Åtal väckt för omfattande narkotikabrottslighet

Publicerad: 2024-09-18 09:21:55

Åklagaren har idag väckt åtal mot en 27-årig man för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling, två fall av grovt narkotikabrott, ett fall av försök till grovt narkotikabrott, ett fall av synnerligen grovt vapenbrott samt grov smuggling. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Den åtalade mannen är medborgare i Danmark men har bott i Sverige under större delen av sitt liv. Han greps i Dubai i början av juni 2020 och avvisades till Danmark. Från Danmark överlämnades han sedan till Spanien där han var misstänkt och efterlyst i en mordutredning.

– Efter att ha erkänt sig skyldig till medhjälp till mord ingick mannen ett avtal, en så kallad ”plea bargain”, med spansk åklagare vilket medförde att han i Spanien dömdes till ett i sammanhanget kortare fängelsestraff. Han överlämnades sedan från Spanien till Sverige där han var misstänkt för de nu åtalade brotten, säger Lisa Åberg, statsåklagare och förundersökningsledare.

Bevisningen bygger huvudsakligen på uppgifter från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat.

– Mannen har från Dubai, via de krypterade chattarna, bedrivit omfattande narkotikabrottslighet i Europa och Sverige. Han har samarbetat med och lett kriminella aktörer ibland annat Nederländerna, Belgien, Danmark och Sverige, säger Lisa Åberg.

Den åtalade narkotikabrottsligheten omfattar totalt 54 kg kokain, där mannen enligt åtalet på detaljnivå har styrt utformning, blandning, transportering och försäljning av narkotikan.

– Tillgången till Encrochat har varit en förutsättning för att utreda den åtalade brottsligheten och utan chattarna hade brottsligheten troligtvis inte upptäckts. Det rör sig om en omfattande utredning och under utredningens gång har mannen förnekat brott, men i samband med ett polisförhör i augusti 2024 medgav han att han skrivit under de alias som omfattas av åtalet. Han erkänner narkotikabrottsligheten men förnekar vapenbrottsligheten, säger Lisa Åberg.

Huvudförhandlingen startar den 27 september i Malmö tingsrätt och beräknas pågå i sex dagar.

Målnummer: 4528-23.

Kontakt

Statsåklagare Lisa Åberg är tillgänglig för media i dag den 18 september kl. 13.30–14.30, 010-562 50 98.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20