Aktuella pressmeddelanden
-
En person häktad misstänkt för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse
En person har häktats vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Läs merEn person har häktats vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Utredningen bedrivs av Säkerhetspolisen och leds av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål. -Nu är misstankarna prövade av domstol och de delar min uppfattning om de misstänkta gärningarna. Nu fortsätter utredningen där vidare förhör ska hållas och beslag undersökas, säger Agnetha Hilding Qvarnström. På grund av förundersökningssekretess kan inga fler upplysningar lämnas om ärendet. Åtal ska vara väckt senast den 11 augusti. Målnummer i Eksjö tingsrätt: B 1112-17 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
En person anhållen misstänkt för mord i Göteborg
Åklagare har anhållit en person misstänkt för mord i fyra fall i Gårdsten, Göteborg. Misstankegraden för närvarande är skälig misstanke, den lägre misstankegraden.
Läs merÅklagare har anhållit en person misstänkt för mord i fyra fall i Gårdsten, Göteborg. Misstankegraden för närvarande är skälig misstanke, den lägre misstankegraden.
- Efter ett inledande förhör med den misstänkte har jag fattat ett beslut om anhållande, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson vid Göteborgs åklagarkammare. - Polisen kommer nu att arbeta vidare med utredningen, förhör ska hållas och teknisk bevisning samlas in och gås igenom. På grund av att vi fortfarande är i inledningsskedet av utredningen och med hänsyn till förundersökningssekretess kan jag inte kommentera utredningen mer för närvarande. Den misstänkte har förordnats en offentlig försvarare. Åklagaren har till på söndag den 23 juli kl 12 på sig att ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 9299-17 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Riksåklagaren överklagar dom i narkotikaärende
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar under vilka omständigheter narkotikabrott ska bedömas som synnerligen grovt. En man åtalades och dömdes i tingsrätten för synnerligen grovt narkotikabrott. Hovrätten bedömde gärningen som grovt narkotikabrott.
Läs merRiksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar under vilka omständigheter narkotikabrott ska bedömas som synnerligen grovt. En man åtalades och dömdes i tingsrätten för synnerligen grovt narkotikabrott. Hovrätten bedömde gärningen som grovt narkotikabrott.
Enligt både tingsrätten och hovrätten är det utrett att mannen haft en central och bestämmande roll i en verksamhet som i stor omfattning bedrivit organiserad handel med kokain och cannabis. Den organiserade handeln har bestått i att mannen olovligen har förvärvat, innehaft, förpackat samt överlåtit större mängder narkotika av angivet slag. Han har även förmått andra att förvara och överlåta delar av narkotikan. En del av narkotikan har förvarats och sålts från en grillkiosk i Spånga. Enligt domstolarna har mannen under den åtalade tiden (1 -28 juli 2016) hanterat drygt 1 kg kokain och drygt 700 gram cannabis. Han har därvid innehaft 956 gram kokain samt sålt kokain och cannabis vid 20 tillfällen. Två av överlåtelserna, som avsett 60 gram kokain och drygt 700 gram cannabis, har skett till andra narkotikaförsäljare. Enligt domstolarna står det klart att 928,7 gram av det kokain som togs i beslag skulle spädas ut med fenatecin före försäljning och att mannen varit införstådd med detta. Det är vidare utrett att verksamheten omsatt stora summor pengar, varvid 386 300 kr i kontanter samt halsband och armband i guld förverkats från mannen. Det är också utrett att mannen införskaffat fyra stycken krypterade telefoner i syfte att fortsätta verksamheten. Tingsrätten, som fann att gärningen skulle bedömas som synnerligen grovt narkotikabrott, bestämde påföljden till fängelse i 7 år. Hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten beträffande vad som var bevisat i målet. Enligt hovrätten skulle gärningen dock rubriceras som grovt narkotikabrott. Straffvärdet var enligt hovrätten fängelse i 5 år och 6 månader. Med beaktande av att den tilltalade varit häktad med restriktioner, bestämdes påföljden till fängelse i 5 år och 4 månader. Skäl för överklagan Riksåklagaren har nu överklagat hovrättens dom och yrkar att mannen ska dömas för synnerligen grovt narkotikabrott och, oavsett rubricering, att straffet ska skärpas. Det synnerligen grova narkotikabrottet infördes den 1 juli 2016. Straffskalan är fängelse i lägst sex och högst tio år. För grovt narkotikabrott är straffskalan lägst två och högst sju år. Högsta domstolen har ännu inte prövat något mål som avser gränsdragningen mellan grovt och synnerligen grovt brott. Enligt riksåklagaren skulle en prövning av överklagandet bidra till klargöranden och preciseringar av rättsläget när det gäller frågan om gränsdragningen mellan grovt narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott. Det är också av vikt att Högsta domstolen uttalar sig om hur straffvärdebedömningen och straffmätningen i förhållande till tidigare praxis ska ske inom ramen för de respektive straffskalorna. Sammanfattningsvis skulle en prövning av överklagandet vara av stor vikt för ledning av rättstillämpningen. Överklagandet Kontakt My Hedström, byråchef rättsavdelningen, 010-562 50 27 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Dom i hedersrelaterat mordärende i Gävle
Gävle tingsrätt meddelar på fredag den 14 juli klockan 11 dom i ett uppmärksammat ärende avseende människorov och mord i april 2016. Åklagaren är tillgänglig för media på fredag eftermiddag.
Läs merGävle tingsrätt meddelar på fredag den 14 juli klockan 11 dom i ett uppmärksammat ärende avseende människorov och mord i april 2016. Åklagaren är tillgänglig för media på fredag eftermiddag.
