Aktuella pressmeddelanden
-
Bordning av fartyg till Gaza utreds av åklagare
Kammaråklagare Henrik Attorps har beslutat att inleda förundersökning om omständigheter när israeliska soldater bordade fartyg på väg till Gaza i maj 2010 respektive oktober 2012. På fartygen fanns vid bägge tillfällena elva svenska medborgare.
Läs merKammaråklagare Henrik Attorps har beslutat att inleda förundersökning om omständigheter när israeliska soldater bordade fartyg på väg till Gaza i maj 2010 respektive oktober 2012. På fartygen fanns vid bägge tillfällena elva svenska medborgare.
De brottsmisstankar som utredningen omfattar är grov misshandel, olaga hot (grovt brott), grov stöld samt folkrättsbrott, som främst handlar om brott mot fjärde Genèvekonventionen om att civila ska skyddas vid väpnade konflikter. Ingen enskild person kan än så länge identifieras som misstänkt för brotten. Utredningen omfattar inte brotten kapning och olaga frihetsberövande, som också omfattades av den polisanmälan som Ship to Gaza och 22 svenska medborgare gjorde i slutet av 2013. Skälet är att det inte finns anledning att anta att sådana brott har begåtts.
Läs mer -
Tidigare häktad man i Askersund/Kumla-ärendet släppt
Den man som varit häktad skäligen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott, har i dag släppts på fri fot.
Läs merDen man som varit häktad skäligen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott, har i dag släppts på fri fot.
Brottsmisstanken kvarstår, men misstankegraden har sjunkit. I övrigt har Åklagarmyndigheten i nuläget ingen ytterligareinformation att ge i ärendet.
Läs mer -
Högsta domstolen har beslutat i en jävsfråga som rör åklagare
Riksåklagare Anders Perklev ger en kommentar till Högsta domstolens beslut.
Läs merRiksåklagare Anders Perklev ger en kommentar till Högsta domstolens beslut.
Högsta domstolen har i ett beslut i dag slagit fast att en åklagare som är tjänstledig från sin anställning i Åklagarmyndigheten ska anses jävig och därför inte kan vara domare i hovrätten vid handläggning av brottmål. Högsta domstolen skriver: "En tilltalads uppfattning att en tjänstledig åklagare som är ledamot av rätten företräder ett motstående myndighetsintresse /…/, eller en tilltalads misstanke att den adjungerade ledamoten hyser lojalitet mot sin ordinarie arbetsgivare och mot yrkesrollen som sådan - och därmed inte är helt fristående från det förhållandet att hon eller han ska återgå i tjänsten som åklagare - utgör rimlig grund för tvivel om ledamotens opartiskhet. Det får således anses att - när fråga är om ett brottmål - en adjungerad ledamots anställning hos Åklagarmyndigheten som åklagare är en sådan särskild omständighet som objektivt sett är ägnad att rubba förtroendet för domarens opartiskhet." En ledamot i Högsta domstolen var skiljaktig och skriver: "…det finns en tydlig rollfördelning mellan domare och åklagare i en brottmålsrättegång, och det saknas anledning att utgå från annat än att det hos de nämnda aktörerna finns kunskap om och förståelse för de olika rollerna. Det är visserligen inte onaturligt att den tilltalades förtroende för en domare kan påverkas negativt av det faktum att domaren nyligen haft en tjänst som åklagare eller är tjänstledig från en sådan tjänst. Det saknas dock grund för antagandet att en person som - om än tillfälligt - lämnat åklagarrollen och anförtrotts uppdraget som domare inte skulle kunna leva upp till de krav på opartiskhet som följer av uppdraget." Riksåklagare Anders Perklev säger i en kommentar: Kvalificerade jurister från andra myndigheter har sedan lång tid tillbaka kunnat förordnas att för en tid tjänstgöra som domare i hovrätt. Systemet har fungerat väl och har bidragit både till kompetensutveckling inom rättsväsendet som helhet och till en allsidig rekrytering av domare. Högsta domstolens beslut innebär i praktiken att detta system måste upphöra. Jag delar inte Högsta domstolens uppfattning att detta är motiverat. I åklagarrollen ligger att förhålla sig professionellt till sin uppgift och att uppfylla de krav på saklighet och opartiskhet som enligt regeringsformen gäller för såväl domstolar som förvaltningsmyndigheter. Följaktligen har åklagare i lagstiftningen anförtrotts en rad uppgifter som innefattar självständigt beslutsfattande och där åklagare måste göra avvägningar mellan motstående intressen. Varken i yrkesrollen eller i kravet på lojalitet till arbetsgivaren finns något som innebär att en åklagare som anförtrotts en domarroll ska sätta den ena sidan framför den andra i brottmålsprocessen. Jag kan därför helt instämma i vad den skiljaktiga ledamoten anför.
Läs mer -
Åtal för arbetsmiljöbrott
Tre anställda vid Kriminalvården åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, grovt brott, för händelsen när en häktesvakt i oktober 2011 mördades av en intagen på häktet i Huddinge.
Läs merTre anställda vid Kriminalvården åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, grovt brott, för händelsen när en häktesvakt i oktober 2011 mördades av en intagen på häktet i Huddinge.
