Rättegångsstart i omfattande mål om grova miljöbrott på flera platser i Sverige

Publicerad: 2024-08-26 11:22:08

På tisdag den 3 september startar huvudförhandlingen i Attunda tingsrätts lokaler i det mål där totalt 11 personer står åtalade vid Södertörns tingsrätt för olika grad av inblandning i grova miljöbrott på 21 platser i Sverige. Åklagarna är tillgängliga för intervjuer efter den första förhandlingsdagens slut.

I december 2023 åtalades fem personer för grovt miljöbrott, en person för medhjälp till grovt miljöbrott och ytterligare fem personer för miljöbrott av normalgraden i ett omfattande mål om avfallshantering. Enligt åtalet har de huvudmisstänkta bland annat varit delaktiga i att forsla bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial. Även fastighetsägare som tagit emot avfallet ingår i åtalet.

Förundersökningen består av ca 50 000 sidor och målet är det största någonsin för Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Platserna som omfattas av åtalet ligger i 15 kommuner. Det är Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

I juli 2024 åtalades fyra personer misstänkta för inblandning i flera fall av ekonomisk brottslighet i ett företag med koppling till miljöbrottsåtalet. Åtalen avser grova bokföringsbrott, medhjälp till grova bokföringsbrott, grov trolöshet mot huvudman samt grov oredlighet mot borgenärer. Brotten gäller händelser som skett i företaget under räkenskapsåren 2018, 2019 och 2020.

Huvudförhandlingen är planerad att pågå under 102 dagar, fram till början av juni 2025.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 554-24. Förhandlingen kommer huvudsakligen att hållas i Attunda tingsrätt.

Pressmeddelanden i samband med åtal:
11 juli 2024: Fyra åtalas för ekonomisk brottslighet i företag med koppling till omfattande miljöbrottsåtal
28 december 2023: 11 personer åtalas i omfattande ärende om grovt miljöbrott på flera platser i Sverige

Föranmälan
Information om vad som gäller för media på plats i tingsrätten, hur du anmäler dig samt beställning av handlingar finns på Södertörns tingsrätts webbplats

Kontakt
Anders Gustafsson, senior åklagare och förundersökningsledare, samt seniora åklagarna Linda Schön och Lise-Lotte Tegler kommer att vara tillgängliga för media på plats i tingsrätten den 3 september ca kl. 16.30-17.30 efter att den första förhandlingsdagen avslutats. Telefonintervjuer sker under samma tid och bokas via [email protected] senast 2 september kl. 12.

Åklagarna har inte möjlighet att svara på frågor inför huvudförhandlingen eller under de inledande rättegångsveckorna efter den första förhandlingsdagen. 

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20