Internationella åklagarkammaren Stockholm har tillsammans med Polisen i Gävle bedrivit förundersökning angående ett människorov och mord begånget i Gävle den 4 april 2016. Sammanlagt tio personer åtalades för delaktighet i brotten, som enligt åklagarnas påstående motiverades av heder. Sedermera har åtalet lagts ner beträffande en person. Ytterligare en misstänkt person har flytt landet och är häktad i sin frånvaro. Offret hade haft en relation med en gift kvinna och det är hon, hennes man, dennes vänner samt kvinnans bröder som är åtalade för det inträffade. Vittnen har observerarat när människorovet inträffade i centrala Gävle på kvällen den 4 april och ett av vittnena har i princip omedelbart kontaktat polisen. Den omfattande utredningen har till stor del byggt på analyser av film från övervakningskameror, telefonavlyssning samt information om hur ett antal mobiltelefoner rört sig och kommunicerat med varandra under tiden för brotten. De tilltalade har till största del förnekat vad som lagts dem till last. Gävle tingsrätt, målnummer B 922-16 Kontakt: Chefsåklagare Krister Petersson kommer att finnas tillgänglig för frågor mellan klockan 12 och 14 den 14 juli. Telefon: 010-562 54 54 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Dom i omfattande bedrägerimål
I dag onsdag klockan 11 meddelar Norrköpings tingsrätt dom i målet om en stor bedrägerihärva, där tolv personer åtalats för bland annat grova bedrägerier. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.
Läs merI dag onsdag klockan 11 meddelar Norrköpings tingsrätt dom i målet om en stor bedrägerihärva, där tolv personer åtalats för bland annat grova bedrägerier. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.
Tolv personer är åtalade för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri för att de gemensamt och i samförstånd genom vilseledande förmått, eller försökt förmå, främst småföretagare men även myndigheter och organisationer att betala för söktjänster på internet som saknat värde. Det inbetalda beloppet som omfattas av åtalet är drygt 5 miljoner kronor. En av personerna är också åtalad för urkundsförfalskning. Händelserna inträffade under perioden december 2012 och januari 2014. Ärendet omfattar närmare 10 000 brottsmisstankar och 500 målsägare. Norrköpings tingsrätt, målnummer: B3519-13 Kontakt: Kammaråklagare Thomas Ramstedt 010-562 58 82, är tillgänglig i dag onsdag per telefon för en kortare kommentar klockan 13.30-14.30 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Förundersökning om jaktförmåner nedlagd
Förundersökningen om mutbrott i samband med att förre finansministern Anders Borg och Handelsbankens förre vd deltagit i jakter bekostade av Holmen AB är nedlagd. De två och andra näringslivsföreträdare hade bjudits in av styrelseordföranden i Holmen AB.
Läs merFörundersökningen om mutbrott i samband med att förre finansministern Anders Borg och Handelsbankens förre vd deltagit i jakter bekostade av Holmen AB är nedlagd. De två och andra näringslivsföreträdare hade bjudits in av styrelseordföranden i Holmen AB.
Chefsåklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption anser sig inte kunna bevisa att förmånerna varit otillbörliga och att brott därför inte kan styrkas. Om beslutet De anställningar eller uppdragsförhållanden som ärendet rör är sådana som vid mottagande av otillbörliga förmåner kan aktualisera ansvar för mutbrott. Det som främst varit föremål för prövning i ärendet har varit frågan om mottagna förmåner kan anses ha varit otillbörliga. Denna prövning påverkas dels av om det rör sig om mottagare inom offentlig eller privat sektor, dels vilken specifik typ av verksamhet och befattning som det i så fall rör sig om. Det finns därutöver ett antal förhållanden som, beroende på omständigheterna i det enskilda fallet, med olika styrka påverkar prövningen. Till dessa hör till exempel öppenheten kring förmåner, syfte, värde, personliga relationer, i vilken situation som förmån förekommit, skyddsintressen och förekomsten av samtycke från mottagarens huvudman. Det har därvidlag förekommit uppgifter i media om att ansvar för företrädare för aktiebolag inte kan uppkomma om exempelvis styrelsens ordförande lämnat samtycke till mottagandet av en förmån och att det varit i fallet i aktuellt ärende. Vissa privata verksamheter, däribland bankväsendet, omfattas dock även av ett tydligt allmänt samhälleligt skyddsintresse. Samtycke till mottagande av förmåner inom sådan verksamhet har därför inte någon avgörande betydelse vid otillbörlighetsprövningen. Samtycket utgör emellertid en av flera omständigheter som ska beaktas vid den sammantagna bedömningen av vad som förevarit. Beslut i frågan om otillbörlighet ska alltid göras utifrån en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. - Efter en sådan samlad bedömning av utredningen och kompletterande utredningsåtgärder har jag funnit att jag inte kan styrka brott. Jag ser inte heller några ytterligare utredningsåtgärder som skulle ha förutsättningar att kunna leda till ett annat beslut. Förundersökningen har därför lagts ner, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption. Kontakt Alf Johansson är tillgänglig för media per telefon i dag onsdag, 010-562 53 63, klockan 10 - 12. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Dom om våldtäkt och rån
I dag den 6 juli kommer dom i ett ärende om två fall av våldtäkt och rån i Varberg och Veddige. Åklagaren är tillgänglig för kommentar.
Läs merI dag den 6 juli kommer dom i ett ärende om två fall av våldtäkt och rån i Varberg och Veddige. Åklagaren är tillgänglig för kommentar.