De tre åtalade hade vid tiden för händelsen följande befattningar: kriminalvårdschef på Häktet Huddinge, chef för avdelningen bevakningscentralen samt chef för avdelningen restriktion. - Jag menar att de har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga ohälsa och olycksfall och på så sätt av oaktsamhet orsakat häktesvaktens död, säger kammaråklagare Aino Alhem vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Bakgrund Den 3 oktober 2011mördades en kriminalvårdare av en intagen på Häktet Huddinge. Kriminalvårdaren hade som uppgift att ledsaga de intagnas promenader. Hon kom att vara ensam med den intagne mannen, vilket var emot reglerna. Dessutom var hon tvungen att vända ryggen mot mannen för att öppna en dörr och hon blev då övermannad.
Läs mer -
Örebro-ärendet: anhållande hävt av åklagare
Den 20-årige man som sedan helgen varit anhållen misstänkt för mord på en 18-årig kvinna i Örebro, släpptes i eftermiddags. Detta efter att rättsläkarens preliminära besked visat att kvinnans skador inte har tillfogats av någon annan person.
Läs merDen 20-årige man som sedan helgen varit anhållen misstänkt för mord på en 18-årig kvinna i Örebro, släpptes i eftermiddags. Detta efter att rättsläkarens preliminära besked visat att kvinnans skador inte har tillfogats av någon annan person.
Obduktionen visar preliminärt att dödsorsaken varit naturlig, men i nuläget går det inte att säga exakt vad som har hänt. -Misstanken mot den 20-årige mannen kvarstår tills beskedet från rättsläkaren blir definitivt. Men som det ser ut nu pekar allt mot att misstanken kommer att läggas ner, säger kammaråklagare Anders Persson på åklagarkammaren i Örebro. Den 20-årige mannen har släppts på fri fot. Det finns ingen mer information att lämna i nuläget.
Läs mer -
Misstänkt för bombhot i Stockholm har häktats
Stockholms tingsrätt har häktat mannen för olaga hot, grovt brott och falskt larm, grovt brott.
Läs merStockholms tingsrätt har häktat mannen för olaga hot, grovt brott och falskt larm, grovt brott.
Utredningen fortsätter. Åtal ska vara väckt senast den 8 juli.
Läs mer -
Häktningsförhandling klockan 13
Häktningsförhandling hålls i dag söndag i Stockholms tingsrätt mot den man som misstänks för bland annat olaga hot i Stockholm i torsdags.
Läs merHäktningsförhandling hålls i dag söndag i Stockholms tingsrätt mot den man som misstänks för bland annat olaga hot i Stockholm i torsdags.
Plats: Stockholms tingsrätts häktningssal, ingång från Polhemsgatan.
Läs mer -
Häktningsframställan för misstänkt olaga hot mm
Häktningsframställan för den man som misstänkts för olaga hot och falskt larm i samband med ett bombhot i torsdags har lämnats in till Stockholms tingsrätt.
Läs merHäktningsframställan för den man som misstänkts för olaga hot och falskt larm i samband med ett bombhot i torsdags har lämnats in till Stockholms tingsrätt.
Mannen är på sannolika skäl misstänkt för olaga hot, grovt brott och falskt larm, grovt brott. Så snart information om när häktningsförhandlingen ska hållas kommer det att publiceras på webbplatsen. Åklagaren kan inte lämna någon mer information före förhandlingarna.
Läs mer -
Häktningsförhandlingar för misstänkt mord i Kumla/Askersund
Häktningsförhandlingar för de två personer som misstänks i ärendet om mord i Kumla/Askersund kommer att hållas i Örebro tingsrätt söndag den 22 juni klockan 14.30 och 15.30.
Läs merHäktningsförhandlingar för de två personer som misstänks i ärendet om mord i Kumla/Askersund kommer att hållas i Örebro tingsrätt söndag den 22 juni klockan 14.30 och 15.30.
Jouråklagare har under lördagseftermiddagen lämnat in framställan om häktning till Örebro tingsrätt. Åklagaren begär den anhållna kvinnan häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsförhandlingen är planerad till kl 14.30. Vad gäller mannen som sitter anhållen i ärendet är misstanken ändrad till skyddande av brottsling, grovt brott och han begärs häktad som skäligen misstänkt för brottet. Av hänsyn till utredningen kan inte någon information om den ändrade brottsrubriceringen lämnas. Häktningsförhandlingen är planerad till kl. 15.30. Från åklagare kommer ingen mer information att lämnas inför häktningsförhandlingarna.
Läs mer -
En person anhållen i Örebro
Den person som greps under natten mot lördag i Örebro har nu anhållits av åklagare.
Läs merDen person som greps under natten mot lördag i Örebro har nu anhållits av åklagare.
Misstankarna mot den anhållne mannen gäller mord.I de förhör som hållits under dagen nekar den misstänkte till brott. En offentlig försvarare för den misstänkte gärningsmannen har utsetts av jourdomstolen i Örebro. Senast tisdag den 24 juni kl 12 ska åklagare ha tagit ställning till en eventuell häktning. Ingen mer information om ärendet finns i nuläget att lämna från åklagare med hänsyn till att inte skada eller påverka förundersökningen.
Läs mer