Aktuella pressmeddelanden
-
Rättegång om mord i Sollentuna inleds
I förra veckan åtalades en 16-åring misstänkt för mord på en jämnårig pojke i Sollentuna i somras. Huvudförhandlingen inleds på fredag den 1 november i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
Läs merI förra veckan åtalades en 16-åring misstänkt för mord på en jämnårig pojke i Sollentuna i somras. Huvudförhandlingen inleds på fredag den 1 november i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
Kammaråklagare Rickard Wahlqvists åtal gäller mord samt förberedelse till mord. Fyra förhandlingsdagar är inplanerade, den 1 november samt 4-6 november. Tingsrättens målnummer: B 8840-19. Kontakt Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Begäran till Justitiedepartementet om lagändringar
Riksåklagaren har gjort en framställning till Justitiedepartementet om ändringar i lagstiftningen i rättegångsbalken om hemliga tvångsmedel.
Läs merRiksåklagaren har gjort en framställning till Justitiedepartementet om ändringar i lagstiftningen i rättegångsbalken om hemliga tvångsmedel.
Enligt Åklagarmyndighetens uppfattning behövs ett antal ändringar i lagstiftningen om hemliga tvångsmedel för att öka möjligheterna att utreda och lagföra framförallt grova våldsbrott och förmögenhetsbrott som begås i organiserade former. – Förändringar i brottsligheten och i misstänkta personers beteende har tillsammans med den tekniska utvecklingen gjort att det ibland saknas möjligheter att använda hemliga tvångsmedel, trots att det skulle vara befogat. Det kan då leda till att brotten inte kan utredas alls eller åtminstone inte i den omfattning som vore rimlig, säger riksåklagare Petra Lundh. I en skrivelse som skickats till Justitiedepartementet lyfter riksåklagaren bland annat fram behov av följande: en möjlighet att använda hemlig avlyssning vid flerfaldig brottslighet när brottslighetens samlade straffvärde överstiger två år, bättre möjligheter att använda hemlig rumsavlyssning (så kallad buggning), bland annat en möjlighet för åklagare att fatta interimistiska – dvs. tillfälliga – beslut, en möjlighet till hemlig avlyssning i syfte att utreda vem som skäligen kan misstänkas för ett brott, och ett förtydligande av att hemlig övervakning även kan riktas mot en målsägande i syfte att utreda vem som skäligen kan misstänkas för ett brott. Inför framställningen till Justitiedepartementet har Åklagarmyndigheten samrått med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket. Länk till framställan. Kontakt Tf tillsynschef Susanne Kaevergaard, 010-562 63 35. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Kommentar med anledning av artikel i Dagens Nyheter
Med anledning av en artikel i Dagens Nyheter om rekryteringar till Åklagarmyndighetens huvudkontor ger riksåklagare Petra Lundh en kommentar.
Läs merMed anledning av en artikel i Dagens Nyheter om rekryteringar till Åklagarmyndighetens huvudkontor ger riksåklagare Petra Lundh en kommentar.
– Dagens Nyheters tes förefaller vara att de fyra tillsättningarna inte gått rätt till, men jag har till tidningen ärligt svarat att så inte är fallet. Istället har det varit sedvanliga ansökningsförfaranden med annons, intervjuer, tester och referenstagning. Som statlig myndighet måste vi i våra rekryteringar alltid utgå från förtjänst och skicklighet och det är endast detta som kan ligga till grund för bedömningarna. Vi kan inte hindra människor från att söka sig till vår myndighet och vi kan heller inte ägna oss åt vare sig positiv eller negativ särbehandling av dem som tidigare arbetat på samma arbetsplats som jag, säger Petra Lundh. – När det gäller rekryteringen av rättschef sköttes den processen helt utan min inblandning, eftersom jag tidigare varit chef för en av de sökande. Den hanterades istället av förra vice riksåklagaren och biträdande personaldirektören. Dessa två var, tillsammans med de fackliga organisationerna, helt överens om vem som var toppkandidat. Även en annan rekrytering sköttes av andra personer än ansvarig chef, av samma skäl. Den som sökt en statlig tjänst men inte fått den har möjlighet att överklaga tillsättningsbeslutet till Statens överklagandenämnd. Ingen av de tillsättningar som DN tar upp i artikeln har överklagats. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Utredningen om misstänkt mord i Rågsved har avslutats
Utredningen har bedrivits som en så kallad LUL 31-utredning, dvs. en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Brottet har av åklagaren rubricerats som mord.
