Tretton personer åtalas för grovt bidragsbrott

Publicerad: 2024-11-08 10:40:34

Åtal har i dag väckts mot 13 personer för grovt bidragsbrott. Det är enligt åtalet fråga om assistansbedrägerier där påstått arbete aldrig utförts eller kraftigt överdrivits.

Den 20 februari genomfördes en koordinerad polisinsats där tillslag gjordes på flera platser i Sverige och där ett flertal personer frihetsberövades. Skälet till insatsen var ett misstänkt assistansbedrägeri där man utgett sig för att arbeta för en hjälpbehövande person men där arbete inte utförts i den omfattning som påståtts.

Brottstiden för de åtalade gärningarna är februari 2020 till februari 2024. Totalt i ärendet har 15 personer frihetsberövats, varav två fortfarande är häktade. Två personer har under utredningens gång avförts. Resterande 13 åtalas i dag.

– Enligt åtalet har Försäkringskassan felaktigt betalat ut drygt 6,5 miljoner kronor i assistansersättning under perioden. Det har också funnits fara för utbetalning av ytterligare 500 000 kronor. Ett flertal personer har utgett sig att arbeta som personliga assistenter, trots att de aldrig utfört ett sådant arbete eller att de kraftigt överdrivit sin arbetsinsats, säger kammaråklagare Sara Modig Berlin som är förundersökningsledare. 

Den assistansberättigade personen har ett omfattande och verkligt hjälpbehov. I samband med tillslaget i februari bereddes han nödvändig vård och omsorg i extern regi.

– Huvudmannen har koppling till en välkänd mc-organisation. Flera av assistenterna har också kopplingar till den kriminella mc-miljön, säger Sara Modig Berlin.

Bevisning i ärendet består av hemliga tvångsmedel mot flera av de misstänkta, bland annat telefonavlyssning av huvudmannen. Utöver åtal för brott finns det i ärendet också talan om näringsförbud, kvarstad, förverkanden och företagsbot.

Målnummer i Luleå tingsrätt: B 594-24.

Kontakt

Kammaråklagare Sara Modig Berlin är tillgänglig i dag den 8 november kl. 12–14 på 010-562 61 92.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20