Aktuella pressmeddelanden

  • Uttalande om #medvilkenrätt

    I dag har ett 60-tal chefer inom Åklagarmyndigheten samlats vid ett chefsmöte och bland annat diskuterat #medvilkenrätt. Cheferna har enats kring ett uttalande.

    Läs mer

    I dag har ett 60-tal chefer inom Åklagarmyndigheten samlats vid ett chefsmöte och bland annat diskuterat #medvilkenrätt. Cheferna har enats kring ett uttalande.

    "Vi har tagit del av uppropet #medvilkenrätt och berörts av vittnesmålen. Som chefer har vi ett stort ansvar för att motverka sådana oacceptabla beteenden. Vi ser allvaret i vad som nu har kommit fram. Vi ska lyssna och agera för allas rätt till personlig integritet. Som åklagare är det också vårt uppdrag att se till att de händelser som är brott blir hanterade för hela samhällets räkning." Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare leder utredning om avlidna i Tullinge

    I morse, onsdagen den 15 november, påträffades ett barn avlidet i ett villaområde i Tullinge i södra Stockholm. På platsen fanns även en svårt skadad kvinna som fördes till sjukhus där hon senare under dagen avled.

    Läs mer

    I morse, onsdagen den 15 november, påträffades ett barn avlidet i ett villaområde i Tullinge i södra Stockholm. På platsen fanns även en svårt skadad kvinna som fördes till sjukhus där hon senare under dagen avled.

    Det finns i nuläget misstanke om att brott har begåtts. Förundersökningen leds av kammaråklagare Tobias Kudrén vid Södertörns åklagarkammare i Stockholm. På grund av förundersökningssekretess, och av hänsyn till de avlidnasanhöriga, kan åklagaren i dagsläget inte kommentera utredningen alls, varken avseende brottsrubricering eller några andra detaljer. Information i ärendet kommer att lämnas i pressmeddelande så snart det är möjligt. Presstjänsten 010-562 50 20

    Läs mer
  • Kvinna misstänkt för mord i Perstorp släppt

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg har under eftermiddagen i dag beslutat häva anhållandet av den kvinnasom sedan i måndags varit anhållen skäligen misstänkt för mord på en tvåårig pojke i Perstorp för sju år sedan.

    Läs mer

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg har under eftermiddagen i dag beslutat häva anhållandet av den kvinnasom sedan i måndags varit anhållen skäligen misstänkt för mord på en tvåårig pojke i Perstorp för sju år sedan.

    En eventuell häktningsframställning mot kvinnan skulle ha ingetts till tingsrätten i ärendet senast kl. 12.00 torsdagen den 16 november men åklagaren har nu istället beslutat att häva anhållandet och försätta kvinnan på fri fot. -Skälet till att jag inte begär kvinnan häktad är att hon endast är skäligen misstänkt för brottet, det vill säga den lägre misstankegraden. När någon häktas på denna lägre misstankegrad har polis och åklagare bara en vecka på sig för att stärka misstankarna till nivån "sannolika skäl". Utredningsläget är dock sådant att jag inte bedömer det som möjligt att stärka misstankarna och nå upp till sannolika skäl. Därmed finns det inte förutsättningar för ett fortsatt frihetsberövande och därför har jag hävt det så kallade utredningsanhållandet, säger kammaråklagare Helene Jacobsson och fortsätter: -Misstankarna mot kvinnan kvarstår dock och vi är fortfarande intresserade av att få in uppgifter som kan vara relevanta för utredningen. Det var i måndags den 13 november som en kvinna greps och anhölls som skäligen misstänkt för mord på ett barn i Perstorp under år 2010. Misstankarna mot kvinnan uppstod efter att nya uppgifter inkommit till polisen i ärendet. KontaktKammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg är tillgänglig för media på telefon 010-562 68 87 mellan klockan 15.30 och 16.30 i dag.

    Läs mer
  • Åklagaren ger en lägesrapport i ärendet där en svensk FN-medarbetare i mars 2017 mördades i Kongo-Kinshasa.

    Den svenska förundersökningen om mordet på en svensk FN-medarbetare i Kongo-Kinshasa pågår alltjämt. För utredningen är uppgifter och vittnen som finns i Kongo av avgörande betydelse. Svensk polis och åklagare får inte vidta utredningsåtgärder, exempelvis förhöra vittnen, i Kongo, utan måste då begära hjälp från Kongo för att utföra åtgärden, så kallad rättslig hjälp. Den svenska utredningen har sökt samarbete med Kongo. En framställan om rättslig hjälp gjordes den 27 april 2017 men har inte lett till att några uppgifter från utredningen lämnats från Kongos sida. Det som har framkommit om den kongolesiska utredningen och rättegången är att den inte uppfyller grundläggande rättssäkerhetskrav och har uppenbara brister i väsentliga avseenden. Utredningsmaterialet utesluter inte att personer nära anknutna till regimen i Kongo är involverade i morden. Det är med beaktande av dessa omständigheter för närvarande inte aktuellt för polis och åklagare att besöka Kongo. - Den svenska utredningen har stora svårigheter med hänsyn till att den är helt beroende av bevisning som finns i Kongo och att samarbetet med Kongo inte fungerar, säger kammaråklagare Sara Nilsson som ansvarar för den svenska utredningen. Utredningen fortsätter. Polis och åklagare försöker på olika sätt att få fram nya uppgifter som kan föra utredningen framåt. Det går för närvarande inte att bedöma om det i ett senare skede kan bli aktuellt att besöka Kongo. KontaktKammaråklagare Sara Nilsson, 010-562 50 40 Presstjänsten, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den 17 november väcker kammaråklagare Christer Sammens åtal i ett uppmärksammat ärende om mord och grov kvinnofridskränkning utanför Hudiksvall. I samband med åtalet bjuds media in till pressträff i Bollnäs.

