Aktuella pressmeddelanden

  • Städerska inte längre misstänkt för tågkrasch

    Kvinnan som fanns i det tåg som körde in i ett hus vid Saltsjöbanan är inte längre misstänkt för brott. En hel del i utredningen talar för att det var en ren olycka. Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus och ska höras så snart det är möjligt.

    Läs mer

    Kvinnan som fanns i det tåg som körde in i ett hus vid Saltsjöbanan är inte längre misstänkt för brott. En hel del i utredningen talar för att det var en ren olycka. Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus och ska höras så snart det är möjligt.

    Vid 02.40-tiden den 15 januari 2013 inträffade en allvarlig olycka på Saltsjöbanan. Ett tåg hade kört in i ett hus vid ändhållplatsen. En stor räddningsinsats inleddes och en kvinna hittades i anslutning till förarhytten i tåget. Kvinnan arbetade som städerska i tåget, som av någon anledning kommit i rörelse när hon befunnit sig i tåget. Initialt inleddes en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Kvinnan anhölls i sin frånvaro misstänkt för brottet. Den tekniska utredningen visar att det funnits flera allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen. Flera omständigheter talar nu för att tåget kan ha kommit i rullning genom en olyckshändelse. Kvinnan, som skadades allvarligt, har ännu inte gått att höra. Flera utredningsåtgärder har vidtagits, bl.a. husrannsakan i hennes bostad, genomgång av handlingar och förhör med anhöriga och räddningspersonal som talat med kvinnan efter kraschen. Numera finns inte något som tyder på att kvinnan medvetet kört iväg med tåget. Den tekniska utredningen bekräftar att det kan ha varit en olyckshändelse. Misstanken mot kvinnan har därför avförts och anhållningsbeslutet hävts. - Allt talar för att det varit fråga om en ren olycka där flera tillfälliga och olyckliga omständigheter gjort att kvinnan fått tåget i rullning i samband med städningen, säger kammaråklagare Pär Andersson vid City åklagarkammare i Stockholm. - Så snart det är möjligt ska självklart kvinnan höras om händelsen, men i nuläget saknas tillräckliga skäl för att hon ska anses miss-tänkt. Jag har därför hävt anhållningsbeslutet, fortsätter Andersson. Förundersökningen pågår fortfarande. Efter förhöret kan brottsrubriceringen komma att ändras till arbetsmiljöbrott. Skriv ut Dela

    Läs mer
  • Kammaråklagare Daniel Larson har idag väckt åtal mot ett par vid Borås tingsrätt för bl.a. grov misshandel och grovt olaga tvång av barn. Händelserna ska ha skett under åren 2007-2008 då flickan var i tioårsåldern.

    Det var först långt efter att flickan omhändertagits av socialtjänsten som berättelserna om vad hon varit utsatt för i hemmet framkom. Flickan har berättat att hon utsatts för en mängd kränkningar. På grund av preskriptionsregler avser det nu inlämnade åtalet endast tre händelser som har bedömts som så allvarliga att de rubricerats som grova brott och därmed har längre preskriptionstider. Flickan har bl.a. berättat att det åtalade paret har hållit fast henne och försökt ge henne elstötar i munnen. Motivet till gärningarna påstås vara att paret trott att flickan var en häxa. - Jag bedömer flickans berättelse som trovärdig och den får stöd av att de misstänkta vid en mängd tillfällen till både skola och socialtjänst hävdat att flickan är en häxa, säger kammaråklagare Daniel Larson.

    Läs mer
  • Svea hovrätt frikände i en dom den 19 december 2012 en man som i tingsrätten dömts till livstids fängelse för bland annat folkrättsbrott och mord under kriget i det forna Jugoslavien 1999.

    Utgången i hovrätten berodde på att hovrätten inte ansåg att den sammantagna bevisningen var tillräcklig för att styrka att den dömde hade befunnit sig på brottsplatsen vid tiden för gärningarna. - Högsta domstolen tar som regel endast upp mål som är av principiellt intresse för rättstillämpningen. Mål som handlar om att värdera bevisningen i det enskilda fallet är därför generellt sett inte lämpade för prövning i Högsta domstolen. Det nu aktuella målet är mycket omfattande och omständigheterna är komplexa. Det är svårt att urskilja någon tydlig bevisfråga som Högsta domstolen skulle kunna använda för att ge vägledning för rättstillämpningen, säger Riksåklagare Anders Perklev. Den aktuella domen är det första hovrättsavgörandet avseende folkrättsbrott. Åklagarmyndigheten kommer att fortsätta att följa rättsutvecklingen på området noga.

    Läs mer
  • Överåklagare Gunnar Stetler håller pressträff i dag onsdag klockan 14.30.

    Plats: Riksenheten mot korruption, Hantverkargatan 25A, Stockholm.

    Läs mer
  • Förundersökningen har omfattat misstanke om grov trolöshet mot huvudman och inleddes efter uppgifter om att vårdcentalen Serafen i Stockholm såldes av Stockholms läns landsting för 694 500 kronor i december 2007.

    Enligt anmälan ska försäljningen ha skett till ett för lågt pris. - Förundersökningen läggs ned därför att jag inte anser att det går att styrka uppsåt hos någon i förtroendeställning. Jag går inte heller vidare med ytterligare utredning avseende skaderekvisitet eftersom jag bedömer att ytterligare utredning inte kommer att förändra bilden av uppsåtet, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption.

    Läs mer
  • Åklagaren har lämnat in häktningsframställan till Attunda tingsrätt med anledning av rånet i Näsby Park i torsdags.

    Fyra personer är begärda häktade. Av dessa begärs två häktade som misstänkta för försök till grovt rån samt försök till mord. Häktningsförhandlingar kommer att hållas i morgon söndag med start klockan 13.00. Någon ytterligare information kan för närvarande inte lämnas.

    Läs mer
  • Den 17-åring som delgivits misstanke om grovt förtal på Instagram har avförts från förundersökningen.

    Den tekniska undersökningen av datorer och telefoner som togs i beslag från misstänkt har visat att det inte finns någon koppling till det aktuella Instagramkontot. Förundersökningen fortsätter men det finns i nuläget inte någon som är skäligen misstänkt för brottet.

    Läs mer
  • Åklagaren har lagt ned förundersökningen avseende polisens insats vid rånet mot en guldsbutik i Södertälje den 4 januari.

    I samband med det polisingripande som följde blev en av rånarna träffad i huvudet när polisen avlossade sina tjänstevapen. Den skottskadade rånaren vaktade utanför butiken och var utrustad med en kopia av en AK47 Kalashnikov. Mannen avled den 9 januari 2013. Åklagarens bedömning är att ingen av polismännen som avlossat sina tjänstevapen i samband med ingripandet har begått något uppsåtligt brott. De har inte heller agerat grov oaktsamt, oaktsamt, oförsvarligt eller felaktigt i något avseende som skulle kunna medföra ett straffrättsligt ansvar för någon av dem. Det förhållandet att en av gärningsmännen senare avlidit ändrar inte på denna bedömning. Förundersökningen om vållande till annans död, framkallande av fara för annan alternativt tjänstefel läggs därför ned eftersom det inte längre finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts av någon polisman.

    Läs mer
  • En av de häktade rånarna i Södertälje har avlidit av de skador denne fick vid ingripandet under rånet.

    Åklagare vid Riksenheten för polismål har inlett förundersökning mot polisens agerande. Att den misstänkte rånaren avlidit innebär att utredningen ändras från vållande till kroppsskada till vållande till annans död.

    Läs mer
  • Efter dagens häktningsförhandling i Södertälje tingsrätt är tre personer häktade misstänkta för grovt rån och två personer häktade misstänkta för medhjälp till grovt rån.

    En av de fem personerna är även häktad misstänkt för grovt vapenbrott.

    Läs mer