En man åtalades i slutet av maj misstänkt för att vid två olika tillfällen, i november 2016 och januari 2017, ha rånat och våldtagit två kvinnor i Varberg respektive Veddige. Domen meddelas kl. 14. Målnummer i Varbergs tingsrätt: B 185-17. Kontakt Kammaråklagare Ginger Johansson är tillgänglig för media i dag klockan 14.30-15.30, 010-562 72 93. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Dom meddelas i mål om allmänfarlig ödeläggelse m.m
I morgon, fredag den 7 juli klockan 11, meddelar Göteborgs tingsrätt dom i ett uppmärksammat mål om allmänfarlig ödeläggelse m.m. Åklagaren finns tillgänglig på telefon för att kommentera domen.
Läs merI morgon, fredag den 7 juli klockan 11, meddelar Göteborgs tingsrätt dom i ett uppmärksammat mål om allmänfarlig ödeläggelse m.m. Åklagaren finns tillgänglig på telefon för att kommentera domen.
Målnummer Göteborgs tingsrätt: B 618-17 Kontakt:Kammaråklagare Mats Ljungqvist, Riksenheten för säkerhetsmål, är tillgänglig för media på telefon fredag den 7 juli klockan 13-14, 010-562 54 29. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Förlängd åtalstid begärd i utredningen kring dådet på Drottninggatan
I dag den 5 juli har vice chefsåklagare Hans Ihrman lämnat in en begäran om förlängd åtalstid i ärendet där en man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017.
Läs merI dag den 5 juli har vice chefsåklagare Hans Ihrman lämnat in en begäran om förlängd åtalstid i ärendet där en man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017.
Åklagaren har begärt förlängd åtalstid till den 3 augusti. Häktningsförhandling kommer att hållas i Stockholms tingsrätt i morgon torsdag den 6 juli klockan 10. Tingsrättens målnummer: B 4708-17 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Just nu i Almedalen: Rättsväsendets framtidsfrågor
Länk till seminarium i Visby.
Läs merLänk till seminarium i Visby.
Rättsväsendets myndigheter samarbetar för rättssäkerhet, trygghet och demokrati. Vilka utmaningar ser de? Fem myndighetschefer avlöser varandra i ett samtal om rättsväsendets framtid. Från Åklagarmyndigheten deltar riksåklagare Anders Perklev. Länk till seminariet: https://www.youtube.com/watch?v=RMnJqTwYWSs Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Just nu i Almedalen: Nätbrottslighet - 100 sätt att bli lurad på internet
Länk till seminarium i Visby.
Läs merLänk till seminarium i Visby.
Har du blivit lurad när du har köpt något på nätet? Eller blivit uppringd av någon som vill hjälpa dig med din dator? Bedrägerierna via internet ökar i en rasande takt. Vi berättar om hur brottsligheten ser ut, hur rättsväsendet arbetar med att stoppa den och vad du kan göra för att skydda dig. Från Åklagarmyndigheten deltar kammaråklagare Susanne Öhbom. Länk till seminariet: https://www.youtube.com/watch?v=RMnJqTwYWSs. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Just nu i Almedalen: Hur arbetar rättsväsendet i särskilt utsatta områden?
Länk till seminarium i Visby.
Läs merLänk till seminarium i Visby.
Öppen narkotikahandel, bilbränder, upplopp och social oro. Hot och våld mot näringsidkare och en rädsla för att vittna. Finns ett parallellsamhälle i dagens Sverige? Majoriteten av boende är inte kriminella men lever sida vid sida med uppgörelser och skjutningar. Samtal om arbetet i våra särskilt utsatta områden. Från Åklagarmyndigheten deltar chefsåklagare Mats Eriksson. Länk till seminariet: https://www.youtube.com/watch?v=RMnJqTwYWSs Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Just nu i Almedalen: Terrorism i Sverige - hur ser hotet ut?
Länk till seminarium i Visby.
Läs merLänk till seminarium i Visby.
Den 7 april 2017 körde en man en lastbil rakt genom folkvimlet på Drottninggatan i Stockholm. Det som hänt i flera andra europeiska länder hade nu också inträffat i Sverige. Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården om arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism. Från Åklagarmyndigheten deltar chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström. Länk till seminariet: https://www.youtube.com/watch?v=RMnJqTwYWSs Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Anhållanden hävda
Åklagaren har i dag hävt anhållandena för två fall av mord i Mantorp i Östergötland.
Läs merÅklagaren har i dag hävt anhållandena för två fall av mord i Mantorp i Östergötland.
Onsdag den 28 juni 2017 anhölls två personer såsom skäligen misstänkta för dubbelmordet av ett par i Mantorp som ägde rum någon gång under perioden 10-12 juni 2017. Chefsåklagare Pär Andersson i Linköping har idag hävt anhållandena. - Det fanns en hel del olika omständigheter som gjorde att de här två personerna bedömdes som skäligen misstänkta. Efter att ha hört deras berättelser och även utfört flera kontroller har jag idag i samråd med polisen bestämt mig för att inte begära dem häktade, säger Pär Andersson. Hittills i utredningen har cirka 450 förhör hållits och ett 20-tal polisanställda arbetar aktivt med förundersökningen. Ett stort antal personer har också DNA-topsats. - Paret har utsatts för synnerligen grovt våld i samband med att de dödades och jakten på den eller de som har utfört detta brutala dåd fortsätter med oförminskad styrka. Vi kommer även framöver vara offensiva med tvångsmedel, säger Andersson. Kontakt Chefsåklagare Pär Andersson finns tillgänglig för frågor per telefon från och med kl.14 i dag fredag den 30 juni, 010-562 58 01.