    En 19-årig kvinna försvann helgen 13-14 maj 2017 i Njutånger söder om Hudiksvall och påträffades död i området ett par dagar senare. En 22-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på kvinnan. Åtal väcks nu mot 22-åringen för mord och grov kvinnofridskränkning. Presskonferensen äger rum fredag den 17 november klockan 13 i Polishuset i Bollnäs. Tillfälle för intervjuer kommer att erbjudas efter presskonferensen. Plats: Polishuset i Bollnäs. Ingång baksidan av Polishuset vid Hälsocentralen Långgatan 30 Datum: Fredag den 17 november 2017 Tid: Klockan 13.00 Medverkar gör förundersökningsledare, kammaråklagare Christer Sammens, spaningsledare Christer Lööf samt lokalpolisområdeschef i Hälsingland Karl von Krusenstjerna. Anmäl dig till [email protected] senast torsdag den 16 november klockan 11. Stämningsansökan, ett utskrivet exemplar per redaktion, delas ut på plats till föranmälda deltagare. Förundersökning i digital form kan utlämnas av Hudiksvalls Tingsrätt [email protected] Huvudförhandlingen hålls i Hudiksvalls tingsrätt och är planerad att starta den 27 november. Målnummer i Hudiksvalls tingsrätt: B1071-17 Innan åtalet väcks kommer åklagaren inte vara tillgänglig för media. Presskontakt Polisen Gävleborg 010-567 85 42 Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den 30 september hölls flera demonstrationer i Göteborg. På tisdagsmorgonen åtalades elva personer. Åklagaren finns tillgänglig för media under dagen.

    Nio av de elva personerna har bland annat åtalats för våldsamt upplopp. En person för grovt våld mot tjänsteman och en för försök till grovt våld mot tjänsteman. Nio personer åtalas för försök till våld mot tjänsteman och åtta för brott mot maskeringsförbud. - Alla brotten har begåtts mot Polismyndigheten, inte mot de högerextrema grupperingarna. De nu åtalade är en lös sammansättning människor som samlats och begått våldsamt upplopp, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Mats Ihlbom. Två av personerna är dessutom åtalade för grovt våld mot tjänsteman respektive försök till grovt våld mot tjänsteman, eftersom de har använt slunga. - Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge. Med stöd av utlåtande från NFC anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, säger Mats Ihlbom. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 12399-17 Kontakt:Kammaråklagare Mats Ihlbom finns tillgänglig för media under dagen 010-562 52 91 (förutom 11-12). Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Kvinna i Perstorp anhållen för sju år gammalt mord

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg beslutade under måndagsmorgonen att anhålla en kvinna misstänkt för mord på en tvåårig pojke som påträffades avliden i Perstorp för sju år sedan. Kvinnan är anhållen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

    Läs mer

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg beslutade under måndagsmorgonen att anhålla en kvinna misstänkt för mord på en tvåårig pojke som påträffades avliden i Perstorp för sju år sedan. Kvinnan är anhållen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

    Det var den28 september år 2010 som ambulans tillkallades till en adress i Perstorp där en tvåårig pojke hittats livlös i sin säng. Pojken dödförklarades kort därefter och kroppen obducerades då dödsorsaken bedömdes som oklar. -Efter att polisen nyligen fått in nya uppgifter i ärendet uppstod misstankar om att en kvinna, närstående den avlidna pojken, kan ha orsakat pojkens död. I morse beslutade jag därför att anhålla kvinnan i sin frånvaro såsom misstänkt för mord. Senare under dagen greps hon och efter ett kort inledande förhör fattade jag beslut om att anhållandet skulle kvarstå, dock fortfarande på skälig misstanke. Den misstänkta kvinnan förnekar brott, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg. På grund av förundersökningssekretess kan åklagaren inte gå in på fler detaljer i ärendet just nu men utredningen fortsätter med sedvanliga utredningsåtgärder. Senast torsdagen den 16 november ska åklagaren fatta beslut om den anhållna personen ska begäras häktad eller inte. Polis och åklagare tar gärna emot tips i ärendet. Den som har information kan kontakta polisen Region Syd på telefon 114 14 eller åklagaren på telefonnumret nedan. KontaktKammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg 010-562 68 87 Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Målet gäller överträdelse av förbudet för den som ålagts näringsförbud att återkommande ta emot uppdrag i en näringsverksamhet som drivs av en närstående.

    Enligt lagen om näringsförbud får den som har näringsförbud inte vara anställd eller återkommande ta emot uppdrag i en näringsverksamhet som drivs av en närstående. Den som bryter mot detta förbud kan dömas för överträdelse av näringsförbud. En kvinna dömdes 2014 för grovt bokföringsbrott och ålades samtidigt näringsförbud. Senare samma år beviljades kvinnan dispens från näringsförbudet på så sätt att hon fick ta anställning som telefonist och telefonförsäljare i hennes makes aktiebolag. Maken hade då nyligen bildat ett annat aktiebolag med en helt annan verksamhet än i det första aktiebolaget. Kvinnan åtalades för överträdelse av näringsförbud bestående i att hon under 2015 varit verksam i makens nybildade bolag. Hovrätten kom fram till slutsatsen att kvinnan tagit emot och utfört ett antal uppdrag inom ramen för det nybildade aktiebolagets näringsverksamhet. Uppdragen gick bland annat ut på att köpa in produkter, delta vid ett produktpresentationsmöte och delta vid flera fotograferingstillfällen i marknadsföringssyfte. Enligt hovrätten var det emellertid fråga om relativt få och okvalificerade uppgifter som inte varit av sådan karaktär att hon kunde anses återkommande ha tagit emot uppdrag för bolagets räkning. Kvinnan frikändes därför. Riksåklagaren har, efter en framställning av Ekobrottsmyndigheten, överklagat hovrättens dom och yrkar i Högsta domstolen att kvinnan ska dömas för överträdelse av näringsförbud. I överklagandet konstateras att kvinnan har tagit emot och utfört nio uppdrag under cirka fyra månaders tid. Hon får därmed anses ha återkommande tagit emot uppdrag i det nybildade aktiebolagets näringsverksamhet. Enligt riksåklagaren krävs det inte att uppdragen ska vara kvalificerade för att falla under förbudet. Det är inte heller fråga om enstaka uppdrag och uppdragen ligger inte alltför lång tid efter varandra. Riksåklagarenmenar att det behövs vägledande uttalanden från Högsta domstolen. Högsta domstolen harinte tidigare prövat något liknande mål om överträdelse av näringsförbud. Reglerna om näringsförbud är centrala och viktiga i arbetet med att motverka ekonomisk brottslighet i näringsverksamhet. Om det skulle krävas att de uppdrag som tas emot i en närståendes verksamhet är av kvalificerat slag skulle det innebära att näringsförbudets effektivitet urholkas. Kontakt: Chefsåklagaren Lars Persson, rättsavdelningen Åklagarmyndigheten 010-562 50 22 Kammaråklagaren Catharina Linné, Ekobrottsmyndighetens rättsenhet 010-562 97 31 Presstjänsten 010-562 50 20 Länk till överklagandet Länk till grunderna för överklagande Länk till Ekobrottsmyndighetens framställning

    Läs mer
  • Den man i 30-årsåldern som suttit anhållen sedan i onsdags skäligen misstänkt för mord på en kvinna i Åre den 7 november i år har under förmiddagen i dag försatts på fri fot efter beslut av åklagare.

    - Utredningen som skett genom förhör, teknisk undersökning och obduktion har försvagat misstanken mot mannen. Det har framkommit att annan dödsorsak än mord eller dråp är sannolik. Den anhållne är avförd från ärendet och det finns alltså inte längre några misstankar mot honom, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Eva-Lena Rimér vid Åklagarkammaren i Östersund. Åklagaren har i nuläget ingen möjlighet att kommentera ärendet ytterligare. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • I dag fredag den 10 november 2017 har åtal väckts vid Borås tingsrätt mot tre personer på sannolika skäl misstänkta för sammanlagt elva rån och rånförsök i centrala Borås under augusti och september månad i år.

    - Åtalet gäller tre ungdomar i 16-17-årsåldern som misstänks för de här rånen och rånförsöken i centrala Borås. Merparten av rånen har utförts nattetid och riktat sig mot personer som varit på väg hem från stan. I samtliga fall har gärningsmännen varit maskerade och hotat målsägandena med skjutvapen i form av en soft air gun samt i vissa fall även med kniv. - Ett av rånen har rubricerats som grovt då en person under vapenhot tvingats till sin bostad för att packa ihop tillhörigheter under tiden som hans flickvän hållits gisslan under vapenhot, säger kammaråklagare Carolyn Westeröd som leder förundersökningen.Huvudförhandling i ärendet inleds torsdagen den 16 november i Borås tingsrätt och beräknas pågå under åtta dagar. Målnummer i Borås tingsrätt: B 2335-17. KontaktKammaråklagare Carolyn Westeröd vid Åklagarkammaren i Borås är tillgänglig för media på telefonnummer 010-562 72 21 i dag fredag klockan 13-15 samt under måndag förmiddag 9-10. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Dom i dag i jaktbrottsärende

    I dag fredag den 10 november meddlear Luleå tingsrätt dom i ett ärende där fem personer åtalats för olika jaktbrott. Åklagaren är tillgänglig för medier.

    Läs mer

    I dag fredag den 10 november meddlear Luleå tingsrätt dom i ett ärende där fem personer åtalats för olika jaktbrott. Åklagaren är tillgänglig för medier.

    Fem män åtalades i juni för flera olika grova jaktbrott. Rättegången avslutades den 19 oktober. I dag fredag den 10 november klockan 14 kommer domen. Kammaråklagare Åse Schultz, 010-562 64 62,är tillgänglig för media i eftermiddag. Även kammaråklagare Christer B Jarlås, 010-562 64 65,kan svara på allmänna frågor om jaktbrott. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Ny medieåklagare i Åklagarområde Syd

    Medieåklagare är åklagare som har åtagit sig att vara särskilt tillgängliga för media. De kan ge fakta och förklara sammanhang, utifrån sin egen erfarenhet som åklagare. I Åklagarområde Syd förstärker nu Mathias Larsson som ny medieåklagare.

    Läs mer

    Medieåklagare är åklagare som har åtagit sig att vara särskilt tillgängliga för media. De kan ge fakta och förklara sammanhang, utifrån sin egen erfarenhet som åklagare. I Åklagarområde Syd förstärker nu Mathias Larsson som ny medieåklagare.

    - Jag hanterar för närvarande främst brott i nära relation, sexualbrott och hatbrott. Tanken är att, ur ett åklagarperspektiv, kunna svara på generella frågor kring förundersökning och andra delar av rättsprocessen, säger Mathias Larsson. Åklagarmyndigheten får ofta önskemål från media om åklagare som kan uttala sig som experter i olika sammanhang. För att kunna tillgodose detta behov finns sedan två år medieåklagare. Medieåklagarna är 17 erfarna åklagare från hela Sverige som utifrån sin erfarenhet från operativt åklagararbete kan informera om hur åklagare arbetar, förklara åklagarens roll i olika sammanhang och berätta om utmaningar i olika typer av brottsutredningar. Medieåklagarna uttalar sig inte om andra åklagares ärenden. De ersätter inte presstjänsten eller olika expertfunktioner, såsom Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, utan är ytterligare en möjlighet för media att få åklagarperspektivet i olika frågor. Kontakt: Mathias Larsson, kammaråklagare på Södra Skånes åklagarkammare, 010-562 61 44 Alla medieåklagare med kontaktuppgifter och pressbilder. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Häktning hävd i Västeråsärende

    Häktningen av den man som varit häktad förförsök tillmord efter skottlossning mot en polismans bostad i Västerås den 28 oktober har hävts.Någon ny häktningsförhandling kommer därmed inte att äga rum vid Västmanlands tingsrätt den 8 november.

    Läs mer

    Häktningen av den man som varit häktad förförsök tillmord efter skottlossning mot en polismans bostad i Västerås den 28 oktober har hävts.Någon ny häktningsförhandling kommer därmed inte att äga rum vid Västmanlands tingsrätt den 8 november.

    Mannen var häktad som skäligen misstänkt och utredningen har inte lett fram till att brottsmisstankarna stärkts så att han kan begäras häktad på sannolika skäl. Kammaråklagare BirgittaFernlund har därför hävt häktningen den 7 november.Brottsmisstanken mot mannen har inte lagts ned, utan förundersökningen fortsätter. Ytterligare information kan för närvarande inte lämnas. Birgitta Fernlund är tillgänglig på telefon, 010-562 68 29,kl. 9.30-10.30 onsdag den 8 november. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Förundersökningen om misstänkt manipulerade Volkswagenmotorer som distribuerats i Sverige har nu överförts till Tyskland. Den svenska förundersökningen läggs därmed ned.

    Förundersökning inleddes i januari 2016 om misstanke om grovt bedrägeri och brukande av osann urkund, grovt brott. Förundersökningen utvidgades i februari 2016 till att omfatta också misstanke om miljöbrott. Misstankarna består i att fordon tillverkade från och med 2009 av VW-koncernen i Tyskland, och som har varit utrustade med dieselmotorer av typen EA 189, har varit manipulerade för att i testmiljö visa utsläppsvärden enligt EURO 5-normen som kunnat godkännas av den tyska kontrollmyndigheten KBA. Sådana fordon har därefter, på grund av i Tyskland utfärdat typgodkännande, godkänts av svenska Transportstyrelsen för inregistrering i Sverige och försålts även här. Misstänkt brottslighet är därför att anse som begången såväl i Tyskland som i Sverige. Därför sker inte lagföring i Sverige - Det har inte framkommit misstankar mot personer med sådan anknytning till Sverige att lagföring av det skälet borde aktualiseras här. Det har inte heller framkommit några omständigheter som aktualiserar straffrättsliga ingripanden mot det i VW-koncernen ingående svenska dotterbolaget som importerat och distribuerat fordonen i Sverige, säger chefsåklagare Alf Johansson som lett den svenska förundersökningen. Den svenska utredningen har därför, efter samråd med den tyska åklagarmyndigheten i Braunschweig, överförts till Tyskland för fortsatt utredning och eventuell lagföring där av personer och bolag som kan göras ansvariga för även i Sverige uppkomna effekter av den misstänkta brottsligheten. Den svenska förundersökningen har därför lagts ner. Kontakt: Frågor om utredningen kan ställas till chefsåklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption, 010-562 53 63. Frågor om misstanken om miljöbrott, kan ställas till vice chefsåklagaren Jörgen Lindberg vid Riksenheten för Miljö- och arbetsmiljömål, 010-562 71 45. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Kammaråklagare Birgitta Fernlund har i dag begärt en man häktad, misstänkt för skjutningen vid en polismans bostad i Västerås i helgen.

    Mannen begärs häktad skäligen misstänkt för försök till mord. Mannen, som är i 20-årsåldern, anhölls i lördags kväll. Åklagaren är inte tillgänglig för kommentarer i nuläget. Utredningen fortsätter med sedvanliga åtgärder. Häktningsframställan är inlämnad till Västmanlands tingsrätt. Målnummer: B 5127-17 Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Förundersökning i Södertäljeärende återupptas inte

    Efter att ha gått igenom handlingarna i ett ärende från 2001 då en 11-årig pojke mördades har vice chefsåklagare Katarina Lenter beslutat att inte återuppta utredningen. Åklagaren finns tillgänglig för intervjuer per telefon under fredag förmiddag.

    Läs mer

    Efter att ha gått igenom handlingarna i ett ärende från 2001 då en 11-årig pojke mördades har vice chefsåklagare Katarina Lenter beslutat att inte återuppta utredningen. Åklagaren finns tillgänglig för intervjuer per telefon under fredag förmiddag.

    Den 19 september 2017 beslutades att en åklagare skulle gå igenom handlingarna i det 16 år gamla ärendet, efter att nya uppgifter framkommit som kunde innebära en förnyad bedömning från åklagaren. - Jag har grundligt och förutsättningslöst gått igenom den tidigare utredningen, tittat på inspelningar av förhör och gått igenom den tekniska bevisningen. Min bedömning är att det inte finns några fler utredningsåtgärder att vidta som ytterligare kan klarlägga händelseförloppet. Därför kommer jag inte att återuppta utredningen, säger vice chefsåklagare Katarina Lenter på Norrorts åklagarkammare i Stockholm. Hon har noga övervägt om det finns anledning att genomföra ytterligare förhör, men beslutat att det inte skulle tillföra utredningen något. - Mitt uppdrag har varit att klargöra händelseförloppet, inte bedöma skuldfrågan, eftersom det fanns en misstänkt som var under 15 år när det hände. Skuldfrågan är domstolens sak att besluta om och då krävs bevistalan i det här fallet, säger Katarina Lenter. Beslutet KontaktVice chefsåklagare Katarina Lenter finns tillgänglig för media per telefon klockan 10-12, 010-562 55 24. Fakta - bevistalanEnligt svensk lagstiftning kan barn som är under 15 år och begår brott inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser. En domstol kan dock efter begäran från åklagaren pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan kräver en framställan av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare. Vid bevistalan avgör domstolen om den unge personen begått gärningen eller inte, men någon påföljd utdöms inte. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva hur straffbestämmelsen om obehörigt avvikande från trafikolycksplats, smitning, förhåller sig till skyddet mot att inte behöva belasta sig själv, så kallad självinkriminering.

    Skyddet mot självinkriminering följer av Europadomstolens praxis och EU:s oskuldspresumtionsdirektiv. Skyddet innebär i korthet att den som är anklagad för brott inte under straffansvar ska behöva lämna belastande uppgifter om sig själv. I det nu aktuella fallet har en man åtalats för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och smitning. Enligt åtalet för smitning hade mannen under den aktuella färden kört på ett vägmärke så att skador uppkommit. Trots att han lagt märke till olyckan hade han avvikit från olycksplatsen utan att identifiera sig. Tings- och hovrätten dömde mannen för grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Åtalet för smitning ogillades dock, då det enligt domstolarna skulle strida mot skyddet mot självinkriminering att döma mannen till ansvar. Riksåklagaren har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen. Riksåklagaren skriver i överklagandet att rättsläget är oklart när det gäller hur straffbestämmelsen om smitning förhåller sig till skyddet mot självinkriminering enligt Europakonventionen och EU:s oskuldspresumtionsdirektiv. Det är därför av stor vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen klargör denna fråga. Överklagandet ÅM 2017/6536 (pdf) KontaktByråchef My Hedström010-562 50 27 Presstjänsten010-562 50 50

    Läs mer
  • Förlängd åtalstid i utredningen om dådet på Drottninggatan

    Åklagare har lämnat in begäran om förlängd åtalstid i ärendet där en man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017. Den misstänkte har genom sin försvarare medgivit fortsatt häktning med restriktioner. Domstolen har beviljat åklagarens yrkande utan häktningsförhandling.

    Läs mer

    Åklagare har lämnat in begäran om förlängd åtalstid i ärendet där en man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017. Den misstänkte har genom sin försvarare medgivit fortsatt häktning med restriktioner. Domstolen har beviljat åklagarens yrkande utan häktningsförhandling.

    Åtal ska vara väckt senast den 23 november 2017. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 4708-17 Presstjänsten 010-562 50 20

    Läs mer
  • Kammaråklagare Johan Kjellsson har i dag lämnat in en stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt avseende ett åtal om grovt ocker i Norrköping.

    Huvudmannen är en 54-årig man bosatt i Norrköping, som åtalas för grovt ocker i sju fall. En 37-årig medgärningsman åtalas för samma brott i två fall. En tredje person åtalas för medhjälp till grovt ocker i ett fall. Åklagaren har även yrkat att cirka 9 miljoner kronor ska förverkas från huvudmannen. Det finns sedan tidigare en kvarstad om 7800000 kr mot huvudmannen i målet. Åtalet handlar om att huvudmannen under 2012-2015 har ansökt om arbetstillstånd åt målsägandena som önskat komma till Sverige för att söka asyl eller uppehålla sig till följd av situationen i Syrien eller Irak. Arbetstillstånden har vilat på oriktiga uppgifter då syftet aldrig har varit att målsägandena skulle tillträda en anställning. För tillstånden har målsägandena betalat upp till 200000 kronor styck till gärningsmännen. Pengarna för tillstånden har till största delen överlämnats i form av kontanter. I vissa fall har medlen forslats till Sverige av medhjälpare till huvudmannen från Syrien eller Jordanien. Samtliga åtalade förnekar brott. Misstankarna avsåg vid tillslaget i november förra året organiserande av människosmuggling. Under förundersökningens gång har dock misstankarna omrubricerats till grovt ocker. Skälet till detta är att Högsta domstolen den 29 mars 2017 (mål nr Ö 130-17) fattade beslut i kvarstadsfrågan gällande 37-åringen. I beslutet kom Högsta domstolen fram till att det påstådda förfarandet inte var brottsligt som "organiserande av människosmuggling" då det var fråga om formellt sett giltiga tillstånd. Högsta domstolen var oenig i sitt beslut. Beslutet från Högsta domstolen hindrar inte att förfarandet är brottsligt enligt andra bestämmelser. Utredningen har därför parallellt i avvaktan på Högsta domstolens beslut och därefter bedrivits som misstanke om grovt ocker. Ocker är en bestämmelse i brottsbalken, som i det här fallet innebär att huvudmannen och medgärningsmannen har tagit för mycket betalt för den tjänst som utförts åt målsägandena. Dessa har betalat höga summor för att de har befunnit sig i en utsatt situation genom vistelse i Syrien eller annan oroshärd. De flesta av målsägandena har i nära anslutning till sin inresa till Sverige ansökt om och beviljats asyl. De är inte misstänkta för brott. Bevisningen i målet består av uppgifter från målsägandena, vittnen och telefonavlyssning som ägt rum under del av 2016 samt annan skriftlig bevisning. Kammaråklagare Johan Kjellsson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm: - Målet handlar om ett fenomen där personer i synnerligen prekära lägen utnyttjas av personer som missbrukar arbetstillstånd och förmås att betala mycket höga summor för att lagligt ta sig till Sverige. - Det är angeläget att samhället reagerar mot denna typ av vinstgivande brottslighet och det är ett tämligen unikt åtal som nu underställs Norrköpings tingsrätts prövning. Rättegången beräknas pågår under drygt 15 dagar. Det är ännu inte bestämt när huvudförhandling kommer att äga rum. Stämningsansökan är inlämnad till tingsrätten i Norrköping. Målnummer B 2856-16 Åklagarmyndighetens presstjänst010-562 50 20

    Läs mer
  • Riksenheten mot korruption har i dag överklagat Stockholm tingsrätts frikännande dom mot en anställd inom Bombardierkoncernen.

    En anställd inom Bombardierkoncernen åtalades i augusti för grovt givande av muta. Ärendet gäller en offentlig upphandling av ett signalsystem till järnvägen i Azerbajdzjan. Stockholms tingsrätt friade mannen. Tingsrätten har, i likhet med åklagarnas påstående, konstaterat att förmånen till den offentliga tjänstemannen vid järnvägsmyndigheten i Azerbajdzjan har bestått av förväntade intäkter om 100 miljoner US dollar med åtföljande vinstmöjligheter till ett privat bolag som tjänstemannen haft en koppling till. Tingsrätten anser inte att förmånen har varit otillbörlig. - Kärnfrågan i målet är om den aktuella förmånen kan anses vara otillbörlig eller inte. Bedömningen bör vara om förmånen objektivt sett har haft förutsättningar att påverka tjänstemannens utförande av sitt arbete eller om den kan uppfattas som en belöning för hur hans uppgifter utförts. Kammaråklagarna Thomas Forsberg och Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption har i dag överklagat domen eftersom de anser att tingsrätten vid bedömningen av denna fråga gjort en felaktig rättslig bedömning av straffbestämmelsen. Överklagandet är inlämnat till Svea hovrätt i Stockholm. Tingsrättens målnummer: B 1282-17 Kontakt: Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption, 010-562 53 68. Tillgänglig i dag onsdag 25 oktober kl. 14-15. Presstjänsten 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den 21-årige mannen, misstänkt för grovt olaga hot i Ängelholm, släpptes på tisdagskvällen.

    - Förundersökningen pågår alltjämt och misstankarna kvarstår. Vid en noggrann genomgång av det i beslag tagna materialet, har så här långt inget påträffats som kan utgöra ingredienser till vapen eller bomber, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål. Med hänsyn till förundersökningssekretess kan åklagaren i detalj inte kommentera ytterligare vad som framkommit i förhör eller av analys av beslag. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Pressinbjudan – åtal i ärende om grovt ocker i Norrköping

    På onsdag den 25 oktober lämnar kammaråklagare Johan Kjellsson vid Internationella åklagarkammaren Stockholm in en stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt om grovt ocker i Norrköping. På onsdag klockan 14 har åklagaren och polisens spaningsledare en pressträff för att berätta om ärendet.

    Läs mer

    På onsdag den 25 oktober lämnar kammaråklagare Johan Kjellsson vid Internationella åklagarkammaren Stockholm in en stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt om grovt ocker i Norrköping. På onsdag klockan 14 har åklagaren och polisens spaningsledare en pressträff för att berätta om ärendet.

    Misstankarna avsåg från början organiserande av människosmuggling men har under förundersökningens gång omrubricerats till grovt ocker. Skälet till detta är att Högsta domstolen i mars 2017 (målnummer Ö 130-17) kom fram till att det påstådda förfarandet inte var brottsligt som organiserande av människosmuggling då det var fråga om formellt sett giltiga tillstånd. Beslutet från Högsta domstolen hindrar inte att förfarandet är brottsligt enligt andra bestämmelser. Rättegången beräknas pågå under drygt 20 dagar. Det är ännu inte bestämt när huvudförhandling kommer att äga rum. Målnummer i Norrköpings tingsrätt B-2856-16 Tid och platsPressträffen äger rum onsdag den 25 oktober klockan 14.00-15.00 i säkerhetssalen, polishuset Norrköping, Stockholmsvägen 4-6. MedverkandeJohan Kjellsson, förundersökningsledare, kammaråklagareJan Hofvenstam, spaningsledare i ärendet Praktisk informationAnmälan för att delta skickas till [email protected] senast onsdag 25 oktober klockan 9.Ingång till säkerhetssalen sker på polishusets baksida, motsatt sida från receptionen. Insläpp 13.30-13.55. Kontaktperson på plats i polishuset i Norrköping är Daniel Eriksson, 010-56 69859. Åklagarmyndighetens presstjänst010-562 50 20

    Läs mer
  • Natten till söndag 22 oktober greps en 21-årig man efter att ha kastat två flaskor mot en nattklubb i Ängelholm i Skåne län. Ärendet utreds i nuläget med brottsrubriceringen grovt olaga hot.

    Den misstänkte mannen är 21 år, tidigare ostraffad och har bott i Sverige i cirka 10 månader. Strax innan klockan ett på natten mot söndag slängde den misstänkte två flaskor mot nattklubben och greps strax därefter. - Mannen hade ett bälte runt midjan med en sladd till en fjärrkontroll. Han hade också fler flaskor med sig, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström. Flaskor som hittades utanför klubben är initialt testade, innehållet är okänt. Flaskorna som kastades in i lokalen gick sönder, vad dessa innehöll är i nuläget oklart men också de är testade. - Han har gjort vissa medgivanden. Närmare om motivet vill jag inte gå in på, säger åklagaren. Den misstänkte mannen är sedan tidigare anhållen och tidsfristen för åklagaren att begära mannen häktad går ut på onsdag 25 okt klockan 12. Efter överenskommelse med den åklagare som hade ärendet inledningsvis har det nu lämnats över till riksenheten för säkerhetsmål. Utredningen är fortfarande inne i ett tidigt skede vilket gör att åklagaren inte kan lämna några ytterligare kommentarer i ärendet. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagaren har fattat beslut om att inte inleda förundersökning mot den riksdagspolitiker som anmälts för förtal.

    Chefsåklagare Håkan Roswall har i dag 18 oktober 2017 fattat beslut om att inte inleda förundersökning i det aktuella ärendet. Beslutet inklusive motivering. Den ansvariga åklagaren är för närvarande inte tillgänglig för kommentarer. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Vid halvtvåtiden på lördagen den 14 oktober 2017 anträffades en 80-årig kvinna död i ett soprum i centrala Norsjö i Västerbotten. Den man i 20-årsåldern som greps och anhölls misstänkt för gärningen begärs nu häktad på sannolika skäl.

    - Utifrån rättsmedicinsk obduktion kan det konstateras att kvinnan blivit mördad kort tid innan hon anträffades. Den misstänkte personen har setts i nära anslutning till platsen när mordet ska ha ägt rum. Det finns för närvarande ingen naturlig koppling mellan honom och den avlidna kvinnan, säger kammaråklagare Petra Lundberg. Häktningsförhandlingen sker i Skellefteå tingsrätt klockan 10 (preliminär tid) onsdag 18 oktober 2017. Målnummer: B 1141-17 KontaktKammaråklagare Petra Lundberg, 010-562 54 12. Tillgänglig via telefon klockan 12-12.30, i dag 18 oktober 2017. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare har i dag beslutat att lägga ned en förundersökning om misstänkt fornminnesbrott i Lyckå slottsruin, Karlskrona.

    -De misstänkta har erkänt att de anlagt eld på platsen, men det går inte att bevisa att de har haft något uppsåt eller har visat sådan oaktsamhet som krävs för att förfarandet att ha eldat i ruinen ska vara brottsligt, säger kammaråklagare Robert Knutsson vid Åklagarkammaren i Kalmar som lett förundersökningen. Länk till beslutet (pdf) Åklagaren finns tillgänglig för media på telefon, i dag, måndag den 16 oktober kl 15-16, 010-562 63 64. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Ingen förundersökning om rikspolischefen

    Åklagare har fattat beslut att inte inleda förundersökning med anledning av att rikspolischefen 2015 beslutade att ge ett externt företag åtkomst till polisens personal- och lönesystem.

    Läs mer

    Åklagare har fattat beslut att inte inleda förundersökning med anledning av att rikspolischefen 2015 beslutade att ge ett externt företag åtkomst till polisens personal- och lönesystem.

    I början av 2015 fattade rikspolischefen beslut om att ett externt företag skulle få fjärråtkomst till polisens personal- och lönesystem, som innehåller sekretesskyddat material, utan att använda sig av ett kryptosystem som godkänts av Försvarsmakten. I en bilaga till beslutet att inte inleda förundersökning konstaterar åklagaren att det strider mot säkerhetsskyddsförordningen att fatta ett sådant beslut. - Av det material som jag tagit del av framgår att Polismyndigheten inte har sänt eller röjt några hemliga uppgifter eller annan information ur systemet till den externa leverantören. Ingen person har därmed lidit skada, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren. Åklagaren pekar också på att beslutet avser förvaltning av ett it-system och därmed inte innebär myndighetsutövning mot enskilda personer. Ur bilagan till åklagarens beslut: "Beslutet är därför inte heller av sådant slag att det kan anses ha skett vid myndighetsutövning såsom begreppet definieras i 20 kap. 1 § brottsbalken. Med anledning härav ska förundersökning inte inledas för tjänstefel eller annat brott då det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats." Länk till beslutet. Länk till bilagan. Kontakt Överåklagare Anders Jakobsson, 010-562 57 01. Tillgänglig i dag fredag den 13 oktober kl. 9-11.

    Läs mer
  • Under torsdagen beslutade åklagaren att lägga ned förundersökningarna mot den kirurg som tidigare varit anställd på Karolinska universitetssjukhuset där han utfört operationer av luftstrupar.

    De två förundersökningarna mot kirurgen har omfattat fem operationer på fyra målsägare under perioden 2011-2013. Kirurgen var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, grovt brott, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott och ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Tre målsägande har avlidit. -Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men, vi har inte funnit att brott går att styrka. Detta beror på att vi inte kan bevisa att effekterna med hög sannolikhet hade uteblivit med en annan metod. När det gäller den fjärde målsäganden anser vi inte att agerandet har varit oaktsamt. Den medicinska expertisen är inte enig om vad man borde ha gjort för de svårt sjuka målsägandena, vilket försvårar bevisläget, säger kammaråklagare Jennie Nordin. Tillsammans med kammaråklagare Anders Tordai och kammaråklagare Leif Appelgren har Jennie Nordin analyserat en stor mängd uppgifter. Omkring 80 förhör har hållits i Sverige och utomlands för att få fram uppgifter i utredningen. -Utredningen har varit mycket omfattande med många svåra medicinska frågor, säger Jennie Nordin. Beslut målsägande 1-3 (pdf) Beslut målsägande 4 (pdf) Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Media bjuds in till pressträff torsdagen den 12 oktober klockan 11 då åklagarna berättar om utvecklingen i utredningen som rör en kirurg som tidigare varit anställd på Karolinska universitetssjukhuset där han utfört operationer av luftstrupar.

    Kirurgen är delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, grovt brott, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott och ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Operationerna utfördes 2011-2013. Under pressträffen kommer åklagarna berätta om den omfattande utredningen och delge ny information. Tid, plats och anmälan Pressträffen äger rum torsdag den 12 oktober klockan 11, polishuset, ingång från Kungsholmsgatan 45, Stockholm. Insläpp från 10.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara. Anmäl dig till [email protected] senast onsdag den 11 oktober klockan 14. Medverkar gör förundersökningsledare kammaråklagare Jennie Nordin, kammaråklagare Anders Tordai vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm och utredningsledare, kriminalinspektör Jonna Aasma Prokop. Tillfälle för intervjuer med åklagarna kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagarna kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna. Åklagarnas presentation och frågor kommer att tolkas från svenska till engelska och vice versa. Välkommen med din anmälan. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • 9 personer åtalas vid Växjö tingsrätt för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

    De åtalade männen är misstänkta för att under juli och augusti i år tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Försäljningsintäkterna har varit totalt på över 400 000 kronor. Fisket har skett nattetid med ett flertal kräftburar placerade på lina och nedsänkta på sjöbotten samt nät. Efterföljande kontroll har visat att det rör sig om hundratals meter nät och kräftburar. Målnummer i Växjö tingsrätt: B 3409-17Huvudförhandlingen kommer ske i Linköpings tingsrätts lokaler. KontaktAssistentåklagare Saramaria Johansson är tillgänglig för frågor från media i dag, tisdagen den 10 oktober efter klockan 11, tel 010-562 52 85. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Utredningen om misstänkt mord i Gårdsten i nordöstra Göteborg, där en kvinna och tre barn påträffades avlidna i en lägenhet är klar.

    Utredningen om dödsfallen är nu klara efter rättsmedicinska undersökningar och en brandutredning. - Resultatet av utredningen visar att kvinnan dödat sina barn och därefter tagit sitt eget liv, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson vid Göteborgs åklagarkammare. KontaktÅklagaren är tillgänglig för media i dag, måndag 9 oktober kl 15-16, tel 010-562 70 69 Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Human Rights Watch framhåller i en rapport Sverige och Tyskland som de enda två länder som lyckats lagföra för krigsbrott begångna i Syrien.

    Flera länder i Europa har öppnat utredningar om allvarliga krigsbrott i Syrien, men endast i Sverige och Tyskland har personer åtalats och dömts för dessa brott, konstaterar organisationen Human Rights Watch i en ny rapport. Båda länderna har strukturer som möjliggör framgångsrika utredningar och åtal mot svåra brott i Syrien, skriver man i rapporten. Det handlar i första hand om heltäckande rättsliga ramverk, väl fungerande specialenheter för krigsbrott och tidigare erfarenheter av att åtala sådana brott. Båda länderna har dock ställts inför svårigheter, såsom att den pågående konflikten inte medger tillträde till brottsplatserna. Istället har man fått söka andra vägar för att få information. - Vi har under många år arbetat med specialiserade åklagare och poliser för att kunna hantera dessa svåra och viktiga ärenden på ett effektivt sätt. Det är det som krävs om man ska uppnå resultat, säger chefsåklagare Lise Tamm vid Internationella åklagarkammaren Stockholm. Hittills har tre ärenden i Sverige och fyra ärenden i Tyskland lett till åtal och fällande domar. I det senaste svenska ärendet meddelades dom den 25 september 2017. En man åtalades och dömdes för folkrättsbrott som begicks i Syrien i januari 2014. Han stred för den syriska armén och poserade och lät sig fotograferas med döda eller svårt skadade personer - För oss operativa åklagare är det väldigt positivt att vårt arbete för att lagföra krigsförbrytare uppmärksammas och erkänns. Vi ser fram emot att i detalj analysera rapporten från Human Rights Watch så att vi, i samarbete med polisen och andra aktörer, kan bli ännu bättre, säger kammaråklagare Henrik Attorps som var ansvarig åklagare i nämnda ärende. - Att lagföra krigsförbrytelser har stor betydelse för landets möjligheter att kunna försonas och enas efter konfliktens slut. Att rättvisa skipas är en grundförutsättning för en bestående fred, säger Lise Tamm. Länk till rapporten Kontakt Chefsåklagare Lise Tamm, 010-562 54 48 Kammaråklagare Henrik Attorps, 010-562 54 27

    Läs mer
  • Åklagaren har i eftermiddag klockan 14.05 hävt anhållandet av den misstänkte. Det föreligger inte längre sannolika skäl för brottsmisstanken.

    Analys av de misstänkta föremålen har gjorts under dagen och mannen är inte längre misstänkt för brott. Åklagaren har ingen möjlighet att lämna ytterligare kommentarer till beslutet. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Lägesuppdatering i Landvetterärendet

    En man i 20-årsåldern greps på Landvetters flygplats under torsdagsmorgonen och anhölls senare samma dag på sannolika skäl misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

    Läs mer

    En man i 20-årsåldern greps på Landvetters flygplats under torsdagsmorgonen och anhölls senare samma dag på sannolika skäl misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

    På grund av att utredningen befinner sig i ett tidigt skede och med hänsyn till utredningen kan ytterligare information inte lämnas för tillfället. När information finns att lämna kommer denna publiceras på Åklagarmyndighetens hemsida och genom pressmeddelande. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Åtal för grovt narkotikabrott m.m. i Lidhult

    Åklagare har i dag den 6 oktober väckt åtal mot två personer för grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott och brott mot läkemedelslagen. En tredje person åtalas för medhjälp till grovt dopningsbrott.

    Läs mer

    Åklagare har i dag den 6 oktober väckt åtal mot två personer för grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott och brott mot läkemedelslagen. En tredje person åtalas för medhjälp till grovt dopningsbrott.

    Den 23 mars gjordes ett tillslag i ett garage strax utanför Lidhult i Ljungby kommun. Där hittades utrustning avsedd för tillverkning av narkotika, dopningsmedel och receptbelagda läkemedel. Bland annat hittades en tablettmaskin och sammanlagt 1400 narkotikaklassade tabletter och cirka 19000 tabletter klassade som läkemedel. Det hittades även testosteronpulver till en mängd av 119000 enheter dopningsmedel och en stor mängd förpackningsmaterial. I samband med tillslaget greps två personer som anhölls och sedan häktades den 27 mars. Vid gripandet hittades även 860 gram amfetamin. Dessa två personer har varit häktade sedan dess och åtalas nu för de grövre brotten. Ytterligare en person åtalas för medhjälp till grovt dopningsbrott misstänkt för att ha tillverkat 4500 etiketter. Alla tre nekar till brott. Kammaråklagare Gisela Sjövall vid Åklagarkammaren i Halmstad, 010-562 72 71, är tillgänglig på telefon i dag mellan kl. 11.00 och 12.00. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • På tisdag den 10 oktober väcker kammaråklagare Anna Svedin åtal för ett antal DDoS-attacker som genomfördes för två år sedan mot två bankers hemsidor. Åklagaren finns tillgänglig för media på tisdag förmiddag.

    För första gången väcks åtal för DDoS-attacker mot svenska banker. Attackerna genomfördes i oktober och november 2015 mot två bankers hemsidor. Gärningarna kommer att rubriceras som grova dataintrång eftersom ett stort antal bankkunder inte kunde använda hemsidorna på avsett sätt under en lång tid. Dessutom utfördes attackerna mot särskilt skyddsvärda mål och allmänhetens tillit till säkerheten i bank- och betalsystemet rubbades. - Förundersökningen har pågått under nästan två år och har varit tekniskt mycket komplicerad. Avgörande bevisning kom under sommaren 2017 genom rättslig hjälp från både England och Frankrike. Det är mycket tillfredsställande att vi nu kan väcka åtal i ärendet, säger kammaråklagare Anna Svedin. Målnummer i Växjö tingsrätt: B 4621-15 Kontakt Kammaråklagare Anna Svedin vid Internationella åklagarkammaren Stockholm finns tillgänglig för media klockan 10-12 på tisdag, 010-562 73 22. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Man åtalas misstänkt för dubbelmord i Kista

    En 30-årig man som är häktad misstänkt för mord på två män i Kista norr om Stockholm har åtalats vid Solna tingsrätt. Mannen är även åtalad misstänkt för försök till grov utpressning. Åklagaren finns tillgänglig för media per telefon i eftermiddag.

    Läs mer

    En 30-årig man som är häktad misstänkt för mord på två män i Kista norr om Stockholm har åtalats vid Solna tingsrätt. Mannen är även åtalad misstänkt för försök till grov utpressning. Åklagaren finns tillgänglig för media per telefon i eftermiddag.

    De båda männen dödades den 8 mars 2017 när de färdades i en bil i Kista. De satt i bilens framsäten och sköts med tre skott var. Den misstänkte 30-åringen färdades som passagerare i bilens baksäte. Han greps senare i Danmark och är sedan den 20 mars häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Åtalet innefattar förutom mord även försök till grov utpressning i februari 2017. - Polisen har gjort en gedigen och bra utredning där de använt sin arbetsmetod för grova brott. Redan de första dagarna lade de ner stora resurser, vilket ledde till att den nu misstänkte mannen kunde gripas. Nästan 600 förhör har hållits och det är bra att vi kommer till åtal i ett mordärende i gängmiljö, säger kammaråklagare Alexandra Bittner vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm. Målnummer B 2205-17 i Solna tingsrätt. Rättegången startar den 12 oktober med åtta planerade förhandlingsdagar till och med den 25 oktober. Kontakt Kammaråklagare Alexandra Bittner är tillgänglig per telefon för media i dag tisdag den 3 oktober klockan 13-15, 010-562 57 19. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Samtliga 23 personer som varit anhållna misstänkta för våldsamt upplopp har försatts på fri fot under måndagen. De är fortfarande misstänkta för brottet.

    - Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen. De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg. Utredningen kommer att fortsätta med bland annat sammanställning av filmmaterial och övrigt utredningsmaterial och ytterligare förhör innan beslut kan tas i åtalsfrågan. - Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen, säger Ulrika Åberg Flera anmälningar om hets mot folkgrupp har inkommit till åklagare. Dessa hanteras i särskild ordning. Åklagaren har för närvarande inte möjlighet att svara på frågor från media. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • De 23 personer som anhölls i helgen misstänkta för våldsamt upplopp är fortsatt anhållna.

    Natten mellan lördag och söndag anhölls 23 personer misstänkta för våldsamt upplopp i samband med demonstrationen i Göteborg. Under måndagen kommer åklagaren att bedöma bevisningen för att se om det finns skäl att begära några av personerna häktade. Mer information lämnas så snart det är möjligt. Åklagaren arbetar med ärendet och har för närvarande inte möjlighet att besvara frågor från media. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Två personer begärs häktade för mord i Umeå

    Kammaråklagare Jonas Fjellström vid Åklagarkammaren i Umeå har i dag lämnat in häktningsframställan vid Umeå tingsrätt mot de två personer som anhölls i torsdags misstänkta för mord på en kvinna i 60årsåldern i Berghem i Umeå tidigare i veckan.

    Läs mer

    Kammaråklagare Jonas Fjellström vid Åklagarkammaren i Umeå har i dag lämnat in häktningsframställan vid Umeå tingsrätt mot de två personer som anhölls i torsdags misstänkta för mord på en kvinna i 60årsåldern i Berghem i Umeå tidigare i veckan.

    Två personer begärs häktade för mord i Umeå En man begärs häktad på sannolika, alternativt skälig misstanke för mord och en kvinna begärs häktad såsom skäligen misstänkt för mord. Häktningsförhandling i ärendet kommer att äga rum vid Umeå tingsrätt under måndagen. Exakt tid är ännu inte fastställd. Åklagaren har ingen möjlighet att lämna ytterligare kommentarer i ärendet före häktningsförhandlingen. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Sida
    51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 >