Europeisk arresteringsorder
En åklagare får utfärda en arresteringsorder för lagföring. Arresteringsorder får utfärdas för brott som har fängelse i ett år eller mer i straffskalan.
Om en arresteringsorder utfärdas för ett brott som har fängelse ett år eller mer i straffskalan får även brott som har lägre straff än ett års fängelse anges i arresteringsordern. Den eftersökta personen behöver inte vara häktad för de mindre allvarliga brotten.
Häktningsbeslut krävs
För att en arresteringsorder ska kunna utfärdas måste det finnas ett häktningsbeslut. En åklagare som har för avsikt att utfärda en arresteringsorder måste därför begära personen häktad i utevaro. Tingsrätten håller därefter häktningsförhandling och beslutar om personen ska häktas eller ej. Den eftersökta personen måste vara på sannolika skäl misstänkt för brottet. Det räcker alltså inte med skälig misstanke.
Efter tingsrättens beslut om häktning utfärdar åklagaren arresteringsordern.
Personen eftersöks
Om det inte är känt var den eftersökta personen befinner sig skickas arresteringsorden till IPO (enheten för internationellt polissamarbete vid Rikskriminalpolisen) för efterlysning i SIS (Schengen Information System) och Interpol.
Är den efterlysta personens vistelseort känd kan arresteringsorden skickas direkt till den behöriga myndigheten i det aktuella landet. I dessa fall är det lämpligt att efterlysning ändå sker.
Hur förfarandet går till i det andra landet varierar från land till land. Förutsättningarna för att vägra verkställa en arresteringsorder är särskilt reglerat.
När personen grips
När den eftersökta personen grips ska hen upplysas om innehållet i arresteringsordern. Personen ska också informeras om sin möjlighet att samtycka till att överlämnas till det land som utfärdat arresteringsordern. Om personen inte samtycker har hon eller han rätt att höras inför den verkställande rättsliga myndigheten i det land där gripandet skedde. Därefter är det den myndigheten som beslutar om ett överlämnande ska ske.
Ärendet ska handläggas skyndsamt och inom vissa tidsfrister.
Överlämnande till Sverige
Åklagaren har ansvaret för att en eftersökt person förs till Sverige. Den praktiska hanteringen sköts dock av kriminalvården eller polisen.
Ett överlämnande ska verkställas så snart som möjligt, som huvudregel senast 10 dagar efter det slutliga beslutet om överlämnande. Tidsfristen om 10 dagar får överskridas i vissa fall.
Ny häktningsförhandling
När personen kommit till Sverige ska en ny häktningsförhandling hållas, inom fyra dagar efter att personen anlänt. Vid denna förhandling medverkar den misstänkta personen tillsammans med sin försvarare.