Läs mer -
Åklagare deltar i Almedalen
Åklagarmyndigheten finns på plats under politikerveckan i Almedalen. Liksom förra året arrangerar Åklagarmyndigheten i samarbete med fem andra myndigheter en gemensam seminariedag för rättsväsendet. Utöver detta kommer en rad åklagare delta i olika seminarier och debatter.
Läs merÅklagarmyndigheten finns på plats under politikerveckan i Almedalen. Liksom förra året arrangerar Åklagarmyndigheten i samarbete med fem andra myndigheter en gemensam seminariedag för rättsväsendet. Utöver detta kommer en rad åklagare delta i olika seminarier och debatter.
Tanken med rättsväsendets gemensamma seminariedag är att visa hur rättsväsendet med samlade krafter arbetar mot brottsligheten, exempelvis terrorism. Dagen arrangeras av Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten, Brå, Kriminalvården, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten. Det övergripande temat är "Tillsammans för rättssäkerhet, trygghet och demokrati." Under rättsväsendets dag arrangeras fyra gemensamma seminarier. Moderatorer är Gabriella Ahlström och Jens Orback. Program för rättsväsendets dag den 4 juli Terrorism i Sverige - hur ser hotet ut?Dag: 4/7 9.00-10.00 Plats: Wisby Strand, lokal Wisby Medverkar från Åklagarmyndigheten: chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, Riksenheten för säkerhetsmål http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47160 Hur arbetar rättsväsendet i särskilt utsatta områden?Dag: 4/7 11.00-12.00 Plats: Wisby Strand, lokal Wisby Medverkar från Åklagarmyndigheten: chefsåklagare Mats Eriksson, Göteborgs åklagarkammare http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47929 Nätbrottslighet - 100 sätt att bli lurad på internetDag: 4/7 14.00-15.00 Plats: Wisby Strand, lokal Wisby Medverkar från Åklagarmyndigheten: kammaråklagare Susanne Öhbom, Södertörns åklagarkammare,Stockholm http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47172 Rättsväsendets framtidsfrågorEtt samtal med myndighetschefer från rättsväsendet. Dag: 4/7 16.00-17.00 Plats: Wisby Strand, lokal Wisby Medverkar från Åklagarmyndigheten: riksåklagare Anders Perklev http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47941 Utöver detta deltar åklagare i följande arrangemang Övergreppen som aldrig tar slut. Hur kan lagen bättre skydda barn mot sexuella övergrepp på nätet?Arrangör: ECPAT Sverige Dag: 3/7 10.30 - 11.30 Plats: Best Western Strand Hotel, Strandgatan 34 Medverkar från Åklagarmyndigheten: kammaråklagare Alexandra Bopp, City åklagarkammare, Stockholm http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47818 Drabbad av våldtäkt - hur fungerar omhändertagandet i praktiken?Arrangör: Stiftelsen Tryggare SverigeDag: 3/7 13.00 - 14.00Plats: Strandvägen, H520Medverkar från Åklagarmyndigheten: kammaråklagare Helene Gestrin, Åklagarkammaren i Linköping http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/44962 Barn som bevittnar våld - dags för en förändring?Arrangör: Brottsoffermyndigheten Dag: 4/7 8.00-08.40 Plats: S:t Hansgatan 21 Medverkar från Åklagarmyndigheten: överåklagare Marianne Ny, Utvecklingscentrum Göteborg http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/44604 Nätdroger - roulett med livet som insatsArrangör: Rättsmedicinalverket Dag: 4/7 11.00 - 12.00 Plats: Biostaden Borgen, Hästgatan 24 Medverkar från Åklagarmyndigheten: vice överåklagare Astrid Eklund, Utvecklingscentrum Stockholm http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/46115 Behöver rättsväsendet journalistiken?Arrangör: SVT, Opinion Almedalen Dag: 4/7 20.00-21.00 Plats: SVT-scenen Medverkar från Åklagarmyndigheten: riksåklagare Anders Perklev http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47412 Hur bemöter vi hot och våld mot poliser?Arrangör: Polisförbundet Dag: 5/7 11.00 - 12.15 Plats: Strandgatan 19 Medverkar från Åklagarmyndigheten: riksåklagare Anders Perklev http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/46061 Lite ska man tåla, eller? Om hot och våld inom idrottenArrangör: Riksidrottsförbundet Dag: 5/7 13.00 - 13.45 Plats: Birgers gränd 7, trädgård med ingång från Almedalen Medverkar från Åklagarmyndigheten: riksåklagare Anders Perklev http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/46267 Visst förekommer mutor i Sverige - risker i samband med offentlig upphandlingArrangör: Konkurrensverket, TMK Dag: 5/7 kl. 14.00 - 14.45 Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6 Medverkar från Åklagarmyndigheten: chefsåklagare Alf Johansson, Riksenheten mot korruption http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/44300 Tillsammans mot korruption inom bygg- och fastighetssektornArrangör: IMM, ÖMK, Sveriges Byggindustrier, Byggherrarna, NCC AB Dag: 5/7 kl. 15.00 - 15.45 Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6 Medverkar från Åklagarmyndigheten: chefsåklagare Alf Johansson, Riksenheten mot korruption http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/44508 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Häktningar hävda i ärende om människorov
Åklagare häver häktningarna av tolv personer som häktades av Södertörns tingsrätt i början av juni.
Läs merÅklagare häver häktningarna av tolv personer som häktades av Södertörns tingsrätt i början av juni.
