Åtal väckt för rån och grov misshandel i Göteborgsområdet

Publicerad: 2024-09-25 10:07:03

Åklagaren har i dag väckt åtal mot fyra män och en kvinna för bland annat rån och grov misshandel. I ärendet finns fyra målsäganden, som enligt åtalet har lockats till olika platser i och omkring Göteborg i tron att de ska ha en träff med en 14-årig flicka. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Brottsrubriceringarna i åtalet är rån, grov misshandel, grovt olaga integritetsintrång samt involverande av underårig i brottslighet. Gärningarna har enligt åtalet ägt rum mellan den 15 februari och den 26 april i år.

– De åtalade har varit inblandade i att via sociala medier ha tagit kontakt och stämt träff med män. När männen har kommit till den överenskomna platsen har de blivit misshandlade och rånade av maskerade personer. De maskerade personerna har också filmat misshandeln, och filmerna har sedan lagts ut i sociala medier. Kvinnan är främst misstänkt för att ha lurat en man till platsen genom att ha utgett sig för att vara en ung flicka som ville träffa honom, säger Lage Rahm, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Åklagaren vill också att tingsrätten genom så kallad bevistalan prövar skuldfrågan mot en pojke som var 14 år vid tiden för gärningarna, gällande rån och grovt olaga integritetsintrång.

– Det har varit en omfattande utredning, som till stor del baserats på genomgångar av de misstänktas mobiltelefoner. Jag bedömer bevisläget som gott, säger Lage Rahm.

Det här är bevistalan.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 6716-24.

Kontakt

Kammaråklagare Lage Rahm är tillgänglig för media på telefon i dag den 25 september kl. 13–14.30, 010-562 66 47.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20