Aktuella pressmeddelanden

  • Dom mot ordningsvakter

    I dag den 26 januari faller domen mot 12 krogvakter som åtalats för flera fall av misshandel på nattklubbar i Göteborg.

    Läs mer

    I dag den 26 januari faller domen mot 12 krogvakter som åtalats för flera fall av misshandel på nattklubbar i Göteborg.

    Domenmeddelas av Göteborgs tingsrättklockan 14.00. Kammaråklagare Ann-Sofie Prahl finns tillgänglig för kommentarer klockan 15.00-17.00 på telefon 010-562 70 39.

    Läs mer
  • De tre männen döms för brott mot knivlagen.

    Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström kan i nuläget inte ge någon kommentar till domen. Nästa vecka kommer hon att kunna kommentera domen närmare.

    Läs mer
  • Mannen döms för grovt folkrättsbrott under kriget på Balkan. Han har bland annat deltagit i en massaker på 41 albaner i byn Cuska i Kosovo år 1999.

    Stockholms tingsrätt dömde idag en 34-årig kosovoserb för grovt folkrättsbrott tilllivstids fängelse. Förundersökningen har pågått sedan 2008. Det har varit en omfattande förundersökning med ett stort antal resor. Samarbete och samverkan har skett med en rad utländska myndigheter och institutioner. Förundersökningen har utförts med biträde av Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission. Gripandet av den nu dömde skedde i början av april 2010. Rättegången inleddes i september 2011 och avslutades under december 2011. Under denna rättegången hördes drygt 10 målsäganden och en rad vittnen. Kammaråklagare Lars Hedvall, Internationella åklagarkammaren i Stockholm: - Efter att ha mycket översiktligt gått igenom domen kan jag konstatera att tingsrätten i huvudsak har delat åklagarsidans bedömningar. - Detta är en viktig dom i kampen mot folkrättsbrott och i våra strävanden att Sverige inte ska vara en fristad för krigsförbrytare. Vi får nu gå igenom domen på djupet för att kunna analysera och dra slutsatser ur denna, inför en eventuellt kommande hovrättsförhandling. Eventuellt överklagande ska lämnas in senast den 10 februari 2012.

    Läs mer
  • Riksåklagaren överklagar en dom från Hovrätten för Nedre Norrland mot en person i Sandviken med kopplingar till MC-miljö. Under 2011 åtalades mannen för grovt vapenbrott. Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till 10 månadersfängelse.

    Domen överklagades och hovrätten bedömde brottet vara av normalgraden och sänkte straffet till 5 månaders fängelse. Riksåklagaren yrkar nu att Högsta domstolen ska ändra hovrättens dom och döma den tilltalade för grovt vapenbrott och skärpa fängelsestraffet. - Inom åklagarväsendet har vi sedan tidigare uppmärksammat behovet av att få en prövning i Högsta domstolen av frågan om gränsdragningen mellan vapenbrott av normalgraden och grovt vapenbrott. Det mål som nu överklagas gäller innehav av en pistol och ett hagelgevär i bostaden. Jag anser att innehav av pistoler och revolvrar som saknar eller har ett ytterst begränsat lagligt användningsområde ska bedömas som grovt vapenbrott eftersom de är av sådant slag att det kan befaras att de kommer till brottslig användning. Till detta kommer att antalet anmälda fall av grova våldsbrott där skjutvapen använts har ökat mycket kraftigt under åren 2007-2011 enligt preliminär statistik från BRÅ. Målet lämpar sig väl för en prövning av Högsta domstolen. Enligt min mening bör inte det lagstiftningsarbete som pågår rörande vapenlagstiftningen hindra en sådan prövning, säger riksåklagare Anders Perklev.

    Läs mer
  • RÅ överklagar dom om smuggling av kat

    En person har åtalats och dömts för att ha smugglat in drygt 30 kilo kat till Sverige. Hovrätten bestämde påföljden till fängelse i fyra månader. Riksåklagaren har överklagat domen och yrkat att HD ska bestämma fängelsestraffet till fem månader.

    Läs mer

    En person har åtalats och dömts för att ha smugglat in drygt 30 kilo kat till Sverige. Hovrätten bestämde påföljden till fängelse i fyra månader. Riksåklagaren har överklagat domen och yrkat att HD ska bestämma fängelsestraffet till fem månader.

    HD har slagit fast att straffvärdet ska bestämmas med hänsyn till samtliga relevanta omständigheter, inte enbart arten och mängden narkotika. I det härmålet är det dock främst art och mängd narkotika som är kända. Därför finns det, enligt riksåklagaren, inteskäl att frångå gällande praxis som är baserad på art och mängd. Enligt den praxis som finnsmotsvarar straffvärdet fängelse i fem månader.

    Läs mer
  • Mannen stod åtalad för 17 fall av grovt olaga hot och en mordbrand. Han döms till fängelse i 3 år och 6 månader.

    Brotten hade riktats mot personer på olika platser i Sverige som är involverade i pälsdjurshantering, men också mot butiksinnehavare som säljer päls eller pälsartiklar samt mot restauranger. Göteborgs tingsrätt dömde den i dag 22-årige mannen för bl.a. mordbrand, två grova olaga hot och 15 olaga hot. Vice chefsåklagare Mats Eriksson på Göteborgs åklagarkammare: - Spontant är jag nöjd med tingsrättens domslut även om jag hade pläderat för ett något längre straff. - Jag kommer nu att noga att läsa tingsrättens dom och ta del av de skäl som anförs för bedömningen av åtalad mordbrand, liksom för det stora antalet åtalade grova olaga hot mot enskilda butiksägare och andra med anknytning till pälsdjursnäringen. - Det är tillfredställande att denna allvarliga brottslighet har kunnat klaras upp, mycket tack vare ett bra polisarbete.

    Läs mer
  • Närmare 90 personer som på olika sätt misstänks för att vara involverade i storskalig smuggling av alkohol åtalas i dag vid Sundsvalls tingsrätt.

    Förutom Åklagarmyndigheten har även Tullverket, Skatteverket, Kronofogden och Polismyndigheten Västernorrland varit med i utredningen. Ärendet handlar om storskalig smuggling av alkohol dels på traditionellt vis genom att köpa alkohol i Tyskland, transportera den över Öresundsbron eller via färjetrafiken i Helsingborg och sedan sälja den vidare. Dels genom transporter av alkohol som beställts via internet bland annat genom fiktiva namn och som genom fraktbolag transporterats till Sverige. Köparna av alkoholen har främst funnits i Västernorrland. En del av alkoholen har även körts vidare till Norge för att säljas där. Utredningen har pågått i cirka 8 månader och förundersökningsprotokollet omfattar mer än 10000 sidor. Utredningen resulterar nu i att ett 30-tal personer åtalas för smuggling, alternativt medhjälp till smuggling. Dessutom åtalas ett 40-tal personer för olovlig befattning med smuggelgods. Utredningen har kommit fram till att det finns fem misstänkta huvudmän, som samtliga nu åtalas för grovt smugglingsbrott. - En stor del av smugglingsverksamheten har styrts tillsammans och i samförstånd mellan i huvudsak tre personer. De här personerna har själva smugglat, men också i stor utsträckning anlitat andra personer som smugglat på deras uppdrag, säger Karin Everitt, Åklagarmyndigheten. De åtalade är i åldrarna 20-66 år. Volymen av alkohol som förts in i landet uppgår till över 195 000 liter öl, drygt 7000 liter vin och drygt 1700 liter sprit.

    Läs mer
  • Det var den 6 september 2011 utanför restaurang El Cocodrilo i Stockholm som en större grupp personer angrep en annan grupp, båda med kopplingar till MC-miljön.

    -Åtalet gäller grov misshandel mot 12 män mellan 21 och 45 år, där samtliga åtalade har anknytning till organisationen Hells Angels MC och dess supportergrupp Red & White Crew, säger Malin Palmgren kammaråklagare vid City åklagarkammare. Rättegången startar den 23 januari i Stockholms tingsrätt och förväntas pågå fram till den 23 februari. Åklagare finns tillgängliga via telefon för mer information klockan 10-12 idag.

    Läs mer
  • Fler åtal för grovt förtal

    Utvecklingscentrum Stockholm vid Åklagarmyndigheten har under 2011 genomfört en tillsyn av åklagarnas hantering av ärekränkningsbrott och brott mot personuppgiftslagen (PUL).

    Läs mer

    Utvecklingscentrum Stockholm vid Åklagarmyndigheten har under 2011 genomfört en tillsyn av åklagarnas hantering av ärekränkningsbrott och brott mot personuppgiftslagen (PUL).

    Utvecklingscentrum Stockholm vid Åklagarmyndigheten har under 2011 genomfört en tillsyn av åklagarnas hantering av ärekränkningsbrott och brott mot personuppgiftslagen (PUL). Efter tillsynen har det tagits fram rekommendationer. Ett förväntat utfall av rekommendationerna är framför allt att åstadkomma en ännu mer enhetlig praxis inom landet och tydliggöra när allmänna åtal ska väckas. Ärekränkningsbrott, det vill säga grovt förtal, förtal och förolämpning, är i princip så kallade målsägandebrott. Detta innebär som huvudregel att sådana brott inte får åtalas av andra än den som blivit utsatt för brottet (enskilt åtal). Det finns dock ett visst utrymme för åklagare att väcka allmänna åtal. Utvecklingscentrum Stockholm vid Åklagarmyndigheten har under 2011 granskat och därefter tagit fram rekommendationer för åklagarnas handläggning av anmälningar om ärekränkningsbrott och brott mot PUL. I tillsynsrapporten konstateras bland annat att de allmänna åtal som väckts för grovt förtal och förtal under 2009 och 2010 uppgår till 40 fall, att det väckts förhållandevis många allmänna åtal för förolämpning och att det finns skäl att se över beslutsmotiveringarna. - Anledningen till att tillsynen genomfördes är att det finns en särskild åtalsprövningsregel, som innebär att åklagarna har stor möjlighet att påverka när ett åtal för ärekränkningsbrott ska väckas; ett beslut som inte blir föremål för domstolsprövning, säger överåklagare Thomas Häggström vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Stockholm. - Ett förväntat utfall av rekommendationerna är att antalet allmänna åtal för grovt förtal kommer öka något, men att de allmänna åtalen för förolämpning kommer minska, uppger Thomas Häggström.

    Läs mer
  • Misstänkt ofredande i Uppsala

    I förundersökningen om ofredande, där en 10-årig pojke ska ha lämnats utanför Fyrishov av sin pappa under lördagskvällen den 7 januari 2012, har uppgifter framkommit om vem pappan och pojken är via tips till Polisen.

    Läs mer

    I förundersökningen om ofredande, där en 10-årig pojke ska ha lämnats utanför Fyrishov av sin pappa under lördagskvällen den 7 januari 2012, har uppgifter framkommit om vem pappan och pojken är via tips till Polisen.

    Under tisdagen den 9 januari har Polisen hållit ett antal förhör med personer som har uppgifter att lämna i ärendet. Uppgifterna som hittills framkommit pekar mot att det kan finnas en annan förklaring till varför pojken befann sig utanför Fyrishov vid den aktuella tidpunkten än vad som massmedia tidigare rapporterat om. För närvarande finns ytterligare förundersökningsåtgärder att vidta för att klargöra vad det var som hände. Dessa utredningsåtgärder kommer att genomföras så snart det är möjligt. I nuläget kan ingen ytterligare information lämnas i ärendet med hänsyn till att alla förhör ännu inte är hållna.

    Läs mer
  • Idag genomfördes häktningsförhandlingarna i Uppsala tingsrätt mot den man och kvinna som tidigare anhållits med anledning av den 25-åriga studentens försvinnande i Uppsala. De båda anhållna häktades på sannolika skäl misstänkta för människorov.

    Häktningsförhandlingarna genomfördes efter yrkande från åklagaren bakom stängda dörrar. - I den första fasen av utredningen handlade det framför allt om att rädda liv och hitta den försvunne personen och vi fick god hjälp via tips från allmänheten. När personen väl återfunnits och de misstänkta häktats går utredningen nu in i en ny fas. I dagsläget finns alltså två häktade och en anhållen i det här ärendet men vi kan fortfarande inte utesluta att det finns ytterligare personer inblandade. Av utredningstekniska skäl kan vi just nu inte gå ut med mer information i ärendet. Vi kan dock säga så mycket som att vi anser oss ha ett gott utgångsläge för den fortsatta utredningen, säger kammaråklagare Lars Hedvall.

    Läs mer
  • Presskonferensen äger rum efter förmiddagens häktningsförhandlingar gällande misstänkt människorov.

    Med anledning av den pågående förundersökningen angående människorov kommer häktningsförhandlingar att äga rum torsdag 5 januari kl. 09.00 och 10.00 vid polishuset i Uppsala. Media inbjudes till presskonferens i polishuset kl 13.00. Presslegitimation ska visas upp. Kammaråklagare Lars Hedvall kommer att finnas tillgänglig för frågor på presskonferensen.

    Läs mer
  • Efter ett mycket omfattande utrednings- och spaningsarbete har i dag vid 13-tiden den försvunna 25-åriga mannen hittats.

    Han mår efter omständigheterna väl. I samband med att 25-åringen hittades greps även en man misstänkt för delaktighet. Med beaktande av utredningsläget kan för närvarande inte någon ytterligare information lämnaskring anträffandet av 25-åringen. Vi hänvisar tillpresskonferensen somär planeradatt äga rum undermorgondagen efter häktningsförhandlingarna. Vi återkommer med plats och tidpunkt.

    Läs mer
  • - Grov våldsbrottslighet ges alltid högsta prioritet och vi har täta och intensiva kontakter med länskriminalen i Skåne.

    Samarbetet mellan myndigheterna fungerar mycket bra och vi har också erbjudit länskriminalen alla de resurser som står till vårt förfogande. Sedan i somras har vi sammantaget 7 mordärenden i Malmö. I alla utom ett av dessa ärenden har åklagare gått in som förundersökningsledare. Vi har dessutom goda förhoppningar om att vi inom kort kommer att finna misstänkta även i de mord som inträffat under de senaste dagarna. I övrigt är vi tvungna att vara restriktiva med ytterligare information då vi just nu befinner oss mitt i utredningsarbetetav dessa som omfattas av sekretess, säger chefsåklagare och kammarchefen Ola Sjöstrand.

    Läs mer
  • Dom i kopplerimål

    Halmstads tingsrätt dömer en person för koppleri och sex personer för köp av sexuell tjänst respektive försök till köp av sexuell tjänst.

    Läs mer

    Halmstads tingsrätt dömer en person för koppleri och sex personer för köp av sexuell tjänst respektive försök till köp av sexuell tjänst.

    Kammaråklagare Lena Lithner väckte åtal den 15 november.

    Läs mer
  • Granskning av barnsexturism

    Åklagarmyndigheten har granskat 13 ärenden om sexuella övergrepp mot barn i utlandet. Rapporten visar att åklagarna försökt ta till vara de möjligheter som finns att utreda misstankarna och att det finns behov av metodstöd.

    Läs mer

    Åklagarmyndigheten har granskat 13 ärenden om sexuella övergrepp mot barn i utlandet. Rapporten visar att åklagarna försökt ta till vara de möjligheter som finns att utreda misstankarna och att det finns behov av metodstöd.

    Syftet med granskningen har varit att ge en samlad kunskap om antalet ärenden i denna brottskategori och hur de handläggs, för att bland annat kunna utarbeta stöd för åklagarnas handläggning. Granskningen har genomförts under 2011 av Utvecklingscentrum Göteborg. Sammanlagt 13 ärenden där anmälan gjorts under åren 2008-2010 har granskats. Undersökningen visar att åklagarna försökt ta tillvara de möjligheter som funnits att utreda brottsmisstankarna, vilket i några fall gett resultat. Vid tidpunkten då rapporten sammanställs, i december 2011, är två personer häktade i Sverige för övergrepp som begåtts utomlands. Metodstöd ska tas fram Granskningen har visat på behov av ett metodstöd för åklagarna. Under 2012 kommer därför ett kortfattat metodstöd att tas fram. Sedan några år finns ett nytt arbetssätt hos polis och åklagare, som främst består i att en svensk brottsutredning bedrivs parallellt med den i utlandet. Detta arbetssätt ska utvärderas.

    Läs mer
  • Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström kan inte ge någon kommentar om ärendet under onsdagkvällen.

    Agnetha Hilding Qvarnström är tillgänglig under torsdagen den 29 december via telefonnumren i högerspalten. Bakgrund Fyra män greps i Göteborg den 11 september. Tre av dem häktades den 14 september misstänkta för förberedelse till mord på konstnären Lars Vilks. Åtal väcktes den 6 december. Efter det att rättegången avslutats den 28 december beslutadetingsrätten att de tre männen inte längre skulle vara häktade. Dom faller den 20 januari 2012.

    Läs mer
  • Den man som är misstänkt för folkmord i Rwanda har begärts häktad av åklagaren.

    Häktningsframställan lämnades in till jourdomstolen på förmiddagen den 25 december och avser folkmord i Rwanda under perioden 7 april till mitten av juli år 1994. Förundersökningsledaren, kammaråklagare Ewamari Häggkvist, kan inte lämna mer information för tillfället.

    Läs mer
  • Den man som är misstänkt för krigsbrott i Rwanda kommer att begäras häktad under julhelgen, dock inte på julafton.

    Någon ytterligare information om ärendet kan för närvarande inte lämnas.

    Läs mer
  • Riksåklagare Anders Perklev lämnar kommentarer med anledning av den kritik som har framförts mot åklagares beslut i ärendet vid Astrid Lindgrens sjukhus.

    1)I min roll som riksåklagare ingår att utöva tillsyn över åklagarväsendet. Jag ser det därför som mycket angeläget att klarlägga vilka slutsatser som kan dras av ärendet och vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att säkerställa att framtida liknade fall handläggs på ett både effektivt och rättssäkert sätt. Jag har därför redan tidigare begärt in handlingarna i ärendet och påbörjat en genomgång av dessa. 2)En viktig fråga är hur tillförlitliga medicinska bedömningar ska kunna inhämtas och tillgodogöras ärenden av detta slag. För att kunna påbörja diskussion kring detta och andra frågor som rör ärendet har jag kommit överens med cheferna för Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket om ett möte i januari 2012. 3)Hos Justitiekanslern (JK)finns anmälningar som avser granskning av det aktuella fallet. Jag välkomnar om JK beslutar sig för att granska om några fel har begåtts av åklagare eller av någon annan aktör i ärendet. Jag tycker att det är lämpligare att en sådan granskning görs av JK såsom oberoende myndighet än att den sker inom ramen för min egen tillsynsverksamhet. Bakgrund I mars 2009 inledde åklagare förundersökning mot en läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Åtal väcktes mot läkaren för dråp. I andra hand yrkade åklagaren att läkaren skulle dömas för försök till dråp. Solna tingsrätt ogillade åtalet i en dom den 21 oktober 2011. Domen överklagades inte av åklagaren.

    Läs mer