Förundersökning om hets mot folkgrupp nedlagd

Publicerad: 2024-09-25 10:36:23

Åklagaren har i dag beslutat att lägga ned den förundersökning om hets mot folkgrupp som tidigare inletts mot en riksdagsledamot.

Förundersökningen inleddes med anledning av att riksdagsledamoten delat ett inlägg med bilder på plattformen X.

– Skälet är att det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, säger Joakim Zander, chefsåklagare vid Särskilda Åklagarkammaren.

Ur beslutet:

”Vid en straffrättslig bedömning måste lämnas ett betydande utrymme för frihet att uttrycka sig i tal och skrift även om det som uttrycks kan uppfattas som stötande av en större grupp. Intresset att skydda individers rätt att uttrycka sig är mycket långtgående. Brottet hets mot folkgrupp utgör en inskränkning i yttrandefriheten. Straffansvar kan bara komma ifråga om det är fullt klart att ett uttalande överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion. Av praxis från Europadomstolen framgår att möjligheterna att begränsa yttrandefriheten är särskilt små i politiska sammanhang eller i debatter av allmänt intresse. Den nu aktuella delningen kan inte anses utgöra brott.”

Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-88153-24.

Åklagaren har även beslutat att inte inleda förundersökning mot ytterligare två personer som delat riksdagsledamotens inlägg.

Åklagaren har inga ytterligare kommentarer att lämna.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20