Åtal väckt mot ungdomar för mordförberedelser i Danmark

Publicerad: 2024-10-11 10:38:27

En 16-årig pojke har åtalats för förberedelse till mord och stämpling till mord. En annan 16-årig pojke har åtalats för medhjälp till förberedelse till mord och åklagaren har också väckt bevistalan mot en 14-årig flicka för medhjälp till samma brott samt förberedelse till mord för egen del.

Den 8 juli i år greps den huvudåtalade ungdomen på Centralstationen i Stockholm när han skulle ta tåget till Malmö.

– Utredningen visar att 16-åringen fick instruktioner genom appen Signal om att skjuta ihjäl en för oss okänd person i Danmark. Jag menar att han skulle ta tåget till Malmö för att därifrån åka vidare till Köpenhamn för att utföra morduppdraget. För uppdraget skulle han få 150 000 kronor, säger kammaråklagare Helena Westöö som är förundersökningsledare.

Han åtalas dessutom för stämpling till mord eftersom han har försökt förmå andra personer att också åka till Danmark och utföra skjutningar mot betalning. 16-åringen har varit frihetsberövad sedan han greps i juli.

Den andra 16-årigen greps samma dag som den huvudåtalade. Utredningen visar att han bland annat köpte tågbiljetten till den huvudåtalade.

Åklagaren har också väckt bevistalan mot en 14-årig flicka.

– Hon har skickat pengar till den huvudåtalade 16-åringen och avsåg att själv resa ner till Malmö tillsammans med honom, enligt åtalet. Syftet var att sedan åka vidare till Köpenhamn där dådet skulle utföras. Hennes resa den 8 juli blev inte av så hon reste ner två dagar senare och greps i Malmö så att hon inte kunde resa över till Danmark, säger kammaråklagare Helena Westöö.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 12458-24.

Åklagaren har ingen möjlighet att vara tillgänglig för media.

Vad är bevistalan?

Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser. Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet. Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.

Artikel när lagändring om bevistalan trädde i kraft

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20