Läs merUtredningen har bedrivits som en så kallad LUL 31-utredning, dvs. en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Brottet har av åklagaren rubricerats som mord.
Den 3 juni 2019, kallades polisen till en bostad i Rågsved i södra Stockholm med anledning av ett befarat brott. På platsen anträffades en skadad kvinna. Kvinnan avled senare och en förundersökning om mord inleddes. Den 14 juni 2019 inleddes en utredning enligt LUL 31 § (lagen om unga lagöverträdare). Utredningen är nu klar och fortsatt utredning kan inte antas ge ytterligare klarhet i saken och syftet med utredningen är uppnått. En LUL 31-utredning har till syfte att ge socialtjänsten ett underlag för att kunna bedöma behovet av insatser. Utredningsprotokollet har därför lämnats över till socialtjänsten enligt gällande lagstiftning. Läs mer: Utredningar där den som kan misstänkas är under 15 år. Kontakt Kammaråklagare Petra Götell, 010-562 56 26. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag kl. 16–17. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Påminnelse: Dom i mål om hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i Göteborg
Fredag den 25 oktober kl. 11 meddelar Göteborgs tingsrätt dom i målet där 16 personer är åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Åklagarna är tillgängliga per telefon på eftermiddagen samma dag.
Läs merFredag den 25 oktober kl. 11 meddelar Göteborgs tingsrätt dom i målet där 16 personer är åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Åklagarna är tillgängliga per telefon på eftermiddagen samma dag.
Den 30 september 2017 hölls flera demonstrationer i Göteborg. Sju personer är åtalade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart åtalad för våldsamt upplopp. Ytterligare åtta personer är åtalade för hets mot folkgrupp. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 3046-18. Kontakt Kammaråklagarna Jonas Martinsson och Viktor Törneke kommer att vara tillgängliga för media fredag den 25 oktober kl. 13–14. Jonas Martinsson 010-562 70 59 Viktor Törneke 010-562 54 89 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Lägesrapport om ärende med syntetiska luftstrupar
Överåklagare Mikael Björk lämnar en kort lägesrapport om förundersökningen om två numera avlidna patienter som fått syntetiska luftstrupar inopererade.
Läs merÖveråklagare Mikael Björk lämnar en kort lägesrapport om förundersökningen om två numera avlidna patienter som fått syntetiska luftstrupar inopererade.
Överåklagare Mikael Björk beslutade den 11 december 2018 att återuppta en nedlagd förundersökning mot en kirurg som tidigare var anställd vid Karolinska universitetssjukhuset. Misstankarna avsåg vållande till kroppsskada, grovt brott. Förundersökningen pågår fortfarande och har tagit längre tid än förutsett. Under den återupptagna förundersökningen har utredningsåtgärder vidtagits både i Sverige och utomlands. Ett 20-tal förhör har genomförts och ytterligare förhör med bland andra den misstänkta kirurgen ska genomföras. – Förundersökningsmaterialet är mycket omfattande. Den så kallade slutdelgivningen av kirurgen och hans offentliga försvarare kommer att ta lång tid i anspråk. Slutdelgivningen har därför redan påbörjats trots att samtliga utredningsåtgärder ännu inte har vidtagits. Det är i nuläget för tidigt att ta ställning till när ett eventuellt beslut i åtalsfrågan kan komma att fattas, eftersom det är beroende av resultatet av de återstående utredningsåtgärderna. Målet är att ett beslut ska kunna fattas under första kvartalet nästa år, säger överåklagare Mikael Björk. Överåklagare Mikael Björk är inte tillgänglig för media. När ny information finns att lämna kommer det att göras via pressmeddelande. Fakta: Slutdelgivning Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Förundersökning om misstänkt bedrägeri av tidigare riksdagsledamot läggs ned
Vice överåklagare Bengt Åsbäck har i dag beslutat att lägga ned en förundersökning om misstänkt bedrägeri.
Läs merVice överåklagare Bengt Åsbäck har i dag beslutat att lägga ned en förundersökning om misstänkt bedrägeri.
