Ökade resurser har lett till bättre resultat

Mellan 2018 och 2023 ökade Åklagarmyndighetens resurser med 52 procent. Det har lett till fler medarbetare och en tydlig förbättring av myndighetens resultat.

I en tillväxtrapport beskriver ekonomiavdelningen och personalavdelningen hur verksamheten och dess resultat har utvecklats till följd av resurstillskotten. Anslagen ökade från 1 519 till 2 303 miljoner kronor under 2018–2023.

Antalet medarbetare har under perioden ökat med 573 personer (+ 41 procent) till totalt 1 975 personer. Antalet åklagare har ökat med 321 personer till 1 269 personer. I den operativa verksamheten har antalet medarbetare ökat med 41 procent, och i övrig verksamhet med 39 procent.

Positiv utveckling

Ekonomidirektör Ulrika Holm konstaterar att en övergripande slutsats är att myndigheten har lyckats växa snabbt, trots en ökande belastning av tung och svårutredd brottslighet och utan att det påverkat verksamhetens resultat negativt.

– Tvärtom har de ärendegrupper som främst motiverat anslagshöjningen visat en tydligt positiv utveckling, tillägger Ulrika Holm.

Några exempel:

  • Antalet lagförda personer för så kallade särskilt resurskrävande brott har ökat med 10 procent. Här ingår exempelvis mord och dråp, allvarliga narkotikabrott och våldtäkt.

  • Antalet personer fällda till ansvar för grova brott (där åklagare regelmässigt är förundersökningsledare) har ökat med 48 procent under perioden.

  • Antalet ärenden med yrkande om förverkande av brottsvinster har ökat med 70 procent under perioden.

Dessutom har myndighetens anseendeindex utvecklats i positiv riktning, från ett index på 34 till 41 (och ökat ytterligare under 2024 till 46).

 

Publicerad 2024-10-10

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Utbildningsmaterial om åklagarens roll i rättsprocessen

    Åklagare som arbetar med ungdomar som brottsoffer, vittnen och misstänkta tycker att det är viktigt att unga människor har kunskap om rättsprocessen och att de har förtroende för rättsväsendet. Därför har Åklagarmyndigheten tagit fram ett utbildningsmaterial om rättsprocessen för gymnasieelever.

    Läs mer
  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Fler nyheter