Hemlig dataavläsning ovärderligt verktyg för åklagare

Publicerad: 2023-11-29 15:03:32

En utvärdering av verktyget hemlig dataavläsning (HDA) har i dag lämnats till regeringen. Utredaren föreslår att hemlig dataavläsning blir ett permanent verktyg, vilket Åklagarmyndigheten välkomnar.

– Hemlig dataavläsning är ett bra verktyg för att komma in i telefoner i ett tidigt skede i utredningar som bland annat rör gängkriminalitet, säger senior åklagare Daniel Jonsson på Södra åklagarkammaren i Stockholm.

Han har använt sig av hemlig dataavläsning i ett 20-tal utredningar om allvarlig brottslighet sedan lagen trädde i kraft den 1 april 2020.

Kriminella använder sig allt oftare av krypterade appar i sina telefoner för att kommunicera. De samtalen har tidigare inte kunnat avlyssnas. Men med hjälp av verktyget hemlig dataavläsning kan polis och åklagare numera komma åt även den kommunikationen.

– Vi kan i hemlighet höra trafiken och läsa chattar som sker i realtid eller historiskt innan personer vet att de är misstänkta. All information som finns i telefonen kan man få fram, till exempel för att kartlägga kontakter. HDA har hjälpt till i flera av mina utredningar och varit en del av den avgörande bevisningen, säger Daniel Jonsson.

Kontakt

Senior åklagare Daniel Jonsson är tillgänglig i dag på telefon kl. 15.30-16.15, 010-562 56 53.

Utvärderingen som lämnades till regeringen i dag  (SOU 2023:78)

Rapport om bl.a. hemlig dataavläsning lämnad till regeringen 2023-05-31

Det här är hemlig dataavläsning

Den 1 april 2020 trädde en ny lag (2020:62) om hemlig dataavläsning (HDA) i kraft. Lagen är tidsbegränsad och ska gälla i fem år för att därefter utvärderas.
HDA innebär i korthet att polisen och andra brottsbekämpande myndigheter har rätt att i hemlighet och med ett tekniskt hjälpmedel ta sig in i t.ex. datorer, mobiltelefoner eller användarkonton till lagrings- eller kommunikationstjänster för att kunna läsa av eller ta upp uppgifter som finns i den fysiska utrustningen eller tjänsten. HDA får användas i vissa förundersökningar vid särskilt grov brottslighet, men också i underrättelsesyfte och vid särskild utlänningskontroll.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20