– Oavsett riksdagsledamotens insikter och avsikter med sitt handlande brister det emellertid redan i de objektiva förutsättningarna för att kunna påstå att hans förfarande är brottsligt. Ersättningslagens bestämmelser är i det här sammanhanget alltför bristfälligt utformade. Rekvisiten är oklara och saknar den uttrycksskärpa som är nödvändig för en rättssäker straffrättslig tillämpning. En domstol i första instans ska i brottmål ägna sig åt bevisfrågor och brottsrubriceringar, inte rättsbildning. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren. Nedläggningsbeslut med bilaga (pdf) Kontakt Vice överåklagare Bengt Åsbäck är tillgänglig för media på telefon i dag kl. 13–13.45 på 010-562 60 57. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Nedlagd förundersökning om mord i Tiveden, Örebro län
I juli 2019 avled ett äldre par i Tiveden till följd av skottskador. Åklagare har i dag beslutat att lägga ner förundersökningen.
Läs merI juli 2019 avled ett äldre par i Tiveden till följd av skottskador. Åklagare har i dag beslutat att lägga ner förundersökningen.
– Av utredningen har framkommit att det rört sig om mord och självmord. Mannen i relationen har först skjutit sin hustru och sedan skjutit sig själv. Mot den bakgrunden läggs förundersökningen ner, uppger kammaråklagare Christine Chi vid Åklagarkammaren i Örebro. Kontakt Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag kl. 10.45–12 på 010-562 66 20. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Åklagaren överklagar inte dom om polisskott
Stockholms tingsrätt frikände i sin dom den 3 oktober de tre poliser som var åtalade i samband med att en 20-årig man sköts till döds i Stockholms innerstad augusti 2018. Åklagaren väljer att inte överklaga domen. Chefsåklagare Martin Tidén är tillgänglig för media per telefon i dag, fredag.
Läs merStockholms tingsrätt frikände i sin dom den 3 oktober de tre poliser som var åtalade i samband med att en 20-årig man sköts till döds i Stockholms innerstad augusti 2018. Åklagaren väljer att inte överklaga domen. Chefsåklagare Martin Tidén är tillgänglig för media per telefon i dag, fredag.
Åtalspunkt 1 om tjänstefel Tingsrätten har haft som utgångspunkt att det finns ett stort utrymme för insatschefen att under polisinsatsen göra bedömningar och vidta de åtgärder som han anser relevanta. – Tingsrätten har gjort en annan bevisvärdering av det här och min bedömning är att hovrätten inte kommer att komma till en annan slutsats i den här delen. Domen i denna del överklagas därför inte, säger chefsåklagare Martin Tidén. Åtalspunkt 2 om vållande till annans död och åtalspunkt 3 om tjänstefel – Tingsrätten har gjort en bevisvärdering och ogillat åtalet om vållande till annans död och tjänstefel. Jag bedömer att hovrätten inte kommer att göra en annan bedömning. Domen överklagas därför inte, säger Martin Tidén. Tingsrätten har efter det att de ogillat åtalet under åtalspunkt 2 och 3 gjort uttalanden om att det är orimligt att poliserna i det aktuella fallet skulle göra en verkanskontroll efter varje skott. Tingsrätten har också uttalat sig om tidsfördröjning (mental fördröjning) som en möjlig förklaring till att kulor träffat målsäganden i ryggen. Tingsrätten har gjort bedömningarna utifrån de speciella förhållandena i aktuellt mål. – Tingsrättens dom är inte prejudicerande, men kommer att få stor principiell betydelse eftersom de uppgifter som tingsrätten utgår ifrån uppges vara generella av de som lämnat dem. Särskilda åklagarkammaren kommer därför att analysera domen närmare i de delarna, avslutar Martin Tidén. Kontakt Chefsåklagare Martin Tidén är tillgänglig för media per telefon i dag, fredag kl. 13–13.30 på 010-562 54 13. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Dom i sexualbrottsärende mot flera barn
Tisdag den 22 oktober kl. 11 meddelar Svea hovrätt dom i ett mål där tre kvinnor och tre män tidigare är dömda i Stockholms tingsrätt för att ha utsatt barn för sexuella övergrepp både fysiskt och via internet. Åklagarna är tillgängliga för media på tisdag.
Läs merTisdag den 22 oktober kl. 11 meddelar Svea hovrätt dom i ett mål där tre kvinnor och tre män tidigare är dömda i Stockholms tingsrätt för att ha utsatt barn för sexuella övergrepp både fysiskt och via internet. Åklagarna är tillgängliga för media på tisdag.
Stockholms tingsrätts dom från den 4 juli överklagades till hovrätten. Brottsmisstankarna är våldtäkt mot barn, sexuella övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering. Det handlar i huvudsak om nätbaserade övergrepp men även misstänkta övergrepp i det fysiska rummet. Huvudfrågorna i målet rör det straffrättsliga ansvaret vid så kallade förinspelade övergrepp och ansvaret vid sexuell fotografering av barn som inte aktivt poserar. Hovrättens målnummer: B 8435-19. Kontakt Åklagarna är tillgängliga tisdag 22 oktober kl. 12–13. Kammaråklagare Emelie Källfelt 010-562 55 59 Kammaråklagare Helene Gestrin 010-562 58 06 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Dom i mål om hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i Göteborg
Fredag den 25 oktober kl. 11 meddelar Göteborgs tingsrätt dom i målet där 16 personer är åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Åklagarna är tillgängliga per telefon på eftermiddagen samma dag.
Läs merFredag den 25 oktober kl. 11 meddelar Göteborgs tingsrätt dom i målet där 16 personer är åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Åklagarna är tillgängliga per telefon på eftermiddagen samma dag.
Den 30 september 2017 hölls flera demonstrationer i Göteborg. Sju personer är åtalade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart åtalad för våldsamt upplopp. Ytterligare åtta personer är åtalade för hets mot folkgrupp. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 3046-18. Kontakt Kammaråklagarna Jonas Martinsson och Viktor Törneke kommer att vara tillgängliga för media fredag den 25 oktober kl. 13–14. Jonas Martinsson 010-562 70 59 Viktor Törneke 010-562 54 89 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Tre personer begärs häktade i Knivstaärende
Åklagaren har i dag begärt tre personer häktade, på sannolika skäl misstänkta för bland annat mord. Åklagaren är tillgänglig för media omedelbart efter sista häktningsförhandlingen.
Läs merÅklagaren har i dag begärt tre personer häktade, på sannolika skäl misstänkta för bland annat mord. Åklagaren är tillgänglig för media omedelbart efter sista häktningsförhandlingen.
Två män begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för mord alternativt skyddande av brottsling, grovt brott och brott mot griftefriden. En kvinna begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott, samt brott mot griftefriden. Ytterligare två personer har varit anhållna i ärendet. Dessa är nu släppta. Häktningsförhandlingarna äger rum i Uppsala tingsrätt. Det är tingsrätten som beslutar om tidpunkter för förhandlingarna. Fristen för när häktning kan ske löper ut i morgon onsdag vid lunch. Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 6632-19. Kontakt Kammaråklagare Therese Stensson är tillgänglig på 010-562 68 55 efter det att sista förhandlingen är avslutad. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Lägesrapport Knivstaärende söndag
De fem personer som i går anhölls som skäligen misstänkta för mord är fortfarande anhållna.
Läs merDe fem personer som i går anhölls som skäligen misstänkta för mord är fortfarande anhållna.
Fem personer anhölls under lördagen, skäligen misstänkta för mord. I dag söndag har de anhållna förhörts i närvaro av sina offentliga försvarare. För tre av personerna har misstankegraden stärkts till sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. För övriga två kvarstår skälig misstanke. Samtliga är i 20-årsåldern. I övrigt vill åklagaren i det här skedet av undersökningen inte lämna någon information om personernas kön, hemvist eller andra detaljer. Ingen information kan heller lämnas om den person som hittats död. Ärendet har under helgen hanterats av jouråklagare och kommer i morgon måndag att tilldelas en ordinarie åklagare. Senast tisdag klockan 12 ska åklagare besluta om personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot. Ytterligare information kan för närvarande inte lämnas. Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM 138077-19. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Lägesrapport Knivstaärende
Fem personer är anhållna skäligen misstänkta för mord i Knivsta. Ny information beräknas kunna lämnas tidigast vid lunchtid i morgon söndag.
Läs merFem personer är anhållna skäligen misstänkta för mord i Knivsta. Ny information beräknas kunna lämnas tidigast vid lunchtid i morgon söndag.
Jouråklagare har i dag anhållit fem personer som skäligen misstänkta (den lägre misstankegraden) för mord utanför Knivsta. I morgon söndag kommer åklagaren att begära offentliga försvarare och de fem personerna kommer därefter att förhöras i närvaro av sina försvarare. Ärendet är inne i ett mycket tidigt skede och det går därför inte att lämna någon information om de misstänkta personernas ålder, kön, hemvist eller annat. Det finns för närvarande inget som tyder på att fler anhållanden kommer att göras under lördagskvällen eller natten mot söndag. Nästa information bedöms kunna lämnas tidigast vid lunchtid i morgon söndag. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Åtal inlämnat för ett flertal sprängningar i Malmö i december 2018
Åklagaren har i dag, torsdag 10 oktober väckt åtal i ett ärende som bland annat rör misstankar om tre fall av allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i december 2018 samt grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.
Läs merÅklagaren har i dag, torsdag 10 oktober väckt åtal i ett ärende som bland annat rör misstankar om tre fall av allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i december 2018 samt grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.
Åtalet omfattar tre händelser: Lantmannagatan den 4 december 2018 då en sprängladdning placerades utanför porten till en mindre livsmedelsbutik. Två personer misstänks ha anstiftat gärningen, medan en tredje är misstänkt för att ha utfört den, eller i vart fall hjälpt den som i så fall utförde gärningen genom att tillhandahålla material som varit nödvändig för att utföra gärningen. Den person som misstänks för att ha utfört gärningen knyts till gärningen genom bland annat dna-bevisning. De som åtalas för anstiftan genom samtal från hemlig telefonavlyssning samt information från beslagtagna telefoner. Södra Gulsparvsgatan den 9 december 2018 då en sprängladdning placerades utanför en lägenhetsdörr. Den misstänkte gärningsmannen anträffades sedan svårt skadad utanför lägenheten. Utöver gärningsmannen misstänks en person för anstiftan av gärningen och två personer, utifrån säkrade övervakningsfilmer och spaningsiakttagelser, för medhjälp genom att ha tillhandahållit material som varit nödvändig för att utföra gärningen. Ridspögatan den 22 december 2018 då en sprängladdning placerades utanför en fastighet som vid tillfället var tom. En person åtalas misstänkt för att ha utfört gärningen, detta utifrån spaningsiakttagelser av polis den aktuella natten. Därutöver åtalas två personer för medhjälp till gärningen. Den ena eftersom han tillhandahållit material för att utföra gärningen, den andra eftersom han dels visat gärningsmannen var han skulle utföra gärningen samt därefter ha lånat ut sin bil till gärningsmannen. Dessutom väcks åtal för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse med anledning av att polis den 23 januari 2019 anträffade två automatvapen, en större mängd ammunition samt sprängmedel och hjälpmedel på ett vindsutrymme på Lönngatan i Malmö. Bevisningen mot de åtalade består i detta fall i huvudsak av dna-spår och fingeravtryck samt information från hemlig telefonavlyssning och från beslagtagna telefoner. Utöver ovanstående väcks även åtal för ett antal andra brott, såsom försök till utpressning, olaga hot och narkotikabrott. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 10713-18. Kontakt Kammaråklagare Christoffer Östlind är tillgänglig för media i dag klockan 13–14.30, 010-562 60 99. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Överklagande till Högsta domstolen i mål om synnerligen grov misshandel
Riksåklagaren har överklagat hovrättsdom och vill att Högsta domstolen prövar när en misshandel ska anses synnerligen grov.
Läs merRiksåklagaren har överklagat hovrättsdom och vill att Högsta domstolen prövar när en misshandel ska anses synnerligen grov.
Hovrätten har dömt en man för bland annat grov misshandel till fängelse i fyra år och sex månader. Misshandeln har bestått i att mannen under flera timmars tid misshandlat sin sambo med knytnävar och tillhyggen över huvud och kropp, hällt kokande vatten runt och över hennes underliv, tagit upprepade strypgrepp samtidigt som han uttalat dödshot samt med full kraft slagit mot hennes underben med ett hyllplan till en garderob, vilket orsakat en fraktur på underbenet. Av misshandeln har sambon orsakats synnerliga smärtor och omfattande skador, bland annat då frakturen i underbenet inflammerats och hon därmed riskerar bestående men. Efter misshandeln har mannen, för att undgå ansvar, under uppemot en veckas tid hindrat sambon från att komma under läkarbehandling, vilket orsakat henne synnerligt lidande och förvärrat hennes skador. Riksåklagaren yrkar i Högsta domstolen att mannen ska dömas för synnerligen grov misshandel och att påföljden ska bestämmas till fängelse i sex år. Det är enligt riksåklagaren av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar när en misshandel ska anses synnerligen grov. Läs mer: AMR 4785-19 (pdf) Kontakt My Hedström, byråchef, 010-562 50 27 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Häktningsförhandling om misstänkt mord i Piteå
Åklagaren har lämnat in häktningsframställan till Luleå tingsrätt om misstänkt mord i Piteå den 6 oktober. Åklagaren är tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen.
