismyndigheten. - Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen. Säkerhetspolisen har arbetat med ärendet under en längre tid och bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete. Brottsligheten misstänks ha pågått åtminstone sedan 2017. Den anhållna personen arbetar inom svensk högteknologisk industri med uppgifter som Säkerhetspolisen vet är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet. - Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information, säger Daniel Stenling. Senast fredag den 1 mars klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om personen ska begäras häktad eller inte. Ytterligare information om ärendet kan för närvarande inte lämnas med hänsyn till sekretess. Kontakt Säkerhetspolisens presstjänst 010-568 79 00 Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20
Läs mer -
Åtal för olaga frihetsberövande
I dag väcks åtal mot en 39-årig kvinna misstänkt för olaga frihetsberövande den 22 januari 2019 genom att ha bortfört ett litet barn från en förskola i Göteborg.
Läs merI dag väcks åtal mot en 39-årig kvinna misstänkt för olaga frihetsberövande den 22 januari 2019 genom att ha bortfört ett litet barn från en förskola i Göteborg.
Kvinnan är misstänkt för att ha fört bort barnet från förskolan och tagit med henne till ett köpcentrum där hon lämnat barnet på en parkeringsplats. Först ca en och en halv timme senare upptäckte en privatperson barnvagnen med barnet i. Kvinnan greps en stund senare i en affär i köpcentrumet. Kvinnan förnekar brott och uppger att hon, när hon tog barnvagnen, inte visste att det fanns ett litet barn i vagnen. Hon uppger vidare att hon upptäckte barnet när hon kom till köpcentrumet och då valde att lämna barnet i vagnen på parkeringen. Hon åtalas även för ringa narkotikabrott. Målnummer hos Göteborgs tingsrätt:B 1103-19 Kontakt Kammaråklagare Hedvig Lundblad är tillgänglig för media klockan 14-15 i dag den 26 februari, 010-562 72 31.
Läs mer -
Utredning om Gottsundabrand avslutad
Utredningen kring skolbranden vid Gottsundaskolan har avslutats. Utredningen har bedrivits som en så kallad LUL 31-utredning, dvs. en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Brottet har av åklagaren rubricerats som grov mordbrand.
Läs merUtredningen kring skolbranden vid Gottsundaskolan har avslutats. Utredningen har bedrivits som en så kallad LUL 31-utredning, dvs. en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Brottet har av åklagaren rubricerats som grov mordbrand.
Natten till måndagen den 8 oktober 2018, omkring 03.00, kallades polisen till Gottsundaskolan i Uppsala med anledning av ett befarat inbrott på skolan. När polisen kom till platsen såg de hur två ungdomar lämnade skolan och dessa två greps på platsen. På grund av att båda ungdomarna var under 15 år vid gripandetillfället kördes de till sina vårdnadshavare. I samband med gripandet upptäckte polisen att det brann i skolan. Polisen tog sig in i skolan och försökte utan framgång bekämpa branden. Även brandförsvaret försökte utan framgång bekämpa branden i skolan. Under brandförloppet fanns det risk för spridning genom gnistregn till Gottsunda kyrka, men brandförsvaret lyckades skydda kyrkan. Det förekom även visst gnistregn över Gottsunda centrum, men brandförsvaret lyckades släcka den glöd som hade landat på dess tak. Branden ledde dock till totalskada i det norra och mittersta skeppet av skolan samt mindre rökskador i det södra skeppet och i biblioteket i Gottsunda centrum. På Gottsundaskolan fanns övervakningskameror som hade lyckats fånga delar av händelseförloppet. Vidare hördes även en larmoperatör som hade kontrollerat övervakningskamerorna inne i skolan och som hade bevittnat ytterligare händelser som inte hade fångats på film. Med hjälp av bilderna från övervakningskamerorna och vittnesmålen från larmoperatören kunde de två ungdomar som greps utanför skolan också bindas till branden. Båda ungdomarna har hörts under utredningen och de har berättat samstämmigt att de hade tagit sig in i skolan där de bland annat hittat tändstickor och tändvätska. Båda ungdomarna uppger att de tillsammans kom fram till att de skulle anlägga en eld i skolan. En av ungdomarna hällde tändvätska över ett par möbler och på golvet. Sedan tändes elden med hjälp av tändstickorna som de hade hittat. Båda ungdomarna tog sig sedan ut ur skolan och i samband med att det konfronterades de av polisen. Under utredningen har inget förekommit som tyder på att de två ungdomarna som gripits på platsen hade något hämndmotiv, eller annat liknande motiv, för att tända eld på skolan. Utredningen visar att beslutet att tända eld fattades inne i skolan vid gärningstillfället utan någon tidigare planering. En LUL 31-utredning har till syfte att ge socialtjänsten ett underlag för att kunna bedöma behovet av insatser. Utredningsprotokollet har därför lämnats över till socialtjänsten enligt gällande lagstiftning. Kontakt Kammaråklagare Arash Zavosh, 010-562 54 32. Åklagaren är tillgänglig för media 10.00-12.30 i dag måndag den 25 februari och 9.00-11.00 i morgon tisdag.
Läs mer -
Åklagarmyndigheten bjuder in till medieseminarium om den nya sexualbrottslagstiftningen
Den 1 juli 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslag. I den nya lagstiftningen är frivillighet utgångspunkten, dvs. finns det inte samtycke till sex så är det olagligt. Dessutom har det införts ett nytt brott: oaktsam våldtäkt.
