Aktuella pressmeddelanden
-
Åtal väckt för mord på barn i Eslöv
Åklagaren har väckt åtal vid Lunds tingsrätt mot en 39-årig man för mord på ett barn i Eslöv i december i fjol. Mannen har suttit häktad sedan början av december. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.
Läs merÅklagaren har väckt åtal vid Lunds tingsrätt mot en 39-årig man för mord på ett barn i Eslöv i december i fjol. Mannen har suttit häktad sedan början av december. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.
– Jag har i dag väckt åtal mot en 39-årig man för mord på sin 19 månader gamla son, i andra hand synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Jag gör gällande att mannen dödat sonen genom att med kraft trycka hans huvud bakåt/nedåt. Detta ska ha skett på förmiddagen den 9 december 2022 i mannens lägenhet i centrala Eslöv, säger kammaråklagare Josefin Sävlund. Mannen åtalas även för att dessförinnan, någon gång mellan den 5 och 8 december 2022, ha misshandlat sonen genom att ta ett hårt grepp om hans kinder så att han orsakats smärta och blåmärken. Målnummer: B 6421-22. Kontakt Kammaråklagare Josefin Sävlund vid Södra Skånes åklagarkammare är tillgänglig för media på telefon kl. 11.30–13, 010-562 61 53. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Fyra åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Norrköping
Fyra män åtalas i dag vid Norrköpings tingsrätt efter att ha deltagit i de så kallade påskupploppen i Norrköping i fjol. Åklagaren är tillgänglig för media.
Läs merFyra män åtalas i dag vid Norrköpings tingsrätt efter att ha deltagit i de så kallade påskupploppen i Norrköping i fjol. Åklagaren är tillgänglig för media.
– Fyra män födda 1990–2000 åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, varav tre åtalas även för grovt våld mot tjänsteman alternativt försök till grovt våld mot tjänsteman. En man åtalas vidare för grov skadegörelse. Tre av männen sitter häktade. Detta är det fjärde åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Målnummer: B 3260-22. Förhandlingen startar preliminärt den 19 april och väntas ta 5–6 förhandlingsdagar. Sista förhandlingsdag är satt till den 28 april. Kontakt Senior åklagare Thomas Ramstedt är tillgänglig för media i dag kl. 11–12 på 010-562 58 82. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Åtal för mord på åttaårig pojke i Luleå
Åklagaren har väckt åtal vid Luleå tingsrätt mot en 46-årig man för mord på sin åttaårige son. Mannen har suttit häktad sedan mitten av januari. Åklagaren är tillgänglig för media.
Läs merÅklagaren har väckt åtal vid Luleå tingsrätt mot en 46-årig man för mord på sin åttaårige son. Mannen har suttit häktad sedan mitten av januari. Åklagaren är tillgänglig för media.
Målnummer: B 52-23. Kontakt Vice chefsåklagare Lindha Strömberg är tillgänglig för media i dag kl. 11–12 på 010-562 65 44. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Status i ärende om bl.a. mord i Kramfors
Åklagaren kommer att vara tillgänglig för frågor från media först när rättegången avslutats.
Läs merÅklagaren kommer att vara tillgänglig för frågor från media först när rättegången avslutats.
För närvarande pågår i Sundsvalls tingsrätt en rättegång om bland annat mord på en 25-årig kvinna i Kramfors kommun. Åklagaren Christina Edlund Nilsson kommer att vara tillgänglig för frågor från media efter det att förhandlingen avslutats, vilket är planerat till fredag den 14 april. Innan dess kan hon inte lämna någon information. Tingsrättens målnummer: B2652-22. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Fem personer anhållna misstänkta för stämpling till terroristbrott
Åklagaren har anhållit fem män skäligen misstänkta för stämpling till terroristbrott. De fem männen är hemmahörande i tre mellansvenska städer.
Läs merÅklagaren har anhållit fem män skäligen misstänkta för stämpling till terroristbrott. De fem männen är hemmahörande i tre mellansvenska städer.
Senast på fredag den 7 april ska åklagaren ta ställning till om männen ska begäras häktade eller släppas på fri fot. Vad är stämpling? Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott. Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, t.ex. mord, terroristbrott och grov misshandel. Åklagaren Henrik Olin som leder förundersökningen är inte tillgänglig för intervjuer och kan inte lämna mer information för närvarande. När ytterligare information finns lämnas det i ett pressmeddelande. Presstjänsten har ingen ytterligare eller mer information att lämna om ärendet. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Omhäktning begärd i ärende om bl.a. mord i Årjäng, Värmland
Senior åklagare Linda Karlsson har i dag fredag begärt en man, som varit häktad sedan den 19 mars på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid på en kvinna i Årjäng, omhäktad. Förundersökningen omfattar också misstanke om mord.
Läs merSenior åklagare Linda Karlsson har i dag fredag begärt en man, som varit häktad sedan den 19 mars på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid på en kvinna i Årjäng, omhäktad. Förundersökningen omfattar också misstanke om mord.
– Kroppen efter den döda kvinnan har obducerats under veckan. Vi har ännu inga resultat att redovisa, det återstår flera rättsmedicinska undersökningar och analyser av kroppen. Den avlidna kvinnans identitet ännu inte är fastställd till hundra procent, säger senior åklagare Linda Karlsson. Målnummer i Värmlands tingsrätt: B 1361-23. Kontakt Linda Karlsson är tillgänglig på telefon för media i dag kl. 11-12 på 010 562 66 89. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Ny tid för hovrättsdom i ärende om mutbrott i Region Skåne
I morgon fredag den 31 mars skulle Hovrätten över Skåne och Blekinge meddelat dom i det ärende där tre personer står åtalade för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman i samband med en it-upphandling i Region Skåne. Domen är framflyttad och meddelas den 18 april kl. 11.
Läs merI morgon fredag den 31 mars skulle Hovrätten över Skåne och Blekinge meddelat dom i det ärende där tre personer står åtalade för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman i samband med en it-upphandling i Region Skåne. Domen är framflyttad och meddelas den 18 april kl. 11.
Målnummer i hovrätten: B 1675-22. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Hovrättsdom i ärende om mutbrott i Region Skåne
I morgon fredag den 31 mars kl. 11 meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge dom i det ärende där tre personer står åtalade för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman i samband med en it-upphandling i Region Skåne. Åklagaren är tillgänglig för media i morgon efter lunch.
Läs merI morgon fredag den 31 mars kl. 11 meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge dom i det ärende där tre personer står åtalade för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman i samband med en it-upphandling i Region Skåne. Åklagaren är tillgänglig för media i morgon efter lunch.
Kontakt Senior åklagare Thomas Forsberg är tillgänglig för media i morgon fredag kl. 13-13.30 endast på telefon, 010-562 53 68. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Riksåklagaren kommenterar HD-avgörande
Högsta domstolen har beslutat att svenska myndigheter via t.ex. en dator eller telefon i Sverige kan ta del av elektronisk information, trots att det inte är känt var i världen informationen finns lagrad.
Läs merHögsta domstolen har beslutat att svenska myndigheter via t.ex. en dator eller telefon i Sverige kan ta del av elektronisk information, trots att det inte är känt var i världen informationen finns lagrad.
– För att kunna lagföra brott måste polis och åklagare ha tillgång till elektronisk information. Allt mer kommunikation sker via nätet. Dagens beslut från Högsta domstolen är ett klargörande om att det går att få tillgång till elektronisk information via exempelvis appar, även om vi inte vet var informationen finns lagrad. Trots att informationen funnits något enstaka knapptryck bort har det hittills varit oklart om det varit tillåtet att komma åt den på det sättet. Beslutet är viktigt, inte minst för våra möjligheter att använda hemlig dataavläsning och genomsökning på distans, säger riksåklagare Petra Lundh. Tvångsmedlet genomsökning på distans blev tillåtet enligt svensk lag den 1 juni 2022. Det innebär att svenska myndigheter, främst polisen, kan säkra information som finns i till exempel molntjänster eller externa servrar. Tidigare har det varit oklart om svenska myndigheter, till följd av en tolkning av den så kallade territorialitetsprincipen, har kunnat hämta in information som lagrats på servrar utanför Sverige, utan att ta hjälp av en annan stat. I de fall då det är oklart i vilket land som informationen finns lagrad, vilket är vanligt, har domstolarna tidigare gjort olika bedömningar av om svenska myndigheter får hämta in informationen via exempelvis appar i misstänktas telefoner. Det aktuella ärendet om penningtvätt Åklagaren begärde att tingsrätten skulle besluta om att den misstänkta mannens mobiltelefoner och datorer skulle få sökas igenom på distans, trots att det var oklart var i världen informationen fanns lagrad. Mannen motsatte sig detta och menade att det är otydligt om svenska myndigheter har rätt att fatta sådana beslut i de fall när informationen finns i ett annat land eller när man inte vet i vilket land som informationen finns lagrad. Tingsrätten och hovrätten (Göta hovrätts beslut den 1 september 2022 i mål Ö 3245-22) bedömde att det fanns andra kopplingar till Sverige än själva lagringsstället som gjorde att svenska myndigheter kunde använda genomsökning på distans i det här fallet. Man hänvisade även till att informationen kunde hämtas från Sverige utan hjälp av utländska myndigheter. Mannen överklagade till Högsta domstolen. Riksåklagaren tillstyrkte prövningstillstånd för att få den principiella frågan om den svenska tolkningen av territorialitetsprincipen prövad. Nu har Högsta domstolen beslutat att hovrättens beslut står fast. Ordförklaring Territorialitetsprincipen En princip som bl.a. innebär att tvångsmedel bara kan verkställas inom svenska myndigheters jurisdiktion. För att vidta tvångsåtgärder i ett annat land krävs det andra landets godkännande. I svensk rätt har territorialitetsprincipen traditionellt tolkats så att brottsbekämpande myndigheter anses sakna möjlighet att verkställa tvångsmedelsbeslut för att komma åt elektroniska uppgifter som finns lagrade i ett annat land eller där lagringsstället är okänt. Kontakt Byråchef Eva Bloch finns tillgänglig för media på 010-562 51 96 från ca kl. 10.15. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer -
Dom i ärende om synnerligen grov misshandel mot 4-åring i Uppsala
I morgon onsdag den 29 mars kl. 14 meddelar Uppsala tingsrätt dom i ett mål där ett par åtalats för synnerligen grov misshandel mot en fyraårig flicka som varit familjehemsplacerad hos paret. Åklagaren är tillgängliga för media.
Läs merI morgon onsdag den 29 mars kl. 14 meddelar Uppsala tingsrätt dom i ett mål där ett par åtalats för synnerligen grov misshandel mot en fyraårig flicka som varit familjehemsplacerad hos paret. Åklagaren är tillgängliga för media.
Flickan hade fått refeeding syndrome, eller metabol överbelastning, som är ett tillstånd som uppstår till följd av bristande energi- och proteintillförsel efter långvarig undernäring. Målnummer i Uppsala tingsrätt B 4617-21. Kontakt Kammaråklagare Moa Blomqvist är tillgängliga för media på telefon onsdag 29 mars kl. 16-16.30, 010-562 51 91. Pressmeddelande vid åtal 4 maj 2022 Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Läs mer