Pressinbjudan: Åtal i ärende om folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien

Publicerad: 2024-09-16 09:00:00

På torsdag den 19 september avser åklagaren att väcka åtal mot en 52-årig kvinna för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Raqqa, Syrien, från augusti 2014 till december 2016. I samband med åtal bjuder åklagaren till pressträff.

– Kvinnan är tidigare dömd för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott, för att inte ha förhindrat sin son som var under 15 år att bli barnsoldat. Brotten i det här åtalet har skett under IS styre i Raqqa, och det här är första gången som IS angrepp mot den yazidiska minoriteten prövas i Sverige. Det är också första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige, säger Reena Devgun, senior åklagare och förundersökningsledare.

Vad är folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser?

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 3210-23.

Tid och plats

Pressträffen äger rum på torsdag den 19 september kl. 13.30 på Klara Konferens, Blekholmstorget 30, Stockholm. Insläpp från kl. 13.15.

Anmälan krävs

Anmäl dig senast onsdag den 18 september kl. 16 till [email protected]. Inget insläpp utan föranmälan. Medtag legitimation. Antalet platser är begränsat och Åklagarmyndigheten förbehåller sig rätten att fördela tillgängliga platser mellan dem som har anmält sig. Efter pressträffen finns möjlighet till enskilda intervjuer, ingen föranmälan krävs till dessa.

Pressträffen kommer inte att sändas digitalt.

Åklagaren är inte tillgänglig för media innan pressträffen. Nästa tillfälle som åklagaren är tillgänglig för media efter denna pressträff är när dom har meddelats.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20