Aktuella pressmeddelanden
-
Förundersökning om vållande till annans död läggs ned
Åklagare lägger ned utredningen i ett ärende där en man avled på ett sjukhus i Västerås i samband med ett polisingripande. Skälet är att det inte går att bevisa att någon polis gjort sig skyldig till brott.
Läs merÅklagare lägger ned utredningen i ett ärende där en man avled på ett sjukhus i Västerås i samband med ett polisingripande. Skälet är att det inte går att bevisa att någon polis gjort sig skyldig till brott.
Poliser har i vissa fall rätt att använda våld i sin tjänsteutövning. I sitt beslut skriver chefsåklagare Lena Lithner vid Särskilda åklagarkammaren: "Laga förutsättningar att använda våld i den nu aktuella situationen har förelegat. Det kan därför inte antas att polisen begått brott genom att i sig använda våld vid insatsen. Det kan inte visas att andra medel än våld kunde ha varit tillräckliga för att genomföra tjänsteåtgärden eller att det våld som använts med hänsyn till samtliga omständigheter inte varit försvarligt." Under utredningen har ett stort antal personer förhörts och rekonstruktioner har genomförts. En rättsläkare har lämnat skriftliga yttranden och förhörts. Länk till beslutet. Länk till beslutsmotivering. Chefsåklagare Lena Lithner 010-562 69 30 Tillgänglig på telefon klockan 10.00-11.00 torsdag den 14 april.
Läs mer -
Lägesrapport den 13 april om människorov i Gävle
Två personer greps i dag i ärendet om misstänkt människorov som ägde rum i Gävle den 4 april. Sammanlagt är sex personer anhållna och en person häktad.
Läs merTvå personer greps i dag i ärendet om misstänkt människorov som ägde rum i Gävle den 4 april. Sammanlagt är sex personer anhållna och en person häktad.
Två personer, som tidigare varit anhållna i sin frånvaro, greps i dag i Malmö. Begäran om offentlig försvarare för dessa två har skickats till Gävle tingsrätt. Sedan tidigare är ytterligare fyra personer anhållna. En person häktades i dag vid Gävle tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till människorov. Åklagaren lämnar ytterligare information i samband med kommande häktningsförhandlingar. Polisen är fortfarande intresserad av vittnen till händelsen. Länk till polisens webbplats. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Riksåklagaren vill att HD prövar vilka beviskrav som ska gälla i förhållande till en tilltalads ålder
En ung man har dömts för grov misshandel. Den dömde har överklagat till HD och vill att straffet bestäms till ungdomsvård och att han inte ska utvisas. Riksåklagaren anser att hovrättens dom ska fastställas.
Läs merEn ung man har dömts för grov misshandel. Den dömde har överklagat till HD och vill att straffet bestäms till ungdomsvård och att han inte ska utvisas. Riksåklagaren anser att hovrättens dom ska fastställas.
Enligt tingsrätten hade åklagaren inte motbevisat mannens uppgift om att han var 16 år gammal vid gärningen. Tingsrätten bestämde straffet till ungdomsvård och ogillade åklagarens krav på utvisning. Hovrätten ansåg att åklagarens bevisning innebar att mannens uppgift om sin ålder framstod som obefogad. Hovrätten godtog därför åklagarens påstående om att mannen var över 21 år gammal vid gärningen och bestämde straffet till fängelse i 1 år och 6 månader. Hovrätten har också beslutat att utvisa mannen ur riket med förbud att återvända hit före den 17 februari 2024. Den dömde har nu överklagat till HD. Han vidhåller att han är 16 år gammal och vill att straffet bestäms till ungdomsvård och att han inte ska utvisas. Riksåklagaren anser att hovrättens dom ska fastställas. Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva målet: "Det råder stor oenighet i underrättspraxis om vilket beviskrav som ska gälla vid bedömningen av den tilltalades ålder och om beviskravet ska vara detsamma oavsett vilken åldersgräns det är fråga om. På grund av den rådande situationen i omvärlden kan förutses att rättsväsendet i allt större utsträckning kommer att ställas inför frågor om åldersbestämning. Invändningar om ålder är idag ett stort och växande problem under förundersökningar och vid beslut om användning av tvångsmedel m.m. Inte minst till följd av den osäkerhet som råder rörande medicinsk åldersbestämning samt då det råder olika beviskrav i olika processer. Jag anser att det är av mycket stor vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen klargör vilket beviskrav som ska gälla i förhållande till den tilltalades ålder och om beviskravet ska vara detsamma oavsett vilken åldersgräns som är ifråga". Länk till svarsskrivelsen Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Häktningsförhandling i ärende om människorov
Klockan 11.00 idag är det häktningsförhandling i Gävle tingsrätt i ett ärende där en kvinna är misstänkt för medhjälp till människorov. Kvinnan är sedan tidigare anhållen.
