Åtal för grovt miljöbrott m.m. i Melleruds kommun

Publicerad: 2024-07-25 10:46:10

Flertalet personer åtalas för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott efter att stora mängder förorenat avfall lagts upp på en fastighet i Melleruds kommun.

Åklagaren har i dag väckt åtal i ett ärende där avfall från ett större svenskt företag lagts upp i en före detta bergtäkt på en fastighet i Melleruds kommun.

Företaget är en av de större aktörerna inom återvinning av järn- och metallskrot och är verksamt i stora delar av landet. Avfallet består av ca 35 000 ton krossat restmaterial från företagets behandling av avfall från skrotade personbilar och annat metallskrot i Halmstad och Hallstahammar och har blandats upp med andra avfallsmassor innan det lagts upp på fastigheten i Melleruds kommun.

Enligt de analyser som utförts av Nationellt forensiskt center (NFC) innehåller avfallet föroreningar av bly, koppar, zink och PFAS som bedöms innebära påtaglig risk för människors hälsa eller i miljön om sådant material leder till exponering för människor eller sprids i miljön.

Hanteringen av avfallet har lett till ekonomiska fördelar för flera av de tilltalade personerna och åtalet omfattar också grovt penningtvättsbrott och yrkanden om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott för flera tilltalade.

– Den främsta drivkraften bakom illegal avfallshantering är att tjäna pengar, oavsett om det handlar om att spara kostnader för sitt företag eller att ta emot och bortskaffa avfall mot betalning. Att göra sig av med det avfall som uppkommer i ett företags verksamhet kan både vara svårt och dyrt, särskilt när det handlar om stora mängder förorenat avfall och avfallet ska tas om hand om på rätt sätt. Om man istället väljer att inte följa de regler som finns på området, och således inte heller hanterar avfallet på ett sätt som är säkert för miljön och människors hälsa, finns tyvärr stora ekonomiska förtjänster att göra, säger senior åklagare Martin Elofsson.

Enligt brottsbalken ska företag åläggas företagsbot för brott som begåtts i utövningen av näringsverksamheten. Åklagaren yrkar därför på företagsbot mot flertalet av de inblandade företagen.

Målnummer i Vänersborgs tingsrätt: B 1880-22.

Kontakt

Senior åklagare Martin Elofsson är tillgänglig för media i dag kl. 13–14 på 010-562 70 71.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20