Rapporter
Här ligger rapporter från Åklagarmyndigheten. Dokumenten är sorterade på "Tillsynsrapporter", "Årsrapporter" och "Övriga rapporter".
-
Gemensam årsrapport utredning och lagföring 2015
Storlek: 710,13 KB
Publicerad:
Gemensam årsrapport utredning och lagföring 2015 från Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten (utgiven i mars 2016)
Dokument Rapporter ÅrsrapporterLäs mer -
Hanteringen av stora och komplicerade ärenden 2016
Storlek: 763,05 KB
Publicerad:
Rapport från programmet för hanteringen av stora och komplicerade ärenden (Dnr 2015/0514). Rapporten överlämnades till riksåklagaren den 24 mars 2016. Riksåklagaren har inte tagit ställning till förslagen i rapporten eller hur denna ska hanteras vidare.
Dokument Rapporter Övriga rapporterLäs mer -
Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2015
Storlek: 1,1 MB
Publicerad:
Sedan 2009 har en satsning gjorts med samarbete mellan tolv myndigheter för att säkerställa en effektiv och uthållig verksamhet för bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. En av myndigheterna som ingår är Åklagarmyndigheten. Här är årsrapporten för 2015.
Dokument Rapporter Övriga rapporterLäs mer -
Rapport om äktenskapstvång m.m. 2016
Storlek: 531,84 KB
Publicerad:
Utvecklingscentrum Göteborg har på regeringens uppdrag granskat samtliga avslutade ärenden angående äktenskapstvång, försök och förberedelse därtill samt vilseledande till tvångsäktenskapresa. Granskningen har avslutats med en rapport, som nu har överlämnats till regeringen.
Dokument Rapporter Övriga rapporterLäs mer -
Rapport åldersbestämning unga lagöverträdare 2015
Storlek: 187,31 KB
Publicerad:
I denna rapport görs en genomgång av problematiken kring åldersbestämning av unga lagöverträdare. Genomgången syftar främst till att identifiera frågor som skulle kunna lämpa sig att arbeta vidare med och få underlag för behovet av åtgärder.
Dokument Rapporter Övriga rapporterLäs mer -
Redovisning av användningen av vissa hemliga tvångsmedel under 2015
Storlek: 202,38 KB
Publicerad:
Åklagarmyndigheten ska tillsammans med andra brottsbekämpande myndigheter årligen redovisa till regeringen hur man tillämpat bestämmelserna om hemliga tvångsmedel.
Dokument Rapporter Övriga rapporterLäs mer -
Särskilda åklagarkammarens årsrapport 2015
Storlek: 540,76 KB
Publicerad:
Särskilda åklagarkammaren har lämnat sin årsrapport för 2015 till riksåklagaren. Av rapporten framgår bland annat att antalet inkomna ärenden har ökat något, men ärenden med fängelse i straffskalan minskat.
Dokument Rapporter ÅrsrapporterLäs mer -
Tillsynsavdelningens årsrapport 2015
Storlek: 316 KB
Publicerad:
Tillsynsavdelningens årsrapport 2015
Dokument Rapporter ÅrsrapporterLäs mer -
Tillsynsrapport 2016:01 Hatbrott
Storlek: 525,04 KB
Publicerad:
En granskning har genomförts av åklagarnas handläggning av hatbrott. Syftet har varit att närmare undersöka vilka brott som anmäls som hatbrott, om förekommande hatbrottsmotiv uppmärksammats och utretts så långt möjligt och hur många åtal som väckts.
Dokument Rapporter TillsynsrapporterLäs mer -
Tillsynsrapport 2016:02 Kvalitet i barnförhör
Storlek: 552,19 KB
Publicerad:
Den uppföljning av kvaliteten i barnförhören som nu har genomförts omfattar kartläggning av tillgången på barnförhörsledare och en djupare granskning av barnförhör i överprövningsärenden.
Dokument Rapporter TillsynsrapporterLäs mer -
Tillsynsrapport 2016:03 Djurskyddslagen
Storlek: 393,13 KB
Publicerad:
Utvecklingscentrum Malmö har under 2016 slutfört en granskning av åklagarnas handläggning av ärenden om brott mot djurskyddslagen där anmälan gjorts av en länsstyrelse med anledning av en rapport från någon av Livsmedelsverkets officiella veterinärer vid slakterier. Syftet har varit att utreda vilka svårigheter som finns vid utredning och lagföring av brotten. Granskningens viktigaste resultat är att det föreligger bevissvårigheter i flera avseenden. Många ärenden avser transport av djur till slakterier. I de fallen är det svårt att bevisa att djurägaren eller transportören känt till att djuret var skadat eller sjukt vid transporten, eller i vart bort känna till det. Det är också svårt att bevisa när och hur en sådan skada eller sjukdom uppkommit. Granskningen visar också att det i förekommande fall är svårt att bevisa att djurägaren eller transportören känt till, eller i vart bort känna till, att djuret varit dräktigt vid transporten. Det finns dock i sådana ärenden möjliga utredningsåtgärder som skulle kunna medföra en bättre bevisning. Här bör ett samarbete med Livsmedelsverket och länsstyrelserna kunna ge åklagarna kunskap om hur man kan få fram ett bättre beslutsunderlag vad framförallt gäller det subjektiva rekvisitet, dvs. om den misstänkte handlat med uppsåt eller oaktsamhet.
Dokument Rapporter TillsynsrapporterLäs mer