Läs merKlockan 11.00 idag är det häktningsförhandling i Gävle tingsrätt i ett ärende där en kvinna är misstänkt för medhjälp till människorov. Kvinnan är sedan tidigare anhållen.
Ytterligare fyra personer är anhållna i ärendet. Dessa har förordnats försvarare och kommer att höras inom kort. Den 4 april blev en person indragen i en bil och bortförd. Den försvunna personen har inte återfunnits. Kammaråklagare Elisabeth Hermanrud vid Internationella åklagarkammaren Stockholm är tillgänglig för att svara på frågor från media vid Gävle tingsrätt efter häktningsförhandlingen. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
27-årig doktorand gripen i Uppsala
En 27-årig doktorand vid Uppsala Universitet greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad i Uppsala. Han var anhållen i sin frånvaro, och är misstänkt för försök till grov utpressning alternativt medhjälp därtill.
Läs merEn 27-årig doktorand vid Uppsala Universitet greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad i Uppsala. Han var anhållen i sin frånvaro, och är misstänkt för försök till grov utpressning alternativt medhjälp därtill.
Han är också misstänkt för narkotikabrott (framställning och överlåtelse), förberedelser till spridande av gift (grovt brott) och brott mot lagen om krigsmateriel. Den misstänkte har bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat. I ett fall är han misstänkt för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende. Ett av de farliga ämnen som han haft till försäljning finns med på "lista 1" om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel. Under dagen genomförs husrannsakningar på flera platser i syfte att säkra bevis. I det här tidiga utredningsläget kan inga ytterligare uppgifter lämnas kring händelsen. Förundersökningsledare är kammaråklagare Henrik Söderman vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Kontaktperson i nuläget är polisens presstalesman i Uppsala, Christer Nordström 010-567 70 51. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Ytterligare fyra personer anhållna i ärende om människorov
Natten till tisdag den 12 april greps och anhölls ytterligare fyra personer i det ärende i Gävle där en person den 4 april blev indragen i en bil och bortförd.
Läs merNatten till tisdag den 12 april greps och anhölls ytterligare fyra personer i det ärende i Gävle där en person den 4 april blev indragen i en bil och bortförd.
Åklagare har skickat in begäran om offentlig försvarare till Gävle tingsrätt för de fyra personerna. Sedan tidigare sitterännuen person anhållen. Den försvunna personen har inte återfunnits. Ingen ytterligare information om ärendet kan för närvarande lämnas. I samband med eventuella häktningsförhandlingar kommer åklagaren att vara tillgänglig för frågor från media. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Tre personer gripna för rån i Kalmar
Tre personer har gripits i Litauen misstänkta för ett rån av en uraffär i Kalmar i oktober 2015, där dyrbara klockor till ett värde av ca 1,3 miljoner kronor stals. Ett omfattande nationellt och internationellt polisarbete har lett fram till gripandena.
Läs merTre personer har gripits i Litauen misstänkta för ett rån av en uraffär i Kalmar i oktober 2015, där dyrbara klockor till ett värde av ca 1,3 miljoner kronor stals. Ett omfattande nationellt och internationellt polisarbete har lett fram till gripandena.
Den 8 oktober 2015 rånades Björkegrens Ur-affär på Kvarnholmen i Kalmar. Två omaskerade män kom in i butiken och tvingade under vapenhot personalen att lämna ifrån sig ett 20-tal klockor av märkena Omega och Breitling, till ett sammanlagt värde av cirka 1,3 miljoner kronor. Männen försvann springande från platsen och sista iakttagelsen var utanför Nordea på Västra Sjögatan i Kalmar. Några fordon som kunde sättas i samband med rånet fanns inte och det saknades helt spår efter rånarna. Polisregion Syd, Polisområde Kalmar, beslutade att bilder från butikens övervakningsfilm, som visade de omaskerade rånarna, skulle spridas till media samt läggas ut på Polisens Facebooksida. Därefter började ett mycket omfattande polisarbete. Förutom sedvanligt noggrant utredningsarbete, tekniska undersökningar mm etablerades kontakt med såväl NOA,dvs Polismyndighetens Nationella Operativa Avdelning, som med Europol och Eurojust, som är Europeiska unionens brottsbekämpande samarbetsorgan för polis respektive åklagare. Detta samarbete har lett fram till ett mycket bra resultat, då vi har lyckats identifiera de två männen som omaskerade och under vapenhot utförde rånet samt även en person som har deltagit aktivt i såväl planering som verksamheten runt rånet och efterföljande åtgärder. Samtliga är medborgare i Litauen och är 24, 27 resp 31 år. De två personer som misstänks för att ha utfört själva rånet, greps i Kaunas i Litauen för en vecka sedan, efter utfärdandet av Europeisk arresteringsorder. Det är för närvarande oklart när de kan överlämnas till Sverige. Den tredje personen greps samma dag i Oslo, efter utfärdande av nordisk arresteringsorder. Denna person har samtyckt till att överlämnas till Sverige och kommer under veckan att begäras häktad. Gripandena har varit noggrant planerade och har skett genom ett direktoperativt samarbete mellan svenska och litauiska respektive norska myndigheter. Svensk polis samt personal från Europol har varit på plats i Litauen och Norge, i samband med gripandena. Eftersom personerna som greps i Litauen ännu inte har överlämnats till Sverige, är deras inställning till brottet okänd. Den personen som greps i Norge, vill för närvarande inte kommentera brottsmisstankarna. Kammaråklagare Gunilla Öhlin 010-562 63 57 [email protected]
Läs mer -
Människorov i Gävle den 4 april
På måndagskvällen den 4 april klockan 20:40 blev en 23-årig man vid Slottsparkeringen i centrala Gävle mot sin vilja indragen i en personbil och bortförd från platsen. Mannen är fortfarande försvunnen.
Läs merPå måndagskvällen den 4 april klockan 20:40 blev en 23-årig man vid Slottsparkeringen i centrala Gävle mot sin vilja indragen i en personbil och bortförd från platsen. Mannen är fortfarande försvunnen.
Människorov i Gävle den 4 april Mannen fördes bort i en personbil som framfördes i hög hastighet från platsen. Man kunde tydligt höra däckskrik från personbilen. En 23-årig kvinna är anhållen för medhjälp till människorov. Det finns uppgifter i utredningen om att personer har varit synliga vid tidpunkten för brottet intill Slottsparkering. Polisen önskar komma i kontakt med personerna som uppehållit sig på Södra Kungsgatan, Hamiltongatan och på Slottsparkeringen när brottet skedde. Utredningen är i ett mycket känslig läge och leds av kammaråklagare Elisabeth Hermanrud vid Internationella åklagarkammaren Stockholm. Med anledning av det känsliga läget kan åklagaren för närvarande inte lämna någon ytterligare information om ärendet. Personer som har gjort iakttagelser i samband med bortförandet av mannen kan lämna uppgifter till polisen via telefon 114 14. Uppge polisens diarienummer, 5000-K391862-16, och att det gäller människorov. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer -
Felaktiga lagföringar för drograttfylleri på grund av THC-syra ska rättas till
Riksåklagaren har beslutat att Åklagarmyndigheten ska verka för att felaktiga lagföringar för rattfylleribrott där någon kört med THC-syra i blodet ska rättas till.
Läs merRiksåklagaren har beslutat att Åklagarmyndigheten ska verka för att felaktiga lagföringar för rattfylleribrott där någon kört med THC-syra i blodet ska rättas till.
En arbetsgrupp får i uppdrag att inventera de ärenden där personer har lagförts - genom dom, strafföreläggande eller beslut om åtalsunderlåtelse - för rattfylleri eller grovt rattfylleri på grund av THC-syra i blodet under perioden 1 januari 2008 - 31 maj 2015. De aktuella ärendena ska sedan fördelas ut på åklagare, som ska pröva om det finns skäl för resning av domar, för resning eller klagan på strafförelägganden eller för att återkalla beslut om åtalsunderlåtelse. Om det är fråga om en felaktig dom eller ett felaktigt strafföreläggande ska åklagaren kontakta den berörda personen och informera om sin bedömning och fråga hur personen ställer sig till detta. Om personen är positivt inställd till att åklagaren begär resning/klagar ska åklagaren göra det. Motsätter sig personen resning/klagan bör åklagaren inte vidta någon åtgärd. Bakgrund Riksåklagaren ansökte våren 2015 resning i två typfall av ärenden, där personer dömts för drograttfylleri för att de haft THC-syra i blodet. I december 2015 beviljade HD resning och friade de två personerna. Skälet till riksåklagarens resningsansökningar var att det uppdagats att formuleringarna i analysbeskeden från Rättsmedicinalverket felaktigt kunde tolkas som att THC-syra ska betraktas som narkotika. THC-syra är emellertid en så kallad metabolit (nedbrytningsprodukt) av THC som är den aktiva substansen i cannabis. Förekomsten av THC-syra i blod kan utgöra bevis för att en person vid något tillfälle har använt cannabis och därmed gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott. För att kunna döma för drograttfylleri krävs emellertid att det är utrett att föraren hade narkotika i blodet vid tidpunkten för själva körningen. Eftersom THC-syra, till skillnad från THC, inte är narkotikaklassat är de aktuella analysbeskeden normalt sett inte tillräcklig bevisning för drograttfylleri. Läs beslutet i sin helhet Kontakt Biträdande tillsynschefSusanneKaevergaard,010-562 63 35 Presstjänsten 010-562 50 20
Läs mer -
Överklagande till Högsta domstolen om tjänstefel
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om en polismans våldsanvändning med polishund ska bestraffas som tjänstefel.
Läs merRiksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om en polismans våldsanvändning med polishund ska bestraffas som tjänstefel.
En polisman åtalades för tjänstefel för att med hjälp av sin polishund ha stoppat en person som klottrat i en gångtunnel. Personen som stoppades av hunden fick sårskador på flera ställen på kroppen till följd av hundens angrepp. Hovrätten ansåg att polismannen av oaktsamhet använt mer våld än situationen krävde. Hovrätten ogillade dock åtalet för tjänstefel eftersom gärningen vid en helhetsbedömning kunde bedömas som ringa och därmed ska polismannen vara fri från ansvar. Riksåklagaren har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkat att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och döma polismannen för tjänstefel till dagsböter. Enligt riksåklagaren bör en gärning som den här inte bedömas som ringa, bl.a. med hänsyn till att våldet har lett till personskada. Enligt riksåklagaren vore det av vikt för ledning av rättstillämpningen med uttalanden av Högsta domstolen när det gäller gränsdragningen mellan ringa och icke ringa tjänstefel. Läs överklagan här Kontakt Byråchef Hedvig Trost på rättsavdelningen, 010-562 50 26. Presstjänsten010-562 50 20
Läs mer