Läs merDen 1 juli 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslag. I den nya lagstiftningen är frivillighet utgångspunkten, dvs. finns det inte samtycke till sex så är det olagligt. Dessutom har det införts ett nytt brott: oaktsam våldtäkt.
Vad innebär den nya lagen för åklagarnas arbete och hur jobbar åklagarna med den? På seminariet redogör vi för hur lagstiftningen har förändrats och vi går igenom begrepp som används. Seminariet riktas främst till journalister, ledarskribenter och krönikörer som bevakar rättsområdet. Det här är ett kunskapshöjande seminarium för media där vi med hjälp av avslutade ärenden ger exempel och beskriver hur arbetet går till. Pågående förundersökningar kommer inte att diskuteras eller kommenteras. Medverkande Kammaråklagare Debika Ray Berghog Kammaråklagare Christina Voigt Tid och plats Torsdag 7 mars kl. 9 - 11. Kaffe och macka finns från 8.45. Åklagarmyndighetens huvudkontor, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr. Anmälan Hör gärna av dig till pressansvarig Annika Collin om du har frågor om seminariet, 010-562 50 15. Anmälan görs till [email protected]. Senast fredag den 1 mars vill vi att du anmäler dig. Begränsat antal platser. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Rättegång med misstänkt läkare i slutskedet
Pläderingarna om ansvarsfrågan är avslutade i Stockholms tingsrätt i det ärende där en läkare är åtalad misstänkt för sexualbrott mot barn. Drygt 50 barn och 18 vuxna är målsägande i ärendet. Efter avslutad förhandling, planerad till omkring den 20 mars är åklagaren tillgänglig för media.
Läs merPläderingarna om ansvarsfrågan är avslutade i Stockholms tingsrätt i det ärende där en läkare är åtalad misstänkt för sexualbrott mot barn. Drygt 50 barn och 18 vuxna är målsägande i ärendet. Efter avslutad förhandling, planerad till omkring den 20 mars är åklagaren tillgänglig för media.
Rätten har nu beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt rättegångsbalkens regler ska den rättspsykiatriska undersökningen vara klar inom fyra veckor. Det betyder att fortsatt huvudförhandling kommer att hållas omkring den 20 mars. För närmare information om exakt tid hänvisas till Stockholms tingsrätt. Först vid den fortsatta huvudförhandlingen kommer åklagaren att framställa sitt yrkande om påföljd. Därefter kommer tingsrätten att avsluta förhandlingen. Efter den sista förhandlingsdagen kommer åklagaren kommentera ärendet. Dessförinnan lämnas inte några kommentarer. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 17003-17.KontaktRunt den 20 mars, när Stockholms tingsrätt enligt förhandlingsplanen har den sista förhandlingsdagen, kommer åklagaren att vara tillgänglig på plats i tingsrätten direkt efter avslutad förhandling. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Lägesrapport i utredningen om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt
Vice chefsåklagare Hans Ihrman kommenterar utredningen om misstänkt brott i samband med ett möte som Sveriges ambassadör i Kina haft i Stockholm.
Läs merVice chefsåklagare Hans Ihrman kommenterar utredningen om misstänkt brott i samband med ett möte som Sveriges ambassadör i Kina haft i Stockholm.
Efter att en brottsanmälan upprättats av Säkerhetspolisen den 8 februari beslutade åklagaren att inleda förundersökning i ärendet den 14 februari. Beslutet att inleda förundersökning föregicks av ett beslut av åklagaren den 8 februari om en så kallad förutredning. En förutredning innebär att en begränsad utredningsåtgärd genomförs i syfte att komplettera uppgifterna i brottsanmälan. Dessa uppgifter har därefter legat till grund för åklagarens beslut om att en förundersökning ska inledas. Den upprättade brottsanmälan avsåg misstanke om trolöshet vid förhandling med främmande makt, enligt brottsbalkens 19 kap. 3 §, men rubricerades istället som egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, enligt brottsbalkens 19 kap. 4 § i samband med beslutet om förundersökning. Nu fortsätter utredningen. - Jag kan inte kommentera vilka utredningsåtgärder som ska genomföras av Säkerhetspolisen med hänsyn till vår målsättning att säkerställa en ändamålsenlig brottsutredning. Ingen person är delgiven misstanke om brott, säger Hans Ihrman. Åklagaren har i nuläget inget utrymme för att lämna ytterligare kommentarer eller intervjuer, utan återkommer om utredningsläget förändras på något avgörande sätt. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Dom meddelas i mål om brott mot luftfartslagen
Göteborgs tingsrätt meddelar i dag dom kl 11 i ett uppmärksammat mål om misstänkt brott mot luftfartslagen. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon från kl 13 i dag.
Läs merGöteborgs tingsrätt meddelar i dag dom kl 11 i ett uppmärksammat mål om misstänkt brott mot luftfartslagen. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon från kl 13 i dag.
Målnummer i Göteborgs tingsrätt:B 12206-18. KontaktKammaråklagare James von Reis010-562 70 72 Presstjänsten010-562 50 20 Läs mer: Pressmeddelande vid åtals väckande, 2018-10-19
Läs mer