Pressinbjudan: Så arbetar åklagare med komplexa utredningar om allvarlig brottslighet och kriminell ekonomi

Publicerad: 2024-10-14 14:43:46

Välkommen till ett medieseminarium där två åklagare inom Åklagarmyndighetens områdesteam mot allvarlig brottslighet och bedrägerier berättar hur de arbetar med ärenden som kräver särskild uthållighet. Bland annat redogör de för ett ärende om storskalig narkotikahantering, där en tidigare ostraffad kvinna användes av ett kriminellt nätverk gömt bakom krypterade applikationer.

Områdesteam mot allvarlig brottslighet finns i hela Sverige och arbetar regionalt och i vissa fall nationellt med underrättelsebaserade ärenden mot strategiskt viktiga kriminella aktörer, nätverk och företeelser.

– Vi har jobbat händelsestyrt de senaste åren med alla skjutningar där vi lagfört de unga utförarna. Med det här sättet att arbeta på i team vill vi nå högre upp i hierarkierna, säger statsåklagare Carl Mellberg.

Ett annat områdesteam arbetar mot bedrägerier och den kriminella ekonomin. Senior åklagare Susanne Öhbom kommer att berätta om arbetssättet som leder till fler och bättre utredningar.

– Eftersom vi sitter tillsammans kan vi bättre utnyttja våra erfarenheter och vi har specialiserat oss på den här allvarliga ekonomiska brottsligheten. Utöver bedrägerier utreder vi också förskingringar, penningtvättsbrott och brott mot välfärden, säger senior åklagare Susanne Öhbom.  

Tid

Tisdag 22 oktober kl. 9.00-10.15.

Plats

Åklagarmyndigheten, Östermalmsgatan 87C, 3tr, Stockholm.

Medverkande

Statsåklagare Carl Mellberg och senior åklagare Susanne Öhbom på City åklagarkammare i Stockholm.

Anmälan

Anmäl dig senast den 21 oktober kl. 9 till [email protected]. Medtag presslegitimation eller liknande handling. Antalet platser är begränsat och Åklagarmyndigheten förbehåller sig rätten att fördela tillgängliga platser mellan dem som har anmält sig.

Seminariet ges på plats, ingen digital utsändning.

Vi bjuder på fika.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20