- Jag har idag beslutat att häva Södertörns tingsrätts häktningsbeslut om de elva personer som misstänks för människorov samt den person som misstänks för försök till grov utpressning. Detta mot bakgrund i huvudsak av att utredningsläget har utvecklas i sådan riktning att min bedömning är att misstankarna försvagats under förundersökningens gång. Den fortsatta förundersökningen ska därför bedrivas med de misstänkta på fri fot, säger kammaråklagare Erik Wendeby. Misstankarna mot de elva personerna kvarstår till vidare och beslut i åtalsfrågan kan förväntas när förundersökningen är färdigställd. Det går för närvarande inte att bedöma när det kan ske. Kontakt Kammaråklagare Erik Wendeby, 010-562 56 57. Tillgänglig kl. 14.30-16.00 i dag onsdag den 28 juni.
Läs mer -
Två anhållna i ärende om dubbelmord i Mantorp
Två personer har anhållits som skäligen misstänkta för två fall av mord i Mantorp i Östergötland.
Läs merTvå personer har anhållits som skäligen misstänkta för två fall av mord i Mantorp i Östergötland.
De misstänkta personerna ska nu förhöras. Även andra utredningsåtgärder kommer att genomföras. -Eftersom utredningen är inne i ett tidigt skede kan jag inte lämna någon information förrän efter en eventuell häktningsframställan, säger chefsåklagaren i Linköping Pär Andersson. Om personerna begärs häktade beräknas det ske fredag den 30 juni. Ett pressmeddelande kommer att skickas om detta. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Överklagande till Högsta domstolen
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om innehav av fem automatkarbiner på allmän plats ska bedömas som synnerligen grovt vapenbrott.
Läs merRiksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om innehav av fem automatkarbiner på allmän plats ska bedömas som synnerligen grovt vapenbrott.
Tre personer åtalades för synnerligen grovt vapenbrott för att de haft fem helautomatiska automatkarbiner, fem magasin med totalt 99 skarpa patroner samt ytterligare 280 skarpa patroner i en bil på allmän plats. Åklagaren ansåg att brottet skulle bedömas som synnerligen grovt eftersom det var fråga om fem vapen med tillhörande magasin och ammunition, att vapnen är av en särskilt farlig typ och eftersom vapnen funnits på allmän plats. Hovrätten dömde de tilltalade enligt åtalet men rubricerade gärningen som grovt vapenbrott i stället för synnerligen grovt vapenbrott och bestämde straffet för två 19-åringar till fängelse i ett år och åtta månader samt till sluten ungdomsvård i sex månader för en 17-åring. Riksåklagaren har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkat att Högsta domstolen ska döma de tilltalade för synnerligen grovt vapenbrott och skärpa straffen. För grovt vapenbrott är straffskalan fängelse i lägst ett och högst fyra år. För synnerligen grovt vapenbrott är straffet fängelse i lägst tre och högst sex år. Vid bedömningen av om ett vapenbrott ska anses vara synnerligen grovt är det av särskild betydelse om det varit fråga om ett stort antal vapen. Andra omständigheter kan också ha betydelse för bedömningen. Straffbestämmelsen om synnerligen grovt vapenbrott trädde i kraft den 1 september 2014. - Högsta domstolen har inte tidigare prövat något mål som gäller frågan om gränsdragningen mellan grovt vapenbrott och synnerligen grovt vapenbrott. Det finns en osäkerhet i praxis när det gäller hur många vapen av särskilt farlig beskaffenhet som gör att brottet ska anses som synnerligen grovt, liksom vilken betydelse andra försvårande omständigheter ska tillmätas, säger riksåklagare Anders Perklev. Enligt riksåklagaren skulle en prövning av överklagandet bidra till klargöranden och preciseringar när det gäller under vilka omständigheter ett vapenbrott ska bedömas som synnerligen grovt. Länk till överklagandet. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Man häktad för mord i Stockholm
En man är häktad, sedan den 16 juni, på sannolika skäl misstänkt för mord.
Läs merEn man är häktad, sedan den 16 juni, på sannolika skäl misstänkt för mord.
Brottet misstänks ha begåtts i början av april i en förort till Stockholm. Med hänsyn till offrets anhöriga och att utredningen är inne i ett känsligt läge kan inga fler kommentarer lämnas i nuläget. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Rättegång mot riksdagsledamot
I dag inleds rättegången mot en riksdagsledamot som står åtalad för ringa misshandel.
Läs merI dag inleds rättegången mot en riksdagsledamot som står åtalad för ringa misshandel.
Rättegången startar i dag, 21 juni 2017, klockan 09.00 och beräknas hålla på till cirka 14.30. Åklagaren är tillgänglig på telefon efteråt. KontaktChefsåklagare Lena Kastlund010-562 71 35
Läs mer -
Förundersökning om mutmisstankar läggs ned
Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har idag beslutat att lägga ned förundersökningen om mutbrott mot företrädare för SCA. Förundersökningen läggs ned i sin helhet.
Läs merKammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har idag beslutat att lägga ned förundersökningen om mutbrott mot företrädare för SCA. Förundersökningen läggs ned i sin helhet.
