Åtal väckt i ärende om bland annat försök till grov utpressning och grov mordbrand

Publicerad: 2024-09-05 09:07:47

Åklagare vid Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har i dag väckt åtal i ett ärende som handlar om försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Totalt åtta personer är häktade misstänkta för brott och åtalet är uppdelat i tre delar. Åklagarna är tillgängliga för media.

I den första delen åtalas åtta personer för försök till grov utpressning och grov mordbrand. En av de åtalade är advokat och misstänks för att ha främjat utpressningsförsöket genom att medverka vid försök att föra över egendom från målsäganden till gärningsmännen. Ytterligare personer, varav en är frihetsberövad i Spanien, är misstänkta för delaktighet i brotten. Förundersökningen mot dem fortsätter och beslut i åtalsfrågan förväntas kunna fattas under år 2025. 

– Utpressningsförsöket är synnerligen allvarligt. En företagsledare har under en längre tid mottagit hot och krav på betalning om 100 miljoner kronor. Även företagsledarens nära kollegor har mottagit hot. Som ett led i utpressningsförsöket utsattes en av kollegornas villa för ett brandattentat i november 2023. Familjen var hemma och kunde släcka branden innan någon person skadades. Min bedömning är att brottsligheten är resultatet av ett samarbete mellan personer i flera olika länder, säger Anna Stråth, senior åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen. 

Förhandlingen i den första delen startar 23 september och beräknas pågå i 12 dagar. 

I den andra delen åtalas advokaten för grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak och folkbokföringsbrott. 

Förhandlingen i den andra delen beräknas pågå i fyra dagar.

Den tredje delen handlar om grova bokföringsbrott och två av de åtta häktade personerna åtalas. En av de åtalade misstänks för att vid sidan av arbetet som advokat ha bedrivit en omfattande lånenäringsverksamhet helt utan bokföring i sju år. 

– En av de åtalade personerna har varit företrädare i bolag som använts i utpressningsförsöket. I dessa bolag har bokföringen saknats i sin helhet eller haft allvarliga brister, säger Jerker Asplund, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare. 

Det framställs yrkanden om företagsbot, näringsförbud och rådgivningsförbud. För advokatens del handlar det om sammanlagt 7 500 000 miljoner kronor i företagsbot samt 10 års närings- och rådgivningsförbud. 

Förhandlingen i den tredje delen beräknas pågå i fyra dagar. 

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 18001-23.

Övrigt
Inom ramen för utredningen har även misstankar om grovt narkotikabrott utretts. Två personer är häktade misstänkta för att ha bedrivit cannabisodling i en villa i Mariefred i Sörmland. Åtal väcks även i denna del som kommer att avhandlas i en separat rättegång i Eskilstuna tingsrätt. Förundersökningsledare är Anna Stråth.  

Kontakt

Del 1: Senior åklagare Anna Stråth är tillgänglig för media i dag kl. 10-11.30 på telefon eller för fysisk intervju, 010-562 73 46. 

Del 2: Statsåklagare Sara Nilsson är tillgänglig för media i dag kl. 13-15 på telefon eller för fysisk intervju, 010-562 50 40. 

Del 3: Vice chefsåklagare Jerker Asplund är tillgänglig för media i dag kl. 11.50-13.00 på telefon eller för fysisk intervju vid hotell Clarion Gillet i Uppsala, 0722-45 79 50.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20