Rapporter
Kategorier
-
Gemensam årsrapport utredning och lagföring 2019
Datum: 2019-12-31Under 2019 hade Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten i uppdrag att gemensamt analysera och bedöma resultatet för verksamheten utredning och lagföring med särskilt fokus på utredningar av brott mot särskilt utsatta brottsoffer.
-
2019 - Myndighetsgemensam lägesbild organiserad brottslighet
Datum: 2019-10-22 -
Tillsynsrapport 2019:02 Strafföreläggande med villkorlig dom som påföljd
Datum: 2019-08-29Strafföreläggande med villkorlig dom som påföljd Granskning: Har det varit uppenbart att påföljden ska bestämmas till villkorlig dom? Tillsynsrapport 2019:2 Utvecklingscentrumen Stockholm, Göteborg och Malmö Augusti 2019 (dnr ÅM2019-588)
-
Redovisning av användningen av vissa hemliga tvångsmedel under 2018
Datum: 2019-05-31Åklagarmyndigheten och samverkande myndigheter har lämnat den årliga rapporten till regeringen om användningen av så kallade hemliga tvångsmedel.
-
2018 - Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten
Datum: 2019-04-10Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet under 2018 har presenterats för regeringen. Den myndighetsgemensamma satsningen har pågått sedan 2009 och riktar in sig mot organiserad brottslighet. De samverkande myndigheterna inom satsningen mot organiserad brottslighet är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
-
Gemensam årsrapport utredning och lagföring 2018
Datum: 2019-03-29Polismyndighetens och Åklagarmyndighetens gemensamma årsrapport om utredning och lagföring 2018.
-
Tillsynsrapport 2019:1 Våld i nära relationer och sexualbrott mot vuxna
Datum: 2019-03-19Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten har publicerat en gemensam rapport om våld i nära relationer och sexualbrott mot vuxna. Många utredningar håller hög kvalitet, men det finns också förbättringsområden. Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten har gemensamt genomfört en tillsyn inom området våld i nära relationer och sexualbrott mot vuxna. Syftet har varit att följa upp målen inom området och att försöka klarlägga varför det finns skillnader i mellan olika åklagarkammare i andelen lagförda. Granskningen har omfattat sex polisområden och åklagarkammare: Västerort i Stockholm, Eskilstuna, Kalmar, Göteborg, Falun och Luleå. Projektgruppen konstaterar att de brottstyper som omfattas av granskningen är sådana där det oftast saknas vittnen, vilket innebär att de inledande utredningsåtgärderna får särskilt stor betydelse. – Det här är brott som ofta är svårutredda. En slutsats är att många utredningar håller hög kvalitet, men det finns också förbättringsområden. Bland annat kan framställning om målsägarbiträde ske i fler fall än vad som är fallet i dag och det kan göras tidigare i utredningarna, säger projektledare och överåklagare Marianne Ny. En annan iakttagelse är att beslut om att lägga ned en brottsutredning i de flesta fall varit riktiga med hänsyn till det bevismaterial som funnits tillgängligt, men att det i många fall hade funnits ytterligare åtgärder att vidta. Om sådana åtgärder hade kunnat leda till åtal kan projektgruppen dock inte uttala sig om. För några år sedan tog polis och åklagare gemensamt fram ett metodstöd, kallat Ett utvecklat bästa arbetssätt. – På de åklagarkammare som har högst lagföringsandelar arbetar polis och åklagare i högre utsträckning efter metodstödet. Vår rekommendation är därför att man fortsätter insatserna för att införa Ett utvecklat bästa arbetssätt, säger Marianne Ny.
-
Särskilda åklagarkammarens årsrapport 2018
Datum: 2019-03-06 -
Förhör med barn och förhör med vuxna som har osynliga funktionsnedsättningar - metoder och studiebesök
Datum: 2019-02-28Rapporten Förhör med barn och förhör med vuxna som har osynliga funktionsnedsättningar – Metoder och studiebesök kompletterar handledningen med det likalydande namnet. Rapporten ger korta introduktioner till de protokoll/metoder för barnförhör som varit av intresse vid arbetet med Handledningen Förhör med barn och förhör med vuxna som har osynliga funktionsnedsättningar. Rapporten ger också korta beskrivningar av de studiebesök som gjordes inom ramen för arbetet med att utarbeta handledningen. Relaterat: Förhörshandledningen Förhör med barn och förhör med vuxna som har osynliga funktionsnedsättningar
-
Tillsynsavdelningens årsrapport 2018.pdf
Datum: 2019-02-18