Den 19 januari 2015 inleddes en förundersökning om misstanke om givande av muta från företrädare för Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA, efter att media skrivit om bolagets jaktrepresentation. En stor mängd digitalt material hos bolaget säkrades. Uppgifter framkom även som gav anledning att misstänka att enskilda befattningshavare nyttjat SCA:s affärsflyg för privata ändamål men på SCA:s bekostnad. Två personer delgavs därför misstanke om trolöshet mot huvudman. Två revisorer som låtit sig bjudas på jaktaktiviteter delgavs även misstanke om tagande av muta för sitt deltagande. Förhör har hållits med ca 25 personer i utredningen. Givande av muta genom att bjuda externa personer på jaktresor De jaktresor som har bedömts har gällt inbjudningar och deltagande av personer inom bankvärlden under åren 2010-2011. - Bedömningen i dag är att dessa gärningar är preskriberade. Förundersökningen ska därför läggas ned i denna del, säger kammaråklagare Thomas Forsberg Trolöshet mot huvudman genom nyttjande av privatflyget Utredningen har omfattat ett flertal resor där anställda hos SCA nyttjat affärsflyget till resmål där även olika idrottsevenemang utspelat sig. Det har bland annat varit resor till EM i fotboll i Ukraina, VM i Brasilien och OS i London samt rena semestervistelser. - De misstänkta har invänt att resorna har föranletts av olika tjänsteärenden, vilket jag inte kan motbevisa. Bolaget SCA har också ansett att det inte lidit skada av att affärsflyget använts, säger Thomas Forsberg. Förundersökningen läggs därför ned även i denna del, eftersom det inte kan bevisas att brott föreligger på objektiva grunder. Tagande av muta av revisorer genom deltagande i jaktaktiviteter De två revisorer som varit med på jaktaktiviteter 2011 - 2014 i samband med seminarier har delgetts misstanke om tagande av muta. Revisorsnämnden har därför gett de två revisorerna en varning. Nämndens beslut har sedan fastställts genom Förvaltningsrättens dom den 27 oktober 2016 (mål nr 6409-16) och Kammarrättens dom den 9 mars 2017 (mål nr 7472-16). - Kammarrätten har funnit att revisorernas agerande bryter mot det regelverk de har att följa. Enligt min bedömning är dock agerandet, såvitt jag kan bevisa, inte otillbörligt i sådan grad att det bryter mot bestämmelserna om mutbrott. Därför anser jag inte att jag kan förvänta mig en fällande dom. Dessutom anser jag att, om förfarandet skulle träffas av bestämmelserna om mutbrott, att det avser ett brott som inte kan förväntas leda till en strängare påföljd än böter. Då är det faktum att de tilldelats varning en omständighet som talar för att man inte också ska väcka åtal för gärningarna. Förundersökningen ska därför läggas ned även i denna del, säger Thomas Forsberg. Kontakt Kammaråklagare Thomas Forsberg, 010-562 53 68, tillgänglig på telefon kl. 11-12 torsdag den 15 juni.
Läs mer -
Dom i Kalamarksärendet
I morgon, torsdag den 15 juni klockan 14, meddelar Hovrätten för Övre Norrland dom i det uppmärksammade Kalamarksärendet.
Läs merI morgon, torsdag den 15 juni klockan 14, meddelar Hovrätten för Övre Norrland dom i det uppmärksammade Kalamarksärendet.
Förhandlingen avslutades den 30 maj, då Hovrätten för Övre Norrland beslutat att det tidigare utdömda fängelsestraffet tills vidare inte skulle verkställas. Den dömde mannen försattes omedelbart på fri fot i avvaktan på hovrättens dom. Tidigare pressmeddelande om ärendet från Åklagarmyndigheten Kontakt den 15 juniKammaråklagare Jens Göransson finns tillgänglig för media per telefon för att kommentera domen klockan 14.00 - 15.30, 010-562 64 21.
Läs mer -
Avslut i stor bedrägerirättegång
I dag avslutades rättegången i Norrköpings tingsrätt om en stor bedrägerihärva, där tolv personer åtalats för bland annat grova bedrägerier. Ärendet omfattar närmare 10000 brottsmisstankar och 500 målsägare.
Läs merI dag avslutades rättegången i Norrköpings tingsrätt om en stor bedrägerihärva, där tolv personer åtalats för bland annat grova bedrägerier. Ärendet omfattar närmare 10000 brottsmisstankar och 500 målsägare.
Tolv personer åtalades för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri för att de gemensamt och i samförstånd genom vilseledande förmått, eller försökt förmå, främst småföretagare men även myndigheter och organisationer att betala för söktjänster på internet som saknat värde. Det inbetalda beloppet som omfattas av åtalet är drygt 5 miljoner kronor. En av personerna åtalas också för urkundsförfalskning. Händelserna inträffade under perioden december 2012 och januari 2014. Rättegången påbörjades den 15 februari och har pågått i cirka 40 dagar under våren. - Förundersökningen omfattar 15000 sidor samt cirka 600-700 ljudfiler som bland annat innehåller försäljningssamtal, så det har varit fråga om ett mycket omfattande material, säger ansvarig åklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping. - Vi har fått stöd från Åklagarkammaren i Eskilstuna som ställt en åklagare, Charlotta Nyström, till förfogande på heltid med ärendet ända sedan årsskiftet. Det har varit helt nödvändigt för att ro ärendet i land och jag är glad att vi kan hjälpas åt över länsgränserna, säger chefsåklagaren i Norrköping Torsten Angervåg. Norrköpings tingsrätt meddelar dom den 12 juli klockan 11. Tingsrättens målnummer: B3519-13. Kontakt Kammaråklagare Thomas Ramstedt 010-562 58 82 Assistentåklagare Charlotta Nyström 010-562 59 61 Tillgängliga på telefon från kl. 14 onsdag den 14 juni.
Läs mer -
Åtal väckt kring uppmärksammade explosioner i Västsverige
Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål har i dag väckt åtal för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse för tre händelser i Västsverige. Åklagaren finns tillgänglig för media per telefon i två timmar i dag.
Läs merKammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål har i dag väckt åtal för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse för tre händelser i Västsverige. Åklagaren finns tillgänglig för media per telefon i två timmar i dag.