Läs merÅklagaren har lämnat in häktningsframställan till Luleå tingsrätt om misstänkt mord i Piteå den 6 oktober. Åklagaren är tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen.
Tid för häktningsförhandlingen är ännu inte bestämd, det är tingsrätten som sätter ut tiden för denna. Tingsrättens målnummer: B 2804-19. Kontakt Kammaråklagare Anna Väppling är tillgänglig efter häktningsförhandlingen, 010-562 65 40. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Ärendehanteringssystemet åter i drift
Åklagarmyndighetens ärendehanteringssystem Cåbra är sedan klockan 9 i dag fredag åter i drift.
Läs merÅklagarmyndighetens ärendehanteringssystem Cåbra är sedan klockan 9 i dag fredag åter i drift.
På kvällen måndag den 30 september beslutade myndighetens it-direktör att ta ärendehanteringssystemet Cåbra ur drift, eftersom det fanns stora driftsproblem. All data i systemet fanns kvar, men systemet gick inte att använda. Sedan dess har ett stort antal personer arbetat i princip dygnet runt med att försöka avhjälpa felet. Under kvällen torsdag den 3 oktober kunde konstateras att felet var åtgärdat. Därefter har omfattande tester genomförts och på fredagsmorgonen kunde medarbetarna åter använda Cåbra. Mycket arbete återstår dock med att efterregistrera den information som registrerats utanför systemet under avbrottsperioden. - Det här har inneburit en stor påfrestning på personalen på it-avdelningen och jag är mycket tacksam för deras insatser. Jag är också imponerad över det tålamod som organisationen visat och hur väl verksamheten trots avbrottet har fungerat, säger it-direktör Anders Thoursie. Orsaken till avbrottet har kunnat härledas till problem i databasen. Nu vidtar ett omfattande arbete med att utvärdera händelsen, både ur teknisk och verksamhetsmässig synvinkel. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Förundersökning inledd om misstänkt människosmuggling
Åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har i dag övertagit en förundersökning mot en kommunpolitiker i Ljungby misstänkt för människosmuggling.
Läs merÅklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har i dag övertagit en förundersökning mot en kommunpolitiker i Ljungby misstänkt för människosmuggling.
Beslutet om att inleda förundersökning fattades initialt av polis i södra Skåne. Under torsdagen överlämnades ärendet till Åklagarmyndigheten och kammaråklagare Anna Edebalk på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet utsågs till förundersökningsledare i ärendet. - Förundersökningen är inne i ett inledande skede och det vi nu gör är att titta på vilka olika utredningsåtgärder som kan behöva vidtas för att komma vidare. Det går därför inte att säga något mer om utredningen i nuläget, säger kammaråklagare Anna Edebalk. Åklagaren är inte tillgänglig för ytterligare kommentarer i nuläget. När ny information finns kommer den att kommuniceras via pressmeddelande. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Dom har meddelats i mål om polisskott i Stockholm
Stockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i det ärende där en 20-årig man sköts till döds i Stockholms innerstad i augusti 2018. Tingsrätten frikänner de tre som åtalats för brott. Chefsåklagare Martin Tidén lämnar följande kommentar till domen.
Läs merStockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i det ärende där en 20-årig man sköts till döds i Stockholms innerstad i augusti 2018. Tingsrätten frikänner de tre som åtalats för brott. Chefsåklagare Martin Tidén lämnar följande kommentar till domen.
- Domen är omfattande och det kommer att ta tid att läsa och analysera alla delar. Efter att jag har gjort det tar jag ställning till om jag väljer att överklaga eller inte, säger chefsåklagare Martin Tidén. Målnummer i Stockholm tingsrätt: B 10655-18. Tingsrättens pressmeddelande om domen Kontakt Martin Tidén har inte möjlighet att vara tillgänglig för media för att kommentera domen ytterligare. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer