Aktuella pressmeddelanden

  • Två personer som suttit anhållna misstänkta för mordet på en 78-årig man utanför Rödeby norr om Karlskrona begärs i dag häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

    Söndagen den 17 januari påträffades en man död i sitt hem i Lillö nordost om Rödeby utanför Karlskrona. En man och kvinna har sedan i måndags varit anhållna misstänkta för mord. De bägge misstänkta hämtades till förhör efter uppgifter som kom fram i den dörrknackning som gjordes under söndagskvällen. Efter förhör greps de och anhölls under natten till måndagen. Dödsorsaken är inte fastställd men mannen har utsatts för yttre våld. Kammaråklagare Hedvig Lundblad begär de två häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, vilket är den högre misstankegraden. – Misstankarna mot de båda anhållna personerna grundas på uppgifter som framkommit i förhör samt genom spår och beslag, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Åklagarkammaren i Karlskrona. Målnummer i Blekinge tingsrätt: B 116-21. Häktningsförhandling sker vid Blekinge tingsrätt torsdagen den 21 januari. Det är tingsrätten som sätter ut tid för förhandling.    Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagaren har i dag åtalat två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Männen misstänks ligga bakom organiserad smuggling av cannabis genom Europa. Narkotikan togs i beslag i Sverige den 15 februari förra året och är värd drygt 38 miljoner kronor i gatuledet.

    Enligt åklagaren har de båda männen planerat och organiserat en omfattande narkotikaverksamhet bestående av förvärv, transport och överlåtelse av cannabis. Brotten har ägt rum mellan juni 2019 och februari 2020, då en transport gick från Spanien genom Europa med slutdestination Kungsängen norr om Stockholm. De båda svenska männen greps vid ett tillslag i Portugal samma dag som narkotikan beslagtogs i Sverige. Sedan dess har de varit frihetsberövade och är nu häktade i Sverige. I samband med tillslaget togs bland annat flera dyrbara klockor i beslag. Åklagaren begär att det beslaget ska förverkas eftersom det misstänks komma från brottslig verksamhet. – Vi har lyckats stoppa narkotikan från att komma ut på den svenska marknaden och tagit nästan 400 kg cannabis i beslag. Vi har belägg för att de misstänkta männen har organiserat hela narkotikahanteringen. Upplägget har liknat ett internationellt företag som handskas med narkotika, säger kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen. Ärendet har bedrivits på polisens utredningsenhet, nationella operativa avdelningen, och har bland annat inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer för att komma åt de som är högst upp i den kriminella organisationen. - Ärendet är resultatet av ett gediget och komplicerat polisarbete med särskilda spaningsmetoder. Nu ser vi fram emot att få det prövat rättsligt. Huvudmålet med operationen är uppfyllt i och med att organisationens verksamhet avbrutits och personer i toppskiktet nu åtalas, säger Christer Nilsson, chef för Noas utredningsenhet. – Vi har fått mycket hjälp av andra europeiska länder, bland annat Spanien och Portugal, som starkt bidragit till att vi nu kan väcka åtal. Eurojust, som är EU:s rättsliga samarbetsorgan, har varit mycket behjälpliga under hela ärendet i samarbetet med andra länder, säger Sara Nilsson. Målnummer i Attunda tingsrätt: B 2191-20. En 25-årig man har tidigare dömts för att han tagit emot och hanterat narkotikan i Sverige. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott av Svea hovrätt i deras målnummer B 8331-20.   Kontakt Kammaråklagare Sara Nilsson är tillgänglig för media i dag torsdag den 21 januari kl. 10-11.30 och 12-13, på 010-562 50 40. Hon är också tillgänglig för kortare fysiska intervjuer utomhus kl. 13.15-14.30 och vid behov efter kl 15 och framåt. De fysiska intervjuerna bokas på [email protected]. Polismyndigheten: Christer Nilsson, chef för utredningsenheten, Noa. Kontakt går via polisens nationella mediecenter, 010 56 391 70.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åtal för grovt artskyddsbrott m.m.

    En man har åtalats vid Lunds tingsrätt för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri. Åklagaren är tillgänglig för media i morgon torsdag den 21 januari.

    Läs mer

    En man har åtalats vid Lunds tingsrätt för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri. Åklagaren är tillgänglig för media i morgon torsdag den 21 januari.

    En man åtalas för att han under flera års tid bland annat har smugglat, köpt, sålt och förvarat djur utan tillstånd. Ytterligare en man åtalas för inblandning i några av brotten. – Jag menar att huvudmannen drivit en illegal djuraffär där han systematiskt under flera års tid har handlat med hotade och skyddade djurarter såsom ormar och ödlor. Det har dessutom varit fråga om vanvård, säger kammaråklagare Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Målnummer i Lunds tingsrätt: B 1575-18.   Kontakt Kammaråklagare Christer Forssman är tillgänglig för media på telefon i morgon torsdag den 21 januari kl. 13-15. På grund av arbetsanhopning har han inte möjlighet att svara i telefon innan dess.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Inbjudan till pressträff i Sundsvall

    Med anledning av morgonens händelse i Härnösand bjuder Åklagarmyndigheten och Polisen in till pressträff i dag den 20 januari kl. 14 i polishuset i Sundsvall, lokal Oxen.

    Läs mer

    Med anledning av morgonens händelse i Härnösand bjuder Åklagarmyndigheten och Polisen in till pressträff i dag den 20 januari kl. 14 i polishuset i Sundsvall, lokal Oxen.

    På grund av pandemin får max 8 personer får vistas i lokalen och det går därför bra att delta via länk på telefon. För telefonnummer och möteskod ring polisens presstalesperson på 010-569 15 19. Deltar på pressträffen gör Stina Sjöqvist, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Sundsvall Josefin Perming Tengqvist, gruppchef för grova brott i Västernorrland Hans Björner lokalpolisområdeschef södra Ångermanland. Kammaråklagare Stina Sjöqvist är tillgänglig på telefon efter pressträffens slut fram till kl. 15 på 010-562 64 25.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åtal för synnerlig grov narkotikasmuggling

    I dag åtalas en man vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott under perioden juni 2018 till och med maj 2019. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

    Läs mer

    I dag åtalas en man vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott under perioden juni 2018 till och med maj 2019. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

    Mannen misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet som smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till bland annat Skandinavien. Åtalet har nära kopplingar till det så kallade SIGMA-målet som för närvarande pågår i Hovrätten för Västra Sverige. Den åtalade personen överlämnades från Nederländerna till Sverige via en europeisk arresteringsorder i februari 2020. – Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna, som Tullverket kom ärendet på spåret. Ärendet är det största som Tullverket har utrett. Hittills har 14 personer dömts till långa fängelsestraff av tingsrätten i Göteborg och målet pågår för närvarande i Hovrätten för Västra Sverige, säger kammaråklagare Anna Svedin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 2732-20. Kontakt Kammaråklagare Anna Svedin och kammaråklagare Karolina Lindekrantz är tillgängliga för media i dag kl 12-13. Anna Svedin: 010 562 73 22 Karolina Lindekrantz: 010 562 54 69 Tidigare pressmeddelande  i SIGMA-ärendet.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Riksåklagaren har beslutat att brott mot föreskrifter som kan komma att meddelas med anledning av den tillfälliga covid-19-lagen ska innebära 2 000 kronor i ordningsbot.

    I förra veckan skickade riksåklagaren ut ett förslag på remiss om att polisen ska kunna utfärda ordningsbot för brott mot sådana föreskrifter som regeringen eller kommuner kan komma att utfärda med anledning av den tillfälliga covid-19-lagen. Riksåklagaren föreslog ett bötesbelopp på 2 000 kr. En stor majoritet av remissinstanserna tillstyrker förslaget eller har inget att invända. Riksåklagarens beslut träder i kraft den 27 januari. Tidigare pressmeddelande.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Överklagande om hets mot folkgrupp

    Riksåklagaren överklagar en hovrättsdom till Högsta domstolen och yrkar att 14 personer, som på den punkten friades av hovrätten, ska fällas för hets mot folkgrupp. Ärendet avser en demonstration i Göteborg i september 2017.

    Läs mer

    Riksåklagaren överklagar en hovrättsdom till Högsta domstolen och yrkar att 14 personer, som på den punkten friades av hovrätten, ska fällas för hets mot folkgrupp. Ärendet avser en demonstration i Göteborg i september 2017.

    Efter en olaglig demonstration åtalades 14 personer för hets mot folkgrupp för att de spritt meddelande med nedsättande åsikter om andra folkgrupper än främst den nordiska med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung. Det gjorde man genom att bland annat bära enhetlig uniformsliknande klädsel, bära plakat där namngivna personer av judisk härkomst utpekades som kriminella och i ett tal peka ut dessa personer som ansvariga för folkmord på det nordiska folket. Man bar också kläder, fanor och sköldar med symbolen tyrrunan. Tyrrunan är Nordiska motståndsrörelsens symbol. Personerna dömdes för andra brott, men friades alltså för hets mot folkgrupp. Symbolen tyrrunan Den fråga som riksåklagaren vill att högsta domstolen ska pröva är om det kan anses vara hets mot folkgrupp att bära symbolen tyrrunan på allmän plats under sådana omständigheter som rådde vid demonstrationen. Både tingsrätten och hovrätten ogillade åtalet för hets mot folkgrupp, men man resonerade lite olika. Eftersom tyrrunan var tryckt på de olika föremålen ska föremålen likställas med tryckta skrifter, vilket innebär att tryckfrihetsförordningen ska tillämpas. Det är bara Justitiekanslern som kan åtala för brott mot tryckfrihetsförordningen. Tingsrätten menade att det ändå fanns ett litet utrymme att pröva användningen av tyrrunan i det aktuella brottmålet, medan hovrätten avvisade åtalet i de delarna. Båda domstolarna kom dock fram till att de omständigheter som åklagaren åberopat varken var för sig eller tillsammans kunde utgöra hets mot folkgrupp. – Det finns tidigare fall som liknar detta där man dömt för hets mot folkgrupp. Det handlar om demonstrationer där deltagarna haft enhetlig uniformsliknande klädsel, burit en viss symbol och där man hållit tal. Den stora skillnaden är att man i det här fallet burit en symbol som inte är lika välkänd som nazistsymbol som till exempel hakkorset är och att man inte haft uniformer från 30- och 40-talen, säger riksåklagare Petra Lundh. Enligt riksåklagaren har åklagaren i målet visat att tyrrunan användes av nazister på 30- och 40-talen och att detta är välkänt av både deltagarna i demonstrationståget och av de som överlevt Förintelsen och deras ättlingar. Det borde också ha varit lätt för vem som helst som såg demonstrationen att förstå att de som bar tyrrunan ville sprida ett nazistiskt budskap. Riksåklagarens bedömning – Min bedömning är att alla de samlade omständigheterna i det här fallet gör att personerna bör dömas för hets mot folkgrupp, trots att delar av materialet omfattas av tryckfrihetsförordningen. Det är sammanhanget som tyrrunan bärs i som ska bedömas. Särskilt viktiga omständigheter anser jag vara det tal som hölls och den uniformsliknande klädseln, säger Petra Lundh. Överklagandet   Kontakt Byråchefen My Hedström, 010-562 50 27.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den man i 25-årsåldern som tidigare varit häktad såsom misstänkt för mord i Gislaved den 14 december 2019 har nu avförts från utredningen.

    – Vidtagna utredningsåtgärder har inte stärkt misstankarna mot mannen. Det går därför inte att bevisa att han varit delaktig i gärningen. I nuläget finns inga misstankar mot någon annan person. Polisen kommer nu att överta ledningen av förundersökningen, säger kammaråklagare Adam Rullman vid Åklagarkammaren i Jönköping. Eftersom förundersökningen alltjämt pågår kan åklagaren inte lämna några närmare kommentarer om utredningen. Målnummer i Jönköpings tingsrätt: B 5087-19.           Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  •  Åtal i omfattande sexualbrottsmål

    En 42-årig man från Västsverige åtalas i dag för att via internet ha utnyttjat unga flickor genom att förmå dem att fota och filma när de utför sexuella handlingar på sig själva. De har tvingats skicka materialet till mannen. Han har därefter hotat att sprida materialet och i vissa fall spridit det för att förmå flickorna att skicka ytterligare bilder eller filmer till honom.

    Läs mer

    En 42-årig man från Västsverige åtalas i dag för att via internet ha utnyttjat unga flickor genom att förmå dem att fota och filma när de utför sexuella handlingar på sig själva. De har tvingats skicka materialet till mannen. Han har därefter hotat att sprida materialet och i vissa fall spridit det för att förmå flickorna att skicka ytterligare bilder eller filmer till honom.

    42-åringen åtalas även för att ha tvingat flickorna att utföra sadistiska och förnedrande handlingar. Vidare åtalas han, tillsammans och i samförstånd med andra gärningsmän, för att ha utsatt två av målsägandena för grov våldtäkt respektive våldtäkt. Brottsrubriceringarna är bland annat grov våldtäkt, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt olaga tvång. Åtalet omfattar åtta målsäganden i åldrarna 11-17 år som finns i Västra Götaland, Skåne, Västmanland, Värmland och Gävleborgs län. – Vi åtalar mannen för att ha förgripit sig på flera barn och unga flickor som han sökt upp på nätet. Vi menar att han har tvingat barnen att utföra sexualbrott på sig själva samt andra förnedrande och sadistiska handlingar. Utredningen visar att han förnedrat flickorna och brotten är i flera fall grova, säger vice chefsåklagare Eva Johnsson vid Åklagarkammaren i Uddevalla. Utredningen inleddes i oktober 2019 då en av flickorna anmälde mannen efter att ha pratat med en kompis. Vid tillslaget i april 2020 greps 42-åringen och har sedan dess varit häktad. – Det finns fler flickor i det beslagtagna materialet som inte är identifierade. Vi har lagt mycket tid på identifieringen för att få flickornas berättelser. En av svårigheterna i den här typen av utredningar är att lyckas få fram vilka målsägandena är, säger Eva Johnsson. Åklagaren har begärt in sakkunnigutlåtande från Malin Joleby, doktorand vid Psykologiska institutionen på Göteborgs universitet. Hon skriver att forskningen visar att övergrepp på internet, i likhet med övergrepp utanför internet, bör ses som potentiellt traumatiserande händelser med risk att skapa ett stort lidande för den drabbade. I utlåtandet står det: ”Att övergreppen sker över internet kan innebära att barnet ständigt är kontaktbar av förövaren, oavsett plats eller tid på dygnet. Den ständiga digitala uppkopplingen gör det svårt att stänga ner kontakten, särskilt för barn och ungdomar som inte gör någon tydlig distinktion mellan livet på och utanför internet. Detta innebär att övergreppen kan ske hemma i sovrummet, i badrummet, i skolan, på bussen – platser där barnet egentligen skall känna sig trygg.”. Målnummer i Vänersborgs tingsrätt: B 1787-20. Kontakt Vice chefsåklagare Eva Johnsson är tillgänglig för media på telefon i dag fredag 15 januari kl. 11-12, 010-562 71 67. Eva Johnsson är också tillgänglig för fysiska intervjuer på eller i anslutning till Åklagarkammaren i Uddevalla senare i eftermiddag. Meddela i så fall ditt intresse senast kl. 12 till [email protected] för att boka tid.          Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Rättegång i mål om mordbrand på minkfarm

    På fredag den 15 januari inleds en rättegång i Nacka tingsrätt där två unga män är åtalade för mordbrand i Sölvesborg i Blekinge. Åklagaren är tillgänglig för media efter första rättegångsdagen.

    Läs mer

    På fredag den 15 januari inleds en rättegång i Nacka tingsrätt där två unga män är åtalade för mordbrand i Sölvesborg i Blekinge. Åklagaren är tillgänglig för media efter första rättegångsdagen.

    Den 30 oktober 2019 utbröt en omfattande brand på en minkfarm i Sölvesborgs kommun. De åtalade männen har enligt åklagaren en koppling till våldsbejakande högerextremism och ekofascism. Brottsligheten har därmed ett ideologiskt motiv. Målnummer i Nacka tingsrätt: B 2758-20 Information från tingsrätten om huvudförhandlingen Kontakt Kammaråklagare Henrik Olin är tillgänglig på plats i domstolen efter att rättegångens första dag har avslutats. Nästa tillfälle som åklagaren är tillgänglig för media är efter att dom meddelats.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Förundersökning inleds inte i ärende om Dawit Isaak

    I dag har åklagaren beslutat att inte inleda förundersökning om brott mot målsäganden Dawit Isaak. Åklagaren bedömer att det inte går att utreda de misstänkta brotten på ett sådant sätt att åtal kan väckas, bl.a. eftersom det kräver att Eritrea biträder åklagaren i Sverige genom rättshjälp. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

    Läs mer

    I dag har åklagaren beslutat att inte inleda förundersökning om brott mot målsäganden Dawit Isaak. Åklagaren bedömer att det inte går att utreda de misstänkta brotten på ett sådant sätt att åtal kan väckas, bl.a. eftersom det kräver att Eritrea biträder åklagaren i Sverige genom rättshjälp. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

    Den 28 oktober 2020 gjordes en anmälan i Sverige mot flera personer tillhörande den politiska ledningen i Eritrea för brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr av den svenska medborgaren Dawit Isaak. Anmälan har nu prövats av kammaråklagare Karolina Wieslander som anser att det finns skäl att anta att i vart fall brott mot mänskligheten har begåtts. – Uppgifter i ärendet ger stöd för att Dawit Isaak har varit frihetsberövad i Eritrea sedan 2001 för att han uttryckt sina åsikter. Det finns också uppgifter som tyder på att det här är en del av regeringens systematiska övergrepp som riktas mot personer som nyttjar sin yttrandefrihet. Det finns därför anledning att anta att brott mot mänskligheten genom påtvingat försvinnande har begåtts mot Dawit Isaak, säger Karolina Wieslander på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. För att åklagaren ska inleda förundersökning måste det finnas en rimlig möjlighet att i Sverige utreda och lagföra ett misstänkt brott. – För att vi ska kunna utreda brottet och väcka åtal behöver vi bl.a. vidta utredningsåtgärder i Eritrea. Då krävs ett godkännande från den eritreanska staten. Eftersom de misstänkta tillhör den politiska ledningen i landet och på grund av det misstänkta brottets karaktär bedömer jag att förutsättningarna för att få rättshjälp från Eritrea är ytterst begränsade. Jag inleder därför inte någon förundersökning, avslutar Karolina Wieslander. Bilaga till beslutet i dag 2021-01-12 Tidigare pressmeddelande i ärendet, 2016-09-14 Kontakt Kammaråklagare Karolina Wieslander är tillgänglig för media i dag tisdag kl. 10-11.30, 010-562 54 53. När bör en förundersökning inledas? Av 23 kap. 1 § rättegångsbalken följer att förundersökning ska inledas så snart det finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats. Om det är uppenbart att brottet inte går att utreda, behöver förundersökning däremot inte inledas. Detta undantag från förundersöknings- och åtalsplikten sammanhänger med att det kan finnas situationer där det i praktiken saknas möjligheter att utreda och lagföra ett misstänkt brott. Det kan t.ex. vara fallet när ett brott har begåtts utomlands och varken bevisning eller misstänkt finns tillgänglig här i Sverige och bedöms inte heller bli åtkomlig för svenska myndigheter genom rättslig hjälp samt utlämning eller överlämning (jfr prop. 1994/95:23 s. 95 f).     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Riksåklagaren föreslår att överträdelser av vissa föreskrifter som kan komma att meddelas enligt den tillfälliga covid-19-lagen ska ge 2 000 kronor i böter vid ordningsbot som utfärdas av polisen.

    Den 8 januari fattade riksdagen beslut om den tillfälliga covid-19-lagen, som ger regeringen och i vissa fall kommuner möjlighet att utfärda straffsanktionerade föreskrifter som riktar sig mot enskilda personer. Föreskrifterna kan röra förbud mot att vistas på vissa platser (parker, badplatser m.m.) och förbud mot att samlas i sällskap av en viss storlek. Personer som överträder föreskrifterna kan dömas till penningböter. Riksåklagaren föreslår att överträdelser av de föreskrifter som kan komma att utfärdas enligt covid-19-lagen ska innebära 2 000 kronor i böter vid ordningsbot, som är en bot som kan utfärdas av polisen direkt på plats. En godkänd ordningsbot är jämställd med en dom som vunnit laga kraft. Bötesbeloppet är valt så att det ska framstå som rimligt och adekvat och därmed få acceptans i samhället. – Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls. Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel, säger riksåklagaren Petra Lundh. Förslaget ska nu remitteras till berörda myndigheter. Remisstiden blir kort, så att beslut preliminärt kan fattas redan den 18 januari och de nya bötesbeloppen träda i kraft den 27 januari 2021. Fakta om Riksåklagarens föreskrifter om ordningsbot Det är riksåklagaren som beslutar om vilka brott som ska ge ordningsbot och hur höga bötesbeloppen ska vara. Reglerna finns i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott, den så kallade ordningsbotskatalogen. Remisshandling covid-19-lagen Förslag till ny bilaga i ordningsbotskatalogen   Kontakt Vice överåklagare Peter Lundkvist 010-562 54 02 (korrigerat telefonnummer) Kammaråklagare Isabelle Bjursten 010-562 55 45   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Dom i Gävle för mordförsök

    I dag kl. 11 meddelar Gävle tingsrätt dom i ett ärende där två personer i oktober åtalades för försök till mord respektive medhjälp till försök till mord. Åklagaren är tillgänglig i eftermiddag.

    Läs mer

    I dag kl. 11 meddelar Gävle tingsrätt dom i ett ärende där två personer i oktober åtalades för försök till mord respektive medhjälp till försök till mord. Åklagaren är tillgänglig i eftermiddag.

    Mordförsöket ägde rum i Gävle i februari 2020 och misstänks ha kopplingar till regimen i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Åtal väcktes den 29 oktober.   Kontakt Chefsåklagare Per Lindqvist är tillgänglig på telefon för media i dag den 11 januari kl. 13-14, 010-562 53 85.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den kvinna som tidigare i dag begärdes häktad av åklagare misstänkt för mord på en man i Norrköping natten till i tisdags har nu häktats för dråp.

    - Förundersökningen fortsätter nu med nya förhör med vittnen som bor i närområdet och fortsatt kriminalteknisk undersökning. Av stor betydelse för utredningen är också den obduktion av den avlidna som utförs av rättsläkare under nästa vecka. Tillsammans kommer dessa utredningsåtgärder att vara viktiga pusselbitar för oss i att få klarhet vad som hände och vad som orsakade att mannen avlidit, förklarar Torsten Angervåg, som leder förundersökningen vid Åklagarkammaren i Norrköping. Åtal ska vara väckt senast fredagen den 22 januari. Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 20-21. Se tidigare pressmeddelande     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare har i dag fredag lämnat in häktningsframställan i Norrköpings tingsrätt mot en kvinna misstänkt för mord på en man i Norrköping natten till i tisdags den 5 januari.

    Den som begärs häktad är den kvinna i 55-årsåldern som anhölls i ärendet i tisdags. Tid för häktningsförhandling är preliminärt utsatt till kl. 14 i dag fredag. Det är tingsrätten som beslutar om tidpunkt. Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 20-21. Se tidigare pressmeddelande (5/1)   Kontakt Chefsåklagare Torsten Angervåg är tillgänglig för kommentarer på 010-562 58 71 efter att häktningsförhandlingen avslutats.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • I dag torsdag den 7 januari kl. 11 meddelar Solna tingsrätt dom i målet där två män står åtalade för människorov, rån, misshandel och våldtäkt på en kyrkogård i Solna. Åklagaren är tillgänglig på telefon i eftermiddag.

    Målnummer i Solna tingsrätt: B 7860-20.  Kontakt Kammaråklagare Anders Tordai är tillgänglig för media i dag kl. 13-14 på 010-562 57 56.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • En kvinna är anhållen misstänkt för ett mord som ägde rum i Norrköping natten till i dag tisdag den 5 januari.

    Åklagare har i dag på morgonen anhållit en kvinna i 55-årsåldern som på sannolika skäl misstänkt för mord på en man i Norrköping. Kvinnan och den avlidna mannen har haft en relation. – Jag kan för närvarande inte lämna någon mer information, eftersom utredningen är inne i en tidig och viktig fas, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som leder förundersökningen. Utredningen fortsätter nu med bland annat förhör och tekniska undersökningar. Senast fredag den 8 januari ska åklagaren besluta om kvinnan ska begäras häktad eller inte. Målnummer vid Norrköpings tingsrätt: B 20-21.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Lägesrapport om ärende i Sollefteå

    En kvinna har häktats av Ångermanlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord i Sollefteå den 31 december. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

    Läs mer

    En kvinna har häktats av Ångermanlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord i Sollefteå den 31 december. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

    Den 1 januari anhölls tre personer, varav en kvinna misstänkt för mord, en man misstänkt för medhjälp till mord och en man misstänkt för skyddande av brottsling. Samtliga är i 50-årsåldern. Kvinnan har nu häktats. Häktningsförhandlingar för männen äger rum i Ångermanlands tingsrätt i dag den 4 januari klockan 13 och 13.45. Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM 93-21.   Kontakt Kammaråklagare Catharina Kjelsson, 010-562 64 23. Tillgänglig i dag den 4 januari från kl. 15.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Ytterligare en man har varit frihetsberövad en kortare tid. Två personer är fortfarande anhållna i ärendet.

    I går måndag anhölls tre personer misstänkta för försök till mord i Ånge. Under eftermiddagen bedrevs ett intensivt utredningsarbete och en fjärde man i 20-årsåldern frihetsberövades. Den sistnämnda mannen och en av de tidigare anhållna personerna försattes senare på fri fot. Brottsmisstankarna kvarstår fortfarande för samtliga. Utredningsarbetet fortsätter i dag med bland annat ytterligare förhör. Kammaråklagare Jens Göransson är upptagen i tingsrätten under dagen men kommer finnas tillgänglig per telefon kl. 15–15.30 i eftermiddag för eventuella kommentarer. Målnummer hos Sundsvalls tingsrätt: B 3155-20. Tidigare pressmeddelande i ärendet.   Kontakt Kammaråklagare Jens Göransson, 010-562 64 21, kl. 15–15.30 i dag tisdag den 29 december.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Tre män i tjugoårsåldern har anhållits misstänkta för försök till mord i Ånge den 27 december 2020.

    Utredningen är fortfarande i ett tidigt och känsligt läge varför inga närmare uppgifter ännu kommer att lämnas. – Det rör sig om en isolerad händelse och det finns ingen fara för allmänheten, säger kammaråklagare Jens Göransson som leder förundersökningen. Målnummer hos Sundsvalls tingsrätt: B 3155-20.   Kontakt Åklagaren är inte tillgänglig för några ytterligare kommentarer än. När mer information finns att lämna kommer det göras via ett nytt pressmeddelande.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel efter ett polisingripande i Sala natten till lördagen. Det finns ingen misstänkt i utredningen.

    I samband med att polisen vid ingripande använt så kallad verkanseld startas alltid en förundersökning för att göra möjligt för åklagare att ge direktiv om utredningsåtgärder för att utreda vad som hänt.  I nuläget kan ingen ytterligare information lämnas om händelsen.  Fakta: Särskilda åklagarkammaren Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Stockholms tingsrätt har beslutat att häkta en kvinna som återvänt från IS-kontrollerat område, misstänkt för äktenskapstvång. Kvinnan kom till Sverige måndag den 14 december och anhölls vid ankomst.

    Misstanken är sannolika skäl, den högre misstankegraden. – Utredningen fortsätter nu med olika utredningsåtgärder, bland annat förhör, säger kammaråklagare Reena Devgun vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Åtalsfristen är satt till den 30 december. Åklagaren kan inte lämna mer information för närvarande och är inte tillgänglig för media. Tingsrättens målnummer: B 20218-20. Tidigare pressmeddelande, 2020-12-17 Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Beslut i uppmärksammat sexualbrottsärende

    Åklagaren har i dag den 18 december utfärdat ett strafföreläggande till en man för ett fall av köp av sexuell tjänst som ägde rum den 14 maj i centrala Stockholm. Samtidigt har åklagaren lagt ned förundersökningen om oaktsam våldtäkt vid samma tillfälle.

    Läs mer

    Åklagaren har i dag den 18 december utfärdat ett strafföreläggande till en man för ett fall av köp av sexuell tjänst som ägde rum den 14 maj i centrala Stockholm. Samtidigt har åklagaren lagt ned förundersökningen om oaktsam våldtäkt vid samma tillfälle.

    Skälet till att förundersökningen om oaktsam våldtäkt lagts ned är att varken åklagaren eller kvinnans målsägandebiträde har kunnat nå kvinnan för att få hennes berättelse i den delen. Mannen har inte varit delgiven misstanke om oaktsam våldtäkt. – Vi saknar kvinnans berättelse och uppgifter från tillfället som behövs för att jag objektivt ska kunna utreda om något har skett mot hennes vilja. Vi har utan framgång försökt komma i kontakt med kvinnan, bl.a. via myndigheter i Rumänien, säger Paulina Brandberg som varit förundersökningsledare i ärendet. Mannen har erkänt sexköpet och får ett strafföreläggande utfärdat. Det innebär att mannen ska betala dagsböter. – Jag har begärt in kompletterande uppgifter om mannens ekonomi och har utgått från de inkomster han har i dag när jag har fastställt storleken på dagsboten. Mannen ska betala 15 500 kronor, säger Paulina Brandberg. Det här är strafföreläggande Det här är oaktsam våldtäkt Allmänna handlingar i ärendet kan begäras ut på sedvanligt sätt genom registrator på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, kontakt. Åklagarmyndighetens ärende: AM-72125-20.   Kontakt Kammaråklagare Paulina Brandberg är tillgänglig för media i dag fredag kl. 10.15–12 och 13–14, 010-562 62 26.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • En kvinna som återvänt från IS-kontrollerat område har begärts häktad misstänkt för äktenskapstvång. Kvinnan kom till Sverige i måndags och anhölls vid ankomst.

    – Det finns utredningsåtgärder som ska genomföras den närmaste tiden. Jag har begärt henne häktad för att jag bedömer att hon kan komma att påverka utredningen i den här delen, säger kammaråklagare Reena Devgun som leder förundersökningen. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 20218-20 Det är tingsrätten som sätter ut tid för förhandling. Än finns ingen tidpunkt beslutad. Åklagaren har ingen mer information att lämna i nuläget och kommer inte att vara tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen. Hon kommer att lämna en skriftlig kommentar efter avslutad förhandling.   Om äktenskapstvång Äktenskapstvång innebär att en person förmår en annan person att ingå äktenskap mot sin vilja om det sker genom olaga tvång, till exempel genom våld eller hot. Det är också brottsligt att förmå en annan person att ingå äktenskap om den utnyttjade är i beroendeställning, har en intellektuell funktionsnedsättning eller är sjuk. En beroendeställning kan exempelvis vara ett barn som är beroende av sin vårdnadshavare. Även äktenskapsliknande förbindelse, som i praktiken kan upplevas som lika bindande som ett rättsligt äktenskap, ingår i brottsrubriceringen. Den som döms för äktenskapstvång kan dömas till fängelse i högst fyra år. Det krävs orsakssamband mellan tvånget respektive utnyttjandet och äktenskapet.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Fredag den 18 december kl. 11 meddelar Hovrätten för Västra Sverige dom i ett mål där 14 personer är åtalade för hets mot folkgrupp. Demonstrationerna då brottsmisstankarna uppstod hölls den 30 september 2017 i Göteborg. Åklagarna är tillgängliga på telefon på fredag eftermiddag när dom meddelats.

    Tingsrätten ogillade åtalet om hets mot folkgrupp i sin helhet men dömde fem personer för våldsamt upplopp. Åklagaren överklagade delen om hets mot folkgrupp och fem av de åtalade som dömdes för våldsamt upplopp överklagade också. Målnummer i Hovrätten för Västra Sverige: B 5303-19 Kontakt Åklagarna är tillgängliga fredag 18 december kl. 13-14. Kammaråklagare Jonas Martinsson 010-562 70 59 Kammaråklagare Viktor Törneke 010-562 54 89     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Dom i hovrätten i mål om grova bedrägerier och penningtvätt

    På torsdag den 17 december kl. 14 meddelar Svea hovrätt dom i ett mål, kallat Casinomålet, om omfattande grova bedrägerier och grov penningtvätt. 75 personer som dömdes i Uppsala tingsrätt överklagade domen till hovrätten. Åklagaren är tillgänglig för media på torsdag eftermiddag.

    Läs mer

    På torsdag den 17 december kl. 14 meddelar Svea hovrätt dom i ett mål, kallat Casinomålet, om omfattande grova bedrägerier och grov penningtvätt. 75 personer som dömdes i Uppsala tingsrätt överklagade domen till hovrätten. Åklagaren är tillgänglig för media på torsdag eftermiddag.

    Uppsala tingsrätt dömde i januari i år 108 av 119 åtalade. Målet handlar om så kallat Friendly Frauds där personer har förmåtts att lämna ut sina bankuppgifter så att andra har kunnat ta lån i deras namn hos flertalet låneinstitut. Därefter har polisanmälan gjorts om att låntagaren blivit ID-kapad. Brottspengarna har förts vidare och har bland annat tagits ut på kasinon i Monaco och Cannes och i form av kontantuttag av ungdomar. Förhandlingarna i hovrätten avslutades i september. Målnummer i Svea hovrätt: B 1187-20. Kontakt Kammaråklagare Thomas Bälter är tillgänglig på telefon för media på torsdag den 17 december kl. 15-16, 010-562 54 50.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Riksåklagaren överklagar en våldtäktsdom

    Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva var gränsen går för när ett agerande ska betraktas som uppsåtligt respektive grovt oaktsamt när brottsoffret inte deltar frivilligt i en sexuell handling.

    Läs mer

    Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva var gränsen går för när ett agerande ska betraktas som uppsåtligt respektive grovt oaktsamt när brottsoffret inte deltar frivilligt i en sexuell handling.

    En man utförde sådana sexuella handlingar som enligt lagen är jämförbara med samlag mot en kvinna som enligt åtalet sov när händelsen inträffade. Mannen åtalades för våldtäkt och i andra hand för oaktsam våldtäkt. Han dömdes för våldtäkt i tingsrätten men friades helt i hovrätten. Enligt tingsrätten var det utrett att kvinnan inte deltog frivilligt eftersom hon sov och att mannen haft så kallat likgiltighetsuppsåt när det gällde den omständigheten. Hovrätten menade däremot att det inte var visat att mannen insåg att kvinnan sov eller annars inte samtyckte till hans handlande. Inte heller kunde det enligt hovrätten anses utrett att han insåg eller misstänkte att det fanns en risk att hon sov eller annars inte samtyckte. Omständigheterna var inte heller sådana att han borde ha anat att det kunde vara så. Han kunde därför inte dömas för vare sig våldtäkt eller oaktsam våldtäkt. Riksåklagaren har överklagat den friande hovrättsdomen och vill att HD ska klargöra den närmare gränsen för vad som ska anses som uppsåtligt respektive grovt oaktsamt när det gäller att en person inte deltar frivilligt i en sexuell handling. Det finns ett behov av vägledning i frågan, eftersom det rör sig om ny lagstiftning och det finns skillnader i hur olika domstolar har dömt, anser riksåklagaren. Det finns enligt riksåklagaren också ett behov av vägledning från HD om vilken påföljd som bör dömas ut. Fakta oaktsam våldtäkt Begreppet oaktsam våldtäkt infördes den 1 juli 2018. Det innebär att man kan dömas för våldtäkt om man varit grovt oaktsam i frågan om den andra deltar frivilligt eller inte.   Överklagandet    Kontakt Byråchef Eva Bloch, 010-562 51 96.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den man som suttit anhållen misstänkt för mord har nu begärts häktad av åklagare.

    Kammaråklagare Maja Källén har begärt mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsförhandling är utsatt till 15.15 i dag fredag. Målnummer vid Lunds tingsrätt: B 6630-20.   Kontakt Åklagaren är tillgänglig på telefon i cirka 30 minuter efter avslutad förhandling, 010-562 61 43.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Personer som återvänt från IS-kontrollerat område kan komma att utredas för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Dessa brott kan utredas i Sverige, som har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra de här brotten.

    – Det pågår ett fördjupat samarbete mellan berörda myndigheter för att effektivisera utredningsarbetet och informationsutbytet avseende IS-återvändarna. Vidare sker ett mer generellt arbete för att säkra bevisning om brotten folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten begångna i IS-kontrollerat område i Syrien och Irak. Arbetet leds av åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger kammaråklagare Reena Devgun. Åklagarmyndigheten kan bekräfta att tre kvinnor som har återvänt har delgetts misstanke om brott i tre olika ärenden. Åklagarna har ingen ytterligare information att lämna i aktuella ärenden och är inte tillgängliga för media.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Man anhållen för mord i Eslöv

    Åklagare har anhållit en man i 35-årsåldern misstänkt för mord efter att en kvinna avlidit vid ett fall från en balkong i centrala Eslöv i Skåne. Kvinnan var i 25-årsåldern.

    Läs mer

    Åklagare har anhållit en man i 35-årsåldern misstänkt för mord efter att en kvinna avlidit vid ett fall från en balkong i centrala Eslöv i Skåne. Kvinnan var i 25-årsåldern.

    Händelsen inträffade under torsdagen och mannen anhölls senare på kvällen. Mannen är anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden. – Mannen hade en relation med den nu avlidna kvinnan. I dag kommer det att hållas förhör och andra utredningsåtgärder kommer vidtas. Jag kommer därefter ta ställning till om jag ska begära den misstänkte häktad, säger kammaråklagare Maja Källén som leder förundersökningen. Målnummer vid Lunds tingsrätt: B 6630-20.   Kontakt Åklagaren kan inte lämna mer information i det här skedet av utredningen. När ytterligare information finns lämnas det i ett pressmeddelande.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Dom om mord i Kiruna

    I dag fredag kl. 11 meddelar Gällivare tingsrätt dom i målet där en pappa och två söner är åtalade för mord på en ung man i Kiruna i juli. Åklagaren är tillgänglig i eftermiddag.

    Läs mer

    I dag fredag kl. 11 meddelar Gällivare tingsrätt dom i målet där en pappa och två söner är åtalade för mord på en ung man i Kiruna i juli. Åklagaren är tillgänglig i eftermiddag.

    Målnummer i Gällivare tingsrätt: B 558-20 Kontakt Extra åklagare Fredrik Hannu är tillgänglig på telefon för media i dag kl. 13-14, 010-562 70 53.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagaren har begärt en person häktad på sannolika skäl misstänkt för mord i Sundsvall i måndags. Åklagaren är tillgänglig efter att häktningsförhandlingen är avslutad.

    ­Häktningsförhandlingen kommer att äga rum i Sundsvalls tingsrätt, som sätter ut tid för förhandling. Målnummer i Sundsvalls tingsrätt: B 2940-20 Kontakt Efter att häktningsförhandlingen är avslutad är kammaråklagare Lo Jonsson tillgänglig för media på telefon i ca 30 minuter, 010-562 54 46. Innan dess har åklagaren ingen information att lämna.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Två unga män har i dag åtalats misstänkta för mordbrand i Sölvesborg, Blekinge. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

    Den 30 oktober 2019 utbröt en omfattande brand på en minkfarm i Sölvesborgs kommun. Nu åtalas två unga män, 18 och 20 år, misstänkta för mordbrand. Byggnaden brann ned till grunden och anliggande byggnader skadades i mindre utsträckning. Inga minkar fanns i de brandskadade byggnaderna. Ärendet har utretts av Säkerhetspolisen. – De två åtalade har en koppling till våldsbejakande högerextremism och ekofascism, som är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Brottsligheten har därmed ett ideologiskt motiv. Vi har framgångsrikt kunnat utreda ärendet i den här miljön som nu lett till åtal, säger kammaråklagare Henrik Olin, som lett förundersökningen. Målnummer i Nacka tingsrätt: B 2758-20 Kontakt Kammaråklagare Henrik Olin är tillgänglig på telefon i dag torsdag kl. 11-12, 010-562 53 85.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den kvinna som varit anhållen på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom är nu försatt på fri fot.

    – Efter att mannen har förhörts under eftermiddagen i dag och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan. Jag har bedömt att hon inte ska begäras häktad och hon är försatt på fri fot, säger kammaråklagare Emma Olsson. – Utredningen är inte nedlagd och brottsmisstankarna kvarstår. Men de har försvagats och jag bedömer att kvinnan inte kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Vi kommer nu närmast att utreda omständigheterna som ligger längre tillbaka i tiden, säger Emma Olsson. Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-170399-20. Tidigare pressmeddelande finns att läsa här. Kontakt Kammaråklagare Emma Olsson är tillgänglig för media i morgon torsdag den 3 december kl. 9.30-10.30 på 010 562 59 04.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åtal för matchfixning

    Fyra personer åtalas för bland annat givande och tagande av muta i samband med två ärenden om matchfixning inom svensk fotboll.

    Läs mer

    Fyra personer åtalas för bland annat givande och tagande av muta i samband med två ärenden om matchfixning inom svensk fotboll.

    Det första fallet handlar om en spelare i ett lag i fotbollens division 3 Södra Götaland som vid sex tillfällen under april till augusti 2019 tagit emot mutor från en person som lagt vadhållningsspel på förlust för det laget. Spelaren åtalas för tagande av muta och den andra personen för givande av muta. Bägge åtalas för brott mot spellagen. Den andra delen handlar om en match i Allsvenskan i maj 2019 där en spelare i Elfsborgs IF fick en varning under en match. – Strax efter matchen fick spelaren låna en större mängd pengar av personer som lagt vadhållningsspel på att han skulle få en varning i den matchen, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption. Den allsvenska spelaren åtalas för tagande av muta och två personer för givande av muta. Samtliga åtalas för brott mot spellagen. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 404-20.     Kontakt Kammaråklagare Staffan Edlund är tillgänglig för media kl. 13-14 i dag den 2 december, 010-562 53 72.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Under onsdagseftermiddagen kommer polisen att hålla förhör med målsäganden i ärendet där en kvinna i 70-årsåldern är anhållen på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom.

    När förhören är avslutade kommer kammaråklagare Emma Olsson att ta ställning till om hon ska begära den misstänkta kvinnan häktad. Tidsfristen går ut torsdag den 3 december kl. 12. Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-170399-20. Åklagaren är inte tillgänglig för media. När ny information finns att lämna kommer det att göras i ett pressmeddelande. Tidigare pressmeddelande i ärendet:  Kvinna anhållen misstänkt för olaga frihetsberövande i södra Stockholm       Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Fyra personer är anhållna misstänkta för att ha tagit emot muta och en person är misstänkt för givande av muta under en pågående upphandling i Region Skåne.

    De misstänkta brotten har pågått mellan december 2017 och januari 2020 i Malmö. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 12749-20. Personerna anhölls under gårdagskvällen och i dag på morgonen. Åklagaren måste på torsdag respektive fredag kl. 12 ta ställning till om personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot. Förundersökningsledare är kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption. Han är inte tillgänglig för media under dagen. När ny information finns kommer den att lämnas i ett pressmeddelande.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • En kvinna i 70-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Målsäganden är hennes son. När en släkting anträffade sonen slog släktingen larm.

    – Vi ska kartlägga mannens levnadsomständigheter och situation och hålla ett stort antal vittnesförhör. De närmaste dagarna kommer vi att genomföra en brottsplatsundersökning i bostaden, som nu är avspärrad, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Emma Olsson. Mannen är nu på sjukhus för att få vård för fysiska skador som han hade när han påträffades. – Vi kan inte gå in på vilken typ av skador det är. Under dagen kommer polisen att prata med mannen. Kvinnan förnekar brott, hon är delgiven misstankarna och hon kommer inom kort att höras i närvaro av offentlig försvarare. Senast på torsdag den 3 december kl. 12 måste åklagaren ta ställning till om kvinnan ska begäras häktad eller släppas på fri fot. Kontakt Åklagaren är inte tillgänglig för media. När ny information finns att lämna kommer det att göras i ett pressmeddelande.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Kammaråklagare Jennie Nordin har i dag tisdag den 1 december lagt ned förundersökningen om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

    – Av utredningen framgår att covid-19 inte var den huvudsakliga dödsorsaken. Det går inte att visa var eller på vilket sätt målsäganden har blivit smittad. Arbetsmiljöverket som utrett händelsen har inte funnit brister i sjukhusets hantering i det aktuella dödsfallet. Eftersom det inte heller finns anledning att anta att andra brott har begåtts läggs förundersökningen ned, säger kammaråklagare Jennie Nordin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. AM-nummer: 607 92–20 Kontakt Kammaråklagare Jennie Nordin är tillgänglig för media i dag tisdag kl. 9.30-10.00 på 010-562 57 23.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Vice överåklagare Bengt Åsbäck har beslutat att lägga ner förundersökningen mot två personer, en domare och en tidigare jurist i Värmlands tingsrätt, i ett ärende om köp av sexuell tjänst.

    – Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som finns går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt. Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren. Beslut AM 73833-20 Kontakt Vice överåklagare Bengt Åsbäck är tillgänglig för media i dag tisdag kl. 9.30-10.15 på 010-562 60 57.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Vice chefsåklagare Katarina Lenter på City åklagarkammare har i dag begärt två personer häktade vid Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord och rån på en person på Hotell Sheraton i Stockholm den 14 november 2020.

    Tid för häktningsförhandling är i nuläget inte klart. AM-165899-20 Åklagaren är inte tillgänglig för media.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • En kvinna som i dag anländer till Sverige och som varit internationellt efterlyst kommer att ställas inför häktningsdomstol misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Frågan om hon kommer att vara fortsatt häktad ska prövas i Lunds tingsrätt.

    En kvinna som varit häktad i sin utevaro och internationell efterlyst sedan 2014, kommer inom kort att ställas inför en häktningsdomstol vid tingsrätten i Lund. – Kvinnan har tagit med sig sitt barn till Mellanöstern, då 2,5 år gammalt, under förespegling att de skulle på en semesterresa till Turkiet. Barnet kommer nu att återförenas med pappan som är ensam vårdnadshavare. Utredningen fortsätter med att vi håller förhör med den misstänkta kvinnan, säger kammaråklagare Claudio Gittermann vid Åklagarkammaren i Helsingborg. B-nummer i Lunds tingsrätt 5335–14. Kammaråklagare Claudio Gittermann har i nuläget inga fler kommentarer.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • En person under 18 år anhölls under natten till måndagen på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

    – Utredningen fortsätter under dagen med sedvanliga åtgärder. Den anhållna personen kommer att förhöras med advokat. Därefter kommer åklagaren att ta ställning till fortsatt anhållande, säger Ludmila Pronko, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Falun. En person under 15 år kan också misstänkas för samma brott. Den utredningen bedrivs som en så kallad LUL 31-utredning, dvs. en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Eftersom det handlar om en ej straffmyndig person kan det inte bli aktuellt med frihetsberövande.  Läs mer om LuL-31 här. Kontakt Kammaråklagare Ludmila Pronko är tillgänglig för media i dag kl. 14-15 på telefon 010 562 66 83.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare har i dag väckt åtal mot en man som misstänks för mord i ett garage på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

    En person sköts till döds i ett garage den 27 mars, en annan person undkom utan skador. - Mordet är ett resultat av en konflikt i kriminell miljö. Sprängningen av Café Sirap ett par veckor innan mordet samt flera andra händelser är motivet för mordet, säger kammaråklagare Marina Chirakova. I utredningen har uppgifter i den krypterade internationella chatten Encrochat, som knäcktes av Europol i våras, kastat ljus på bakomliggande orsaker till mordet. - Det finns omfattande bevisning avseende motivet i utredningen, säger Marina Chirakova. Målnummer i Stockholms tingsrätt B 5257–20 Kontakt Kammaråklagare Marina Chirakova är tillgänglig för media i dag kl. 10-13, 010-562 56 23   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Förlängd åtalstid begärd för flera våldtäkter i södra Stockholm - rättelse

    Åklagare har i dag begärt en person omhäktad vid Södertörn tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för ett fall av grov våldtäkt, sju våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp på Södermalm och i Söderort i Stockholm. Mannen är sedan den 12 november tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för tre ytterligare våldtäkter. Åklagare och polis söker fler målsägande.

    Läs mer

    Åklagare har i dag begärt en person omhäktad vid Södertörn tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för ett fall av grov våldtäkt, sju våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp på Södermalm och i Söderort i Stockholm. Mannen är sedan den 12 november tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för tre ytterligare våldtäkter. Åklagare och polis söker fler målsägande.

    – Mannen misstänks för att ha utsatt ett antal kvinnor för våldtäkter och sexuella övergrepp. Vissa av övergreppen har filmats och vi vet inte identiteten på de kvinnor som syns på filmerna. Vid vissa tillfällen tycks kvinnorna ha sovit eller varit medvetslösa. Vi är nu angelägna att komma i kontakt med de kvinnor som har utsatts samt andra som kan ha uppgifter att lämna i ärendet. Brotten har bland annat ägt rum i mannens bostad på Nytorget, Södermalm i Stockholm under 2018–2020, säger kammaråklagare Helena Nordstrand vid Söderorts åklagarkammare. De personer som har uppgifter att lämna i ärendet kan höra av sig till Polismyndighetens kontaktcenter: 114 14. Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 7816–20.   Kontakt Kammaråklagare Helena Nordstrand är tillgänglig efter häktningsförhandlingen i morgon fredag den 27 november kl. 12.30-13 på 010-562 59 94. I en tidigare version av pressmeddelandet angavs fel telefonnummer.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Förlängd åtalstid begärd för flera våldtäkter i södra Stockholm

    Åklagare har i dag begärt en person omhäktad vid Södertörns tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för ett fall av grov våldtäkt, sju våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp på Södermalm och i Söderort i Stockholm. Mannen är sedan den 12 november tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för tre ytterligare våldtäkter. Åklagare och polis söker fler målsägande.

    Läs mer

    Åklagare har i dag begärt en person omhäktad vid Södertörns tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för ett fall av grov våldtäkt, sju våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp på Södermalm och i Söderort i Stockholm. Mannen är sedan den 12 november tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för tre ytterligare våldtäkter. Åklagare och polis söker fler målsägande.

    – Mannen misstänks för att ha utsatt ett antal kvinnor för våldtäkter och sexuella övergrepp. Vissa av övergreppen har filmats och vi vet inte identiteten på de kvinnor som syns på filmerna. Vid vissa tillfällen tycks kvinnorna ha sovit eller varit medvetslösa. Vi är nu angelägna att komma i kontakt med de kvinnor som har utsatts samt andra som kan ha uppgifter att lämna i ärendet. Brotten har bland annat ägt rum i mannens bostad på Nytorget, Södermalm i Stockholm under 2018–2020, säger kammaråklagare Helena Nordstrand vid Söderorts åklagarkammare.  De personer som har uppgifter att lämna i ärendet kan höra av sig till Polisens kontaktcenter, tel: 114 14. Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 7816-20 Kontakt Kammaråklagare Helena Nordstrand är tillgänglig efter häktningsförhandlingen på fredag den 27 november kl.12.30-13 på telefon 010 562 59 64.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åtal för inblandning i sprängningar i nordvästra Stockholm

    Åklagaren har i dag åtalat en 22-årig man för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Ytterligare en person är åtalad misstänkt för försök till grov utpressning. Sprängningarna ägde rum i Kista och Husby i januari i år. Bakgrunden är grova utpressningsförsök riktade mot personer med kopplingar till adresserna. Åklagaren och polisens utredningsledare är tillgängliga för media i dag.

    Läs mer

    Åklagaren har i dag åtalat en 22-årig man för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Ytterligare en person är åtalad misstänkt för försök till grov utpressning. Sprängningarna ägde rum i Kista och Husby i januari i år. Bakgrunden är grova utpressningsförsök riktade mot personer med kopplingar till adresserna. Åklagaren och polisens utredningsledare är tillgängliga för media i dag.

    Natten till den 21 januari 2020 ägde två sprängningar rum i två flerbostadshus i Kista och Husby. Explosionerna skedde med bara några minuters mellanrum och orsakade vissa personskador och omfattande materiella skador på fastigheterna. Båda personerna som nu åtalas misstänks för försök till grov utpressning. Den huvudmisstänkta 22-åringen är dessutom åtalad för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Åklagaren menar att han har förmått andra att utföra sprängningarna. Han är sedan i maj häktad i Sverige. Den andra personen är inte frihetsberövad. – Det här åtalet är resultatet av en omfattande polisutredning där olika delar av polisen varit inblandade. En utredningsgrupp ledd av Polisområde nord bestående av personal från polisområdet och Nationella operativa avdelningen har med bistånd av olika kompetenser inom många olika delar av Polismyndigheten arbetat systematiskt med utredningen under en längre period. Man behöver ge en sådan här utredning en väl tilltagen resurs för att få ett uppklarande, säger förundersökningsledare Carl Mellberg, som är kammaråklagare. – Direkt i samband med brottet fattades ett beslut om att händelsen skulle utredas inom ramen för en regional särskild händelse. Mycket resurser har lagts på spaning, internetinhämtning, telefonanalys, finansiell utredning och utredningsåtgärder utomlands i flera länder genom rättshjälp, säger Jacob Påhlman, utredningsledare på grova brott i polisområde Stockholm nord. De som befann sig i de direkt drabbade lägenheterna utgörs av sju personer, varav två barn. Utöver dem finns ett 90-tal boenden som drabbats. – Det här är brott som har drabbat en omfattande krets av människor och skapat ett stort materiellt och psykiskt lidande för många människor. De här brotten är omöjliga att värja sig emot. Många har vaknat av explosionerna som kom från ingenstans mitt i natten. Två explosioner så nära varandra har orsakat trauman hos många av de drabbade, säger kammaråklagare Carl Mellberg. Målnummer i Solna tingsrätt: B 789-20.   Kontakt Kammaråklagare Carl Mellberg är tillgänglig i dag kl. 13-14 på 010-562 54 05. Kontakta Region Stockholms mediecenter för intervjuer med polisen, 010 - 56 405 55.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagaren har på eftermiddagen, tisdag 24 november hävt anhållandet mot den person som tidigare misstänkts för människorov.

    – Brottsmisstanken om människorov är nedlagd, en förundersökning om misshandel pågår dock alltjämt, säger vice chefsåklagare Anna Jakobsson. Åklagaren kan inte lämna någon ytterligare information för tillfället. När mer information finns kommer det att publiceras i ett pressmeddelande. Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 3387-20.  Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Tre unga män åtalas för ett flertal bilbränder i Skövde i maj i år. Åklagarna är tillgängliga för media.

    I början av maj brann ett stort antal bilar på olika platser i Skövde. Nu åtalas tre unga män för bränderna. Alla tre personerna åtalas för grov mordbrand, grov skadegörelse och fyra fall av mordbrand. Två av dem åtalas dessutom för ytterligare två fall av grov skadegörelse samt mordbrand och försök till mordbrand.   Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 2129–20.   Kontakt Kammaråklagare Berit Andreasson, 010-562 52 40 och vice chefsåklagare Jenny Karlsson, 010-562 72 09, är tillgängliga för media i dag kl. 14-15.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • I dag tisdag har ett myndighetsgemensamt tillslag gjorts mot grov organiserad brottslighet på ett antal platser i Malmö. Tillslagen har bland annat skett mot flera växlingskontor.

    - Vi har i dag efter lång tids utredning frihetsberövat personer som var i blickfånget för den här insatsen. Vi menar att växlingskontoren har varit en viktig beståndsdel för den grova organiserade brottsligheten i regionen. Det är därför tillfredsställande att vi har kunnat genomföra det här tillslaget i samverkan med olika myndigheter. De misstänkta brotten handlar om synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott, säger kammaråklagare Ulla Karlbrink vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Sida
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 >