I november 2016 exploderande en bomb på Övre Husargatan i Göteborg. I januari 2017 exploderade en bomb på Axel Adlers gata i Västra Frölunda där en person fick livshotande skador. Den 25 januari hittades en bomb vid Lilleby camping i Torslanda som på grund av ett konstruktionsfel aldrig detonerade. Tre män åtalas nu för sin respektive inblandning i dåden. En person åtalas för att han bland annat har tillverkat samtliga tre bomber och i vart fall vid ett tillfälle placerat ut bomben. En person åtalas för att ha tillhandahållit sprängmedel och andra vitala delar till bomberna på Axel Adlers gata och vid Lilleby camping. En person åtalas för att han vidtagit olika åtgärder inför utplaceringen av bomben i Lilleby. - Vi har arbetat brett och förutsättningslöst. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet. Vi påstår att gärningarna är politiskt motiverade och att målen för attackerna ligger i linje sådana mål som den Svenska vit-maktmiljön har intresse av att angripa, säger förundersökningsledare Mats Ljungqvist. Alla tre männen har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. Däremot kan åklagaren inte se att de aktuella gärningarna har något direkt koppling till organisationen. - Det tycks snarare vara så att det finns indikationer på att de varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma uträckning som de själva. Vi kan vidare se att två av de misstänkta strax före attentaten har fått militär utbildning i Ryssland. Vi har däremot inte bedömt att det är fråga om terroristbrott. Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist. Målnummer Göteborgs tingsrätt: B 618-17. Huvudförhandlingen planeras att starta den 21 juni och pågå i tre dagar. Kontakt:Kammaråklagare Mats Ljungqvist är tillgänglig för media på telefon i dag klockan 11 - 12 samt 13 -14, 010-562 54 29. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Misstänkt för grova våldtäkter gripen i Thailand
Den 38-årige man som häktades i utevaro den 26 maj 2017 på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i fyra fall och olaga frihetsberövande i ett fall greps i dag i Thailand.
Läs merDen 38-årige man som häktades i utevaro den 26 maj 2017 på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i fyra fall och olaga frihetsberövande i ett fall greps i dag i Thailand.
Gärningarna har begåtts den 17-19 maj 2017. Ärendet har anknytning till Örebro, men även andra delar av landet. Den misstänkte gärningsmannen har varit internationellt efterlyst. - Det stämmer att den misstänkte mannen greps i Thailand i dag. Ytterligare omständigheter kring själva gripandet kan jag inte gå in på. Nu påbörjas processen med att få honom utlämnad till Sverige, säger kammaråklagare Karl-Erik Antonsson, förundersökningsledare vid Åklagarkammaren i Örebro. Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Förlängd åtalstid begärd i utredningen kring dådet på Drottninggatan
I dag på onsdagsförmiddagen lämnade kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström in en begäran om förlängd åtalstid i ärendet där en man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017.
Läs merI dag på onsdagsförmiddagen lämnade kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström in en begäran om förlängd åtalstid i ärendet där en man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017.
- Omfattande utredningsåtgärder i form av fortsatta förhör, analyser, kartläggningar och tekniska undersökningar återstår fortfarande innan förundersökningen kan avslutas, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid Åklagarmyndigheten. Åklagaren har begärt förlängd åtalstid till den 6 juli. Åklagaren är inte tillgänglig för ytterligare kommentarer. Tingsrättens målnummer: B 4708-17 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Överklagande till Högsta domstolen
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om det fortfarande ska anses som ett oacceptabelt risktagande om en hivsmittad person, som har en välinställd behandling mot hiv, har samlag utan kondom.
Läs merRiksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om det fortfarande ska anses som ett oacceptabelt risktagande om en hivsmittad person, som har en välinställd behandling mot hiv, har samlag utan kondom.
En hivsmittad man åtalades för framkallande av fara för annan för att ha haft oskyddade samlag med målsäganden vid två tillfällen. Han använde inte kondom vid samlagen och han talade inte om för målsäganden att han var hivsmittad. Mannen stod under behandling för sin hivsmitta och målsäganden smittades inte av hiv. Hovrätten ogillade åtalet eftersom risken att målsäganden skulle smittas av hiv varit så liten att man inte rimligen kunnat förvänta sig att samlagen skulle resultera i en överföring av hivsmitta. Någon konkret fara för smittöverföring fanns inte enligt hovrätten. Riksåklagaren har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkat att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och döma den tilltalade för framkallande av fara för annan. Osäkert rättsläge Högsta domstolen har i ett avgörande från 2004 slagit fast att det utgör ett oacceptabelt risktagande om en hivsmittad person har samlag utan kondom, också om den hivsmittade står under behandling. Sedan 2004 har kunskapen om hiv och det vetenskapliga stödet när det gäller att bedöma risken att smittas av hiv vid behandling med bromsmediciner ökat. Riksåklagaren ansåg redan 2013 att det finns skäl för Högsta domstolen att klarlägga rättsläget. Därför begärde Riksåklagaren att Högsta domstolen skulle pröva frågan om oskyddade samlag vid hivsmitta ska innebära ett oacceptabelt risktagande som kan föranleda straffansvar för framkallande av fara för annan. Högsta domstolen meddelade inte prövningstillstånd i det målet utan hänvisade till 2004 års fall. Efter Högsta domstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd råder en stor osäkerhet hos de rättsvårdande myndigheterna om hur fall som det aktuella ska bedömas rättsligt. Riksåklagaren anser därför att en prövning av detta mål skulle vara av stor vikt för ledning av rättstillämpningen. I detta mål visar utredningen inte annat än att det funnits en faktisk, om än mycket liten, risk för smittöverföring. På grund det och då smittskyddsregleringen förutsätter att hivsmittade använder kondom vid samlag bör det, enligt riksåklagaren, kunna anses som ett oacceptabelt risktagande då en hivsmittad person har samlag utan kondom. Länk till överklagandet Kontakt:Byråchef Hedvig Trost010-562 50 26 Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Man åtalad för två fall av våldtäkt och rån
En 47-årig man som sedan den 27 januari är häktad på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt och rån i Varberg och Veddige åtalades i dag.
Läs merEn 47-årig man som sedan den 27 januari är häktad på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt och rån i Varberg och Veddige åtalades i dag.
Mannen är misstänkt för att vid två olika tillfällen i november 2016 och i januari i år rånat och våldtagit två kvinnor i Varberg respektive Veddige. Målnummer Varbergs tingsrätt: B 185-17 Huvudförhandlingen planeras att starta den 13 juni och pågå i fem dagar. Kontakt: Kammaråklagare Ginger Johansson är tillgänglig för media i dag klockan 11-12, 010-562 72 93 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Redovisning av hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen
Åklagarmyndigheten har i dag lämnat sin redovisning till regeringen gällande användningen av hemliga tvångsmedel för 2016. En slutsats i rapporten är att nyttan av hemlig avlyssning fortsätter att minska.
Läs merÅklagarmyndigheten har i dag lämnat sin redovisning till regeringen gällande användningen av hemliga tvångsmedel för 2016. En slutsats i rapporten är att nyttan av hemlig avlyssning fortsätter att minska.
Av statistiken kan man dra slutsatsen att nyttan av hemlig avlyssning fortsätter att minska. Samtidigt visar siffrorna att den genomsnittliga avlyssningstiden per person har ökat från 41 till 50 dagar. - Värdet av hemlig avlyssning har gradvis sjunkit de senaste åren på grund av en ökad användning av krypterad kommunikation som inte går att avlyssna, säger överåklagare Mats Svensson vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö. Uppgifterna som är grund för statistiken om olika nyttoparametrar lämnas av de åklagare som använt sig av de hemliga tvångsmedlen i sina förundersökningar och rättegångar. Här märks för 2016 en tydlig minskning av hur många ärenden där uppgifter från hemlig avlyssning kunnat åberopas som bevisning i målet eller där dessa lett till att misstankarna stärkts. - Den fortsatt tappade effektiviteten av hemlig avlyssning visar än tydligare på behovet av nya tekniska och legala former för avlyssning, uppger Mats Svensson, som hoppas att detta kan bli resultatet av en pågående statlig utredning om hemlig dataavläsning. Den utredningen ska presentera ett betänkande i november 2017. Några exempel ur rapporten 20152016Personer som har varit föremål för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation1 158 1 253Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation 2104 2290 Hemlig rumsavlyssning*5155Misstänkta personer som berörts av hemlig kameraövervakning122117Tillstånd till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation* * 5959 6800 * Den stora ökning av användningen av hemlig rumsavlyssning som skedde 2015 tycks därmed ha klingat av. * * Orsaken till ökningen är sannolikt att de misstänkta oftare än tidigare byter telefoner eller telefonnummer, vilket kräver nya tillstånd, eller att polisen kan knyta misstänkta personer till fler teleadresser. Minskad datalagring syns ännu inte i statistiken Ett annat för brottsutredare aktuellt bekymmer, som inte hunnit sätta några spår i statistiken för 2016, är konsekvenserna av en dom från EU-domstolen i december 2016, där EU-domstolen underkände de svenska bestämmelserna om datalagring för brottsbekämpande ändamål. Som en följd av den domen har flera svenska teleoperatörer slutat lagra uppgifter om telefon- och datatrafik, såsom t.ex. uppgifter om var en viss mobiltelefon har befunnit sig vid ett visst samtal. Detta har under 2017 fått stora konsekvenser för möjligheten att genom beslut om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation utreda flera grova brott såsom mord, grovt rån och barnpornografibrott. Att dessa s.k. datalagrings-uppgifter ofta har en avgörande betydelse för uppklarningen av grova brott framgår av några av de exempel som lämnas i redovisningen till regeringen. Exemplen för 2016 upptar bl.a. ett uppmärksammat dubbelmord på en restaurang, ett fall av människo-handel och en serie åldringsrån. Den svenska lagstiftningen om datalagring ses nu över. Förslag till ändringar ska presenteras i oktober 2017. Länk till rapporten Länk till information om hemliga tvångsmedel Kontakt: Kammaråklagare Hans Harding, Utvecklingscentrum Malmö, 010-562 68 85 Hans Harding är tillgänglig för media i dag onsdag 31 maj kl. 9.15-12 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Uppdaterad information om misstänkta grova våldtäkter
En 38-årig man häktades den 26 maj 2017 på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i fyra fall och olaga frihetsberövande i ett fall.
Läs merEn 38-årig man häktades den 26 maj 2017 på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i fyra fall och olaga frihetsberövande i ett fall.
Gärningarna har begåtts den 17-19 maj 2017. Ärendet har anknytning till Örebro, men även andra delar av landet. 38-åringen har i nuläget inte påträffats. I media har uttalats att mannen är mycket farlig och det har framgått att det finns viss oro hos allmänheten. Av den anledningen lämnas följande information: i den aktuella utredningen finns inga tecken på att gärningarna har varit av överfallskaraktär mot okända offer. Gärningarna har föregåtts av en kontakt mellan gärningsman och offer. Kontakt Kammaråklagare Christine Chi finns tillgänglig för media i dag tisdag klockan 13 - 14, 